Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, sadece milletvekilleri veya bazı davalar için çözüm arayışına girmenin, gerginliği sona erdirmeyeceğini belirterek, "Tasfiye halindeki özel yetkili mahkemeler kesin olarak kaldırılmalı ve verdikleri mahkumiyet kararları bozulmalıdır" dedi.
Feyzioğlu, TBB'de düzenlediği basın toplantısında, yargının adalet dağıtamadığı ve etki altında bulunduğu algısının topluma hakim olduğunu savunarak, bunun "devlet güvenlik mahkemeleriyle başlayan, özel yetkili mahkemelerle sürdürülen ve terörle mücadele mahkemeleriyle varlığını koruyan çift başlı ceza yargılaması sistemi"nden kaynaklandığını öne sürdü.
"Türk Silahlı Kuvvetlerine kumpas kurulduğu" iddialarıyla güvensizliğin had safhaya ulaştığını ifade eden Feyzioğlu, yeniden yargılama dilekçelerinin sonuç doğurmasının mümkün görünmediğini söyledi.
Geçici çözümlerin, çözüm olmadığının anlaşılması gerektiğini dile getiren Feyzioğlu, "Sadece milletvekilleri veya sadece bazı davalar için çözüm arayışına girmek, toplumsal kutuplaşmayı ve gerginliği sona erdirmeyecektir" diye konuştu.
Ülkenin aydınlık geleceği için sağduyuyla hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Feyzioğlu, "Önerimiz, suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af veya şartlı salıverme değildir. Doğrunun yanlıştan, haklının haksızdan ayrılmasını sağlarken, yargıya güveni de yeniden tesis etmeye yöneliktir" dedi.
Tasfiye halindeki özel yetkili mahkemelerin kesin olarak kaldırılmasını ve verdikleri mahkumiyet kararlarının bozulmasını isteyen Feyzioğlu, kaldırılan özel yetkili mahkemelerinin ellerindeki işlere bakmaya devam etmelerine yönelik düzenlemenin yanlış olduğunu iddia etti.
Bu mahkemelerin kesinleşmemiş kararlarını kapsayacak düzenlemeler yapılması ve mahkumiyet kararlarının bu nedenle görev yönünden bozulmasının kanun hükmüne bağlanması gerektiğini savunan Feyzioğlu, şöyle devam etti:
"Ergenekon adıyla bilinen ve henüz Yargıtay aşamasında bulunan davalar gibi davalarda salt görev yönünden bir gün içinde bozma kararı verilerek işin genel mahkemelere gönderilmesi sağlanmalıdır. Aynı zamanda Yargıtayın bozma kararıyla birlikte tutukluluklarda tahliye kararı vermesi de mümkün ve gereklidir. Anti demokratik ve insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılmış özel görevli mahkemelerin adil yargılama hakkına aykırı uygulamalarına devam etmeleri de bu şekilde önlenmiş olacaktır. Özel görevli mahkemelerin, adil yargılanma hakkının evrensel ölçütlerine göre meşruiyetinin sorgulanabilir olduğu, doğrudan yasama organı tarafından kabul edilmiş durumdadır. Şu halde özel görevli mahkemelerce verilmiş ve kesinleşmiş mahkumiyet hükümlerine dair yeniden yargılanma zorunluluğu kanunla getirilmelidir."
"İstek varsa çözüm vardır" diyen Feyzioğlu, önce kaldırılan özel yetkili mahkemelerin baktıkları davaları sürdürmelerine olanak tanıyan yasal düzenlemenin, ardından terörle mücadele mahkemelerinin kaldırılması gerektiğini ileri sürdü. Feyzioğlu, "Bu sayede Türkiye çift başlı yargı sisteminden kurtulacaktır" ifadesini kullandı.
Gerekçesiz mahkumiyet ve tutuklama kararları sebebiyle ödenen tazminatların, kusuru bulunan hakimlere rücu edilmesi gerektiğini de savunan Feyzioğlu, bu şekilde gerekçesiz ve keyfi tutuklamaların son bulacağını ifade etti.
Polisi, adli faaliyette savcının emir ve talimatı altına koymak için adli kolluk teşkilatı kurulması gerektiğini dile getiren Feyzioğlu, "Yasama organının dikeni battığı yerden çıkarması ve ardından da genel görevli yargı organının doğruyu yanlıştan, haklıyı haksızdan ayırmasının beklenmesi ve böylece tüm milletin yargıya tekrar güvenmesinin sağlanmasını talep ediyoruz. Aksi çözümler geçicidir ve ciddi yekilde sarsılan yargıya güven duygusu tekrar tesis edilemeyecektir" diye konuştu.
-"Cumhurbaşkanımız takdir buyururlarsa açıklama yapacaklar"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin soru üzerine Feyzioğlu, "Görüşmenin konu başlıkları ve içeriği hakkında Sayın Cumhurbaşkanımız kendileri takdir buyururlarsa açıklama yapacaklar. Sadece şunu söylemek için kendilerinden izin aldım. 'Bu öneriyi size ilettiğimi kamuoyuyla paylaşabilir miyim' dediğimde, paylaşmamı ve kendisinin bunu hukukçularıyla değerlendireceğini ve ihtiyaç duyarsa önerimiz hakkında kendi açıklamalarını, değerlendirmelerini yapacaklarını ifade ettiler" diye konuştu.
Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmasının terör suçlarından mahkum olanların yeniden yargılanması yolunu açıp açmayacağı sorusunu Feyzioğlu, bunun yeniden yargılama yolunu açacağını ancak Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmasının acil çözüm planları içinde olmadığını söyledi. Feyzioğlu, öncelikle terörle mücadele mahkemelerinin ve özel yetkili mahkemelerden çıkan işlerin kaldırılması gerektiğini belirtti.
Yeniden yargılamanın nasıl sağlanacağına yönelik soru üzerine Feyzioğlu, önce 6352 sayılı Kanun'un geçici 2. maddesinin kaldırılması, ardından Ceza Muhakemesi Kanunu'na "özel yetkili mahkemelerce verilen mahkumiyet hükümleri Yargıtay aşamasındaysa sırf bu nedenle görev yönünden bozulur, kesin hükümlerle ilgili bu nedenle yeniden yargılama yapılır" şeklinde ilave yapılması, gerektiğini söyledi.
"Hukuk devleti askıda mı" sorusu üzerine Feyzioğlu, "Savcıların talimatları, polis, jandarma tarafından yerine getirilmiyorsa. Savcı talimatının yerine getirilmesine Vali müdahale ediyorsa açık söylüyorum devletin çivileri çıkmıştır. Şimdi bu çivileri yerine takma zamanı. Dünden ders almamız ve özgürlükçü, aydınlık geleceği birlikte yaratmamız gerekiyor. İlk defa Türkiye'de özel görevli mahkemeler düzeninden kurtulma fırsatı çıktı. Bu çift başlılıktan kurtulalım" dedi.
Feyzioğlu, bir başka soru üzerine HSYK ve Yargıtay'ın yapısının yeniden düzenlemenin anayasa değişikliğine bağlı olduğunu söyledi. Feyzioğlu, "Bugün itibarıyla anayasa değişikliği yapacak çoğunluğun olmadığını takdir edersiniz. Kaldı ki önümüzde 3 büyük seçim vardır. En azından yerel seçimlere kadar böyle bir değişikliğin çok fazla olası olmadığı kanaatindeyiz" ifadesini kullandı.
Metin Feyzioğlu, "Balyoz ve Ergenekon kararlarını alan, artık bizzat TBMM tarafından şaibeli görülen mahkemelerle ilgili düzenleme yaparak, bu mahkemeleri ortadan kaldıralım. Özel görevli mahkemelerde yürüyen bütün davaları da genel yargıya havale edelim. Genel yargı bu işi çözsün" diye konuştu.
-Başbakan Erdoğan ile görüşme
Yarın Dolmabahçe'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirten Feyzioğlu, "Çok yapıcı görüşme olacağına inanıyorum. Kendisine ayrıntılarını sunacağım. Ardından da sayın Meclis Başkanımızdan başlayarak grubu bulunan bütün partilere görüşlerimizi sunacağız. Sorunlar adım adım çözülürse birkaç hafta içinde toplumun ciddi şekilde rahatlaması sağlanabilir" dedi.
Feyzioğlu, önerilerdikleri yasal düzenlemelerin 1 günde Meclis'ten çıkarılabileceğini kaydetti.
-"Ülkenin Başbakan'ı dile getiriyorsa ben bunu ciddiye alırım"
Parallel devlet iddialarına yönelik soru üzerine Feyzioğlu, şunları söyledi:
"Benim iddiam değil ama bir ülkenin Başbakan'ı dile getiriyorsa ben bunu ciddiye alırım. Nitekim yaptığımız açıklamalarda paralel devlet iddiasının delillerle ortaya konulması gerektiğini ifade ettik. Öyle bir iddia ki dile getirildikten sonra orada bırakıldığında daha büyük zarar verir. Çünkü yurttaşlar yargılayan hakimlerin hangi devlete mensup olduklarını sorgulamaya başlarsa biz burada hukuk devletini değil devleti mumla ararız. İddianın doğrudan hedefi anlaşıldığı üzere özel görevli mahkemelerdir. Özel görevli mahkemelerin yargılamalarını sona erdirmeyi ve yapılmış yargılamaların da yeniden açılmasını sağlamak suretiyle zaten paralel devlet iddiasından doğan kamusal zararı ve bireysel mağduriyeti gideriyoruz. Aynı şekilde terörle mücadele mahkemelerinin de kaldırılmasını önererek 'onlar kalktı yerine bunlar geldi, peki bunlar kime bağlı' şeklinde kamuoyunda yargıya güven noktasında konulan soru işaretlerinin kaldırılmasını istiyoruz. İddianın kaynağı neredeyse diken nereye battıysa orayı tedavi edelim. Yoksa yargıyı bütün olarak düşman ilan ettiğinizde, yargının kolu kanadı kırıldığında ülkenin temellerini tutamazsınız, ülke çöker."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Yargıtaydaki bir davaya ilişkin ifadelerinin hatırlatılması üzerine Feyzioğlu, önce paralel devlet iddialarının yoğunlaştığı yapıların kaldırılması gerektiğini söyledi. Feyzioğlu, "İddiaların sahipleri kimlerse iddiayı ileri sürüp geri çekilerek daha büyük zarar veriyor. Delillerini koyun ki sarsılan kamu düzenini tamir etme imkanımız olsun. Aksi takdirde hiçbir yurttaş kendisini hukuki güvenlik duygusuna sahip hissetmeyecektir" dedi.
Af ile ilgili bir soru üzerine de Feyzioğlu, "Biz af istemiyoruz. Önerimiz af değil. Toplumda yeni gerginlikler yaratacak, kutuplaşmaya neden olacak öneriler getirmiyoruz" diye konuştu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › TBB Başkanı Feyzioğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?