Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yarın Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisinde buluşacak. Feyzioğlu Başbakan'a Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili acil çözüm planlarını anlatacak. Feyzioğlu, "Çok yapıcı görüşme olacağına inanıyorum. Kendisine ayrıntılarını sunacağım. Ardından da Meclis Başkanımızdan başlayarak grubu bulunan bütün partilere görüşlerimizi sunacağız. Sorunlar adım adım çözülürse bir kaç hafta içinde toplumun ciddi şekilde rahatlaması sağlanabilir" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le dün sürpriz bir görüşme yapan Türkiye Barolar Birliği Bakanı Metin Feyzioğlu bugün bir basın toplantısı düzenledi ve yargı krizine çözüm önerisini kamuoyuna açıkladı. TBB Barolar Birliği Yönetim Kurul adına konuşan Feyzioğlu, "Önerimiz suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af ya da şartlı salıverme değildir" dedi. "Türkiye İçin Acil Çözüm Önerileri" başlığını taşıyan konuşmasında Feyzioğlu, zor günler geçirildiğini, herkesin zihinlerinin karıştığını, vatandaşların kendilerini hukuki güvenceden yoksun hissettiğini söyledi. Her geçen gün adalete duyulan güven daha da azaldığını ve devletin temellerinin sarsıldığını savunan Feyzioğlu, "Yargının adalet dağıtamadığı ve etki altında bulunduğu algısı topluma hakim oldu. Bu, mülkün temelsiz kalması demektir. Bu noktaya gelmemizin en önemli nedeni, devlet güvenlik mahkemeleriyle başlayan, özel görevli mahkemelerle sürdürülen ve terörle mücadele mahkemeleriyle varlığını inatla koruyan çift başlı ceza yargılaması sistemidir. Türk Silahlı Kuvvetlerine kumpas kurulduğuna dair iddialarla güvensizlik had safhaya ulaşmıştır. Söz konusu iddialar üzerine yine aynı mahkemelere verilen yeniden yargılama dilekçelerinin, sonuç doğurması pek mümkün görünmemektedir" dedi.
-TMK MAHKEMELERİ KALDIRILMALI-
Sadece milletvekilleri veya sadece bazı davalar için çözüm arayışına girmenin, toplumsal kutuplaşmayı ve gerginliği sona erdirmeyeceğini ifade eden Feyzioğlu, hep birlikte ortak aklın bulunması ve sağduyu ile hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Feyzioğlu, önerileri şöyle sıraladı:
"Önerimiz, suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af veya şartlı salıverme değildir.
Önerimiz, doğrunun yanlıştan, haklının haksızdan ayrılmasını sağlarken, yargıya güveni de yeniden tesis etmeye yöneliktir. 6352 sayılı Kanunla kaldırılan özel görevli ağır ceza mahkemelerinin, davalar kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar ellerindeki işlere bakmaya devam edeceklerine dair kanun maddesi derhal kaldırılmalıdır. Bu mahkemelerin henüz kesinleşmemiş kararlarını kapsayacak şekilde bir düzenleme yapılmalı ve mahkûmiyet kararlarının sırf bu nedenle, görev yönünden bozulabilmesi kanun hükmüne bağlanmalıdır. Özel görevli mahkemelerce verilmiş ve kesinleşmiş mahkumiyet hükümlerine dair yeniden yargılama zorunluluğu kanunla getirilmelidir. Terörle mücadele mahkemeleri de, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ilga edilmek suretiyle kaldırılmalıdır. Böylece, ülkede çift başlı ceza yargısı düzenine son verilmiş olacaktır. Bundan sonra yargılamaların tamamı, genel mahkemelerde yapılmalıdır. Bir sonraki aşamada ise, Terörle Mücadele Kanunu ivedilikle kaldırılmalıdır."
-ADLİ KOLLUK TEŞKİLATI KURULMALI-
Anayasaya göre mahkemelerin ve hâkimlerin bütün kararlarının gerekçeli olmak zorunda olduğunu anımsatan Feyzioğlu, kanun maddelerinin tekrarı ve soyut ifadelerin gerekçe olmadığını kaydetti.
Gerekçesiz verilen mahkumiyet hükümlerinin ve tutuklama kararlarının keyfilik olduğunu savunan Feyzioğlu, keyfilikle verilen kararlara Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince ve Anayasa Mahkemesince bireysel başvuru sonucunda hükmedilen tazminatlar için, kusuru bulunan hâkimlere rücu edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu uygulama ile adil yargılanma hakkını ve bireysel özgürlükleri koruyan düzenlemelerin yargı organlarınca süratle benimsenmesinin sağlanabileceğine dikkat çeken Feyzioğlu, "Tutuklamada gerekçe gösterme zorunluluğunu hayata geçirmek için, CMK md. 100/3'de yer alan katalog suçların da kuşkusuz kaldırılması gereklidir. Yargı güvencesinin sağlanmasına ilişkin çok önemli bir adım olarak Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı adli kolluk teşkilatı oluşturulmalı ve bu teşkilat mensuplarının tayin- terfileri dahil tüm özlük işlemleri güvence altına alınmalıdır. Bu şekilde kolluğun Cumhuriyet Savcısının emirlerini yerine getirmeme, savsaklama, soruşturmayı savcıdan bağımsız yürütme uygulamaları da son bulacaktır" diye konuştu. Feyzioğlu, hukukun üstünlüğünün sağlandığı, insan hak ve özgürlüklerinin korunup, insanın üstün değer olarak kabul edildiği, yurttaşların sosyal güvenliğe ve fırsat eşitliğine sahip kılınıp, geleceğe güvenle baktığı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti istediklerini belirtti.
-ÇİFT BAŞLILIKTAN KURTULALIM-
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin soru üzerine Feyzioğlu, "Cumhurbaşkanına 'Bu öneriyi size ilettiğimi kamuoyuyla paylaşabilir miyim' dediğimde, paylaşmamı ve kendisinin bunu hukukçularıyla değerlendireceğini ve ihtiyaç duyarsa önerimiz hakkında kendi açıklamalarını, değerlendirmelerini yapacaklarını ifade ettiler" diye konuştu.
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) kaldırılmasının terör suçlarından mahkum olanların yeniden yargılanması yolunu açıp açmayacağı sorulan Feyzioğlu, bunun yeniden yargılama yolunu açacağını ancak TMK'nın kaldırılmasının acil çözüm planları içinde olmadığını söyledi. Feyzioğlu, öncelikle terörle mücadele mahkemelerinin ve özel yetkili mahkemelerden çıkan işlerin kaldırılması gerektiğini belirtti. Yeniden yargılamanın nasıl sağlanacağına yönelik soru üzerine Feyzioğlu, önce 6352 sayılı Kanun'un geçici 2. maddesinin kaldırılması, ardından Ceza Muhakemesi Kanunu'na "Özel yetkili mahkemelerce verilen mahkumiyet hükümleri Yargıtay aşamasındaysa sırf bu nedenle görev yönünden bozulur. Kesin hükümlerle ilgili bu nedenle yeniden yargılama yapılır" şeklinde ilave yapılması gerektiğini belirtti. "Hukuk devleti askıda mı" sorusu üzerine Feyzioğlu, "Savcıların talimatları, polis, jandarma tarafından yerine getirilmiyorsa. Savcı talimatının yerine getirilmesine Vali müdahale ediyorsa, açık söylüyorum devletin çivileri çıkmıştır. Şimdi bu çivileri yerine takma zamanı. Dünden ders almamız ve özgürlükçü, aydınlık geleceği birlikte yaratmamız gerekiyor. İlk defa Türkiye'de özel görevli mahkemeler düzeninden kurtulma fırsatı çıktı. Bu çift başlılıktan kurtulalım" dedi.
-BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞME-
Yarın Dolmabahçe'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirten Feyzioğlu, "Çok yapıcı görüşme olacağına inanıyorum. Kendisine ayrıntılarını sunacağım. Ardından da Meclis Başkanımızdan başlayarak grubu bulunan bütün partilere görüşlerimizi sunacağız. Sorunlar adım adım çözülürse bir kaç hafta içinde toplumun ciddi şekilde rahatlaması sağlanabilir" dedi. Feyzioğlu, önerilerindeki yasal düzenlemelerin 1 günde Meclisten çıkarılabileceğini kaydetti. Feyzioğlu, paralel devlet iddialarına yönelik soru üzerine ise şu değerlendirmede bulundu:
"Benim iddiam değil ama bir ülkenin Başbakanı dile getiriyorsa ben bunu ciddiye alırım. Nitekim yaptığımız açıklamalarda paralel devlet iddiasının delillerle ortaya konulması gerektiğini ifade ettik. Öyle bir iddia ki dile getirildikten sonra orada bırakıldığında daha büyük zarar verir. Çünkü yurttaşlar yargılayan hakimlerin hangi devlete mensup olduklarını sorgulamaya başlarsa biz burada hukuk devletini değil, devleti mumla ararız. İddianın doğrudan hedefi anlaşıldığı üzere özel görevli mahkemelerdir. Özel görevli mahkemelerin yargılamalarını sona erdirmeyi ve yapılmış yargılamaların da yeniden açılmasını sağlamak suretiyle zaten parallel devlet iddiasından doğan kamusal zararı ve bireysel mağduriyeti gideriyoruz. Aynı şekilde terörle mücadele mahkemelerinin de kaldırılmasını önererek 'onlar kalktı yerine bunlar geldi, peki bunlar kime bağlı' şeklinde kamuouynda yargıya güven noktasında konulan soru işaretlerinin kaldırılmasını istiyoruz. İddianın kaynağı neredeyse, diken nereye battıysa orayı tedavi edelim. Yoksa yargıyı bütün olarak düşman ilan ettiğinizde, yargının kolu kanadı kırıldığında ülkenin temellerini tutamazsınız, ülke çöker."
-BİZ AF İSTEMİYORUZ-
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Yargıtay'da bir davaya ilişkin ifadelerinin hatırlatılması üzerine Feyzioğlu, önce paralel devlet iddialarının yoğunlaştığı yapıların kaldırılması gerektiğini söyledi. Feyzioğlu, "İddiaların sahipleri kimlerse, iddiayı ileri sürüp geri çekilerek daha büyük zarar veriyor. Delillerini koyun ki sarsılan kamu düzenini tamir etme imkanımız olsun. Aksi takdirde hiçbir yurttaş kendisini hukuki güvenlik duygusuna sahip hissetmeyecektir" dedi. Af ile ilgili bir soru üzerine de Feyzioğlu, "Biz sapın samanın, suçlunun suçsuzun, haklının haksızın, doğrunun yanlışın adil, savunma hakkına azami saygı gösterilen yargılamalarla ortaya çıkarılabileceğine inanıyoruz. Biz af istemiyoruz. Önerimiz af değil. Toplumda yeni gerginlikler yaratacak, kutuplaşmaya neden olacak öneriler getirmiyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › TBB Başkanı Feyzioğlu Başbakan Erdoğan ile Görüşecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?