TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması

TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması

"Mısır'daki idam kararları kabul edilemez. Hele hele bu siyasi maksatlarla, siyasi gerekçelerle yapılıyorsa hiç kabul edilemez. Mısır'daki gelişmeleri Türkiye baştan beri hem ilkesel olarak hem de endişeyle takip etmektedir.

28.04.2014 15:33

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarının kabul edilemeyeceğini belirterek, "Hele hele bu siyasi maksatlarla, siyasi gerekçelerle yapılıyorsa hiç kabul edilemez. Mısır'daki gelişmeleri Türkiye baştan beri hem ilkesel olarak hem de endişeyle takip etmektedir. Ümit ve temenni ederiz ki bunlar sadece karar safhasında kalır" dedi.

Çiçek, Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Valeriu Stefan Zgonea ile Milli Kütüphane'de hazırlanan "Romanya'ya Doğru Pencere" bölümünün açılışına katıldı.

Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Mısır'daki gelişmeler ve idam kararlarıyla ilgili endişe ve düşüncelerini Meclis adına yapılan bir açıklamayla duyurduklarını hatırlattı.

-"Yenilerinin eklenmesi daha da endişe verici"

İdam kararlarına yenilerinin eklenmiş olmasının daha da endişe verici olduğunu dile getiren Çiçek, şöyle devam etti:

"Artık günümüz dünyasında, insanlığın geldiği nokta itibarıyla idam kararları kabul edilemez. Hele hele bu siyasi maksatlarla, siyasi gerekçelerle yapılıyorsa hiç kabul edilemez. Dolayısıyla Mısır'daki gelişmeleri Türkiye baştan beri hem ilkesel olarak hem de endişeyle takip etmektedir. Ümit ve temenni ederiz ki bunlar sadece karar safhasında kalır daha ileri bir noktaya götürülmez. Çünkü biz geçmişte de siyasi nedenlerle idamı yaşamış bir ülkeyiz. Halen o yılların ortaya koyduğu acıları toplum olarak unutmuş değiliz. O yaraları sarabilmiş değiliz."

Çiçek, Türkiye'nin, zaman zaman başka ülkelerde de siyasi maksatlarla idam kararları verildiğinde, her defasında bu yolun doğru olmadığını dostça ilgili ülkelere ilettiğini anlattı.

Türkiye'nin, Pakistan'da Zülfikar Ali Butto'nun idamını da endişeyle karşıladığını ve idamın yerine getirilmemesini istediğini hatırlatan Çiçek, şunları kaydetti:

"Ümit ederiz ki tüm dünya iş işten geçtikten sonra bir tepki koyan durumda olmaz. Maalesef özellikle gelişmiş dünya, demokrasi dünyası bazı konularda çok acele davranırken, bazı konularda sessizliğini korumaktadır. Temenni ederim ki bu idamlar o çevrelerin de bir an evvel tepkisini ortaya koymasına vesile olur ve hepimizin üzüntüyle karşıladığı bu olay daha ileri bir noktaya gitmemiş olur."

-Genelkurmay Başkanı ile görüşmesi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile bugün yapacağı görüşmenin ayrıntılarının sorulması üzerine de Orgeneral Özel'in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine yurt dışında olması nedeniyle katılamadığını söyledi. Çiçek, "Kendi adına Kara Kuvvetleri Komutanımız ve komutanlar katılmıştı. O hassasiyetle yapılan bir nezaket ziyaretidir. Bunun ötesinde bir anlam yüklemeyin" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement