TBMM Başkanı Çiçek Karadağ'da - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Çiçek Karadağ'da

TBMM Başkanı Çiçek Karadağ\'da

Çiçek, Karadağ’daki STK temsilcileri ve Türk kurumlarının yöneticileriyle bir araya geldi: ''Türkiye dünyadaki, bölgedeki yaşanan bütün ekonomik, siyasi, sosyal, her türlü krizlere rağmen büyüm...

22.10.2013 12:18

Zlatan Kapiç - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye dünyadaki, bölgedeki yaşanan bütün ekonomik, siyasi, sosyal, her türlü krizlere rağmen büyümesini sürdürüyor" dedi.

Çiçek, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da, bu ülkedeki sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Türk kurumlarının yöneticileriyle çalışma kahvaltısında bir araya geldi.

Türkiye'nin geriye dönük çok önemli tecrübeleri olduğuna işaret eden Çiçek, "Türkiye'nin geriye dönük çok önemli her alanda tecrübeleri oldu, Türkiye de zaman zaman ekonomik olarak sıkıntılara düştüğü dönemler oldu. Bazı politikaları uyguladı, bunun sonuçlarını değerlendirme fırsatını buldu. Bugün ifade etmeliyim ki Türkiye dünyadaki, bölgedeki yaşanan bütün ekonomik, siyasi, sosyal, her türlü krizlere rağmen büyümesini sürdürüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin tecrübelerinin Karadağ için önemli ve yararlı olabileceğini ifade eden Çiçek, Türkiye kalkınmasını büyük ölçüde özel sektörüyle gerçekleştirdi ve bunun iki ülke arasındaki ilişkilerde özel sektörün öneminin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Çiçek, özel sektörü Karadağ'a yatırım yapması için teşvik ettiklerini belirterek, "Ama şunu kabul etmek gerekir ki, özel sektör kuş gibidir, biraz ürkektir, çegingendir. Gerekli şartlar ve teminatlar garantiler verilmediği takdirde bu daldan kalkar başka bir dala konar" ifadelerini kullandı.

TBMM'deki 4 siyasi partinin temsilcisiyle Karadağ'a geldiğine dikkati çeken Çiçek, bunun da bu ülkeye verilen önemin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Karadağ Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç'in davet üzerine bu ülkeye ziyaret gerçekleştirdiklerini anlatan Çiçek, Krivokapiç ile hem Karadağ Meclis Başkanı hem AGİT Başkanı sıfatıyla görüşmeye imkan bulduklarını dile getirdi.

Çiçek, şunları kaydetti:

"Karadağ bizim için dost bir ülke, iki ülke coğrafi olarak sınırdaş olmasa bile birbirine komşu kabul edecek kadar birbirine yakın hisler, komşuluk hisleri besleyen iki ülkedir. Sizlerle uzun bir tarihi geçmişimiz var, ortak birçok yanımız var. Buradan göç etmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Karadağlı vatandaşlarımız var. Ayrıca Sancak bölgesinden göç etmiş vatandaşlarımız var, dolayısıyla aramızda bu manada bir akrabalık bağları var.

Balkan coğrafyasını birlikte paylaşıyoruz. Balkanlar'da barışın, istikrarın, huzurun sağlanması bakımından Karadağ bize göre çok stratejik, çok kilit bir ülkedir. Tarihe baktığımız zaman Balkan coğrafyası genelde acıların coğrafyasıdır, çok acılar çekildi. Daha dün denecek kadar, yakın bir zamana kadar kadar bile yine bu coğrafya büyük acılar yaşadı. Artık bunların geride kalması lazım, Balkanlar'ın barış ve istikrar bölgesi olması lazım, iş birliğini geliştirerek her alanda refahın artmasına katkı sağlamamız lazım. Bu açıdan baktığımızda Karadağ gerçekten çok önemlidir, gerçekten örnek bir ülkedir."

Türkiye olarak Karadağ'ın yürüttüğü barışçıl politikaları sonuna kadar desteklediklerini dile getiren Çiçek, bu coğrafyaya hakim olması gereken politikanın barış olduğunu ve bunun doğru olduğuna inandıklarını vurguladı.

Çiçek, Karadağ'ın hem Avrupa-Atlantik hem Avrupa Birliği ile entegresyanonu desteklediklerini kaydederek, bu manada Karadağ'ın Balkanlar'la Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumları arasında bir köprü görevini gördüğünü de söyledi.

Çiçek, "Memnuniyetle ifade ediyorum ki Türkiye ile Karadağ'ın arasında herhangi bir siyasi sorun yok, bu işbirliği açısından çok önemlidir diye düşünüyorum, çünkü ekonomik, ticari ilişkilerin, kültürel ilişkilerin, sosyal ilişkilerin gelişmesi bakımından siyasi işlişkilerin normal bir seyir takip etmesi gerekir" diye konuştu.

Karadağ'ın çok önemli imkanları olduğuna işaret eden Çiçek, bunların uygun yön ve yöntemlerle halkın refahının artırılması yönünde değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Karadağ'da yaşayan Boşnak azınlığın temsilcileri ve Türk kurumlarının yöneticilerinin katıldığı çalışma kahvaltısına, TBMM Başkanı Çiçek'in yanı sıra eşi Gülten Çiçek, AK Parti Milletvekilleri İsmail Kaşdemir, Ahmet Tevfik Uzun, CHP Milletvekili Ayşe Nedret Akova, MHP Milletvekili Ali Halaman, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ve Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır da katıldı. - Karadağ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Çiçek Karadağ'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement