Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ Havacılık ve Onarım Merkezi'nin (HABOM) açılışı gerçekleştirildi.
Türk sivil havacılık tarihinin en önemli projelerinden biri olma özelliğini taşıyan HABOM'un Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki açılış törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve THY Teknik AŞ Genel Müdürü Ahmet Karaman'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Tamamı şirketin öz kaynaklarıyla finanse edilen HABOM, THY Teknik AŞ'nin sektörel platformdaki teknik bakım ve onarım kabiliyet ve kapasitesini artırmak, havacılık alanında kapsamlı bir ekosistem yaratmak adına İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda, yaklaşık 550 milyon dolara hayata geçirildi.
Projenin faaliyete geçmesiyle Türkiye'nin dünya genelindeki uçak bakım, onarım ve revizyon sektöründen elde edeceği payda büyük bir artış olması bekleniyor.
THY Teknik AŞ'nin dünyanın en büyük 5 tesisi arasına girmeyi hedeflediği uçak bakım, onarım ve revizyon pazarı bugün 57,7 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. 2024'e kadar 86,8 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenen pazarın o tarihe kadar yıllık ortalama yüzde 4,2 büyümesi öngörülüyor.
55 ülkeyi kapsıyor
Dünyada toplam filo genelinin yüzde 39'luk bölümüne hakim bölge içerisinde konumlandırılan HABOM tesislerinin mevcut etki alanı 3,5 saatlik uçuş mesafesi içerisinde 55 ülkeyi kapsıyor. Tam olarak faaliyete geçtiğinde yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlayacak HABOM'un yıllık cirosunun 1,5 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
Entegre bir yapıya sahip 380 bin metrekarelik tesis, dar gövdeli uçak bakım hangarı içerisinde aynı anda 11 dar gövdeli uçağa, geniş gövdeli uçak bakım hangarında ise aynı anda 3 geniş gövdeli uçağa bakım, onarım ve revizyon hizmeti verebilecek büyük bir kapasiteye sahip.
Geniş gövdeli uçak bakım hangarının bir bölümü aynı anda 1 geniş gövdeli ya da 2 dar gövdeli uçağa boya hizmeti verebilecek şekilde 'uçak boya hangarı' olarak tasarlandı.
Tesiste uçakların "APU" ve "iniş takımı" gibi çeşitli komponentlerinin bakım, onarım ve revizyon işlemlerinin yapılması için çok sayıda atölye yer alıyor. Operasyonel anlamda da mükemmeliyetçi bir yaklaşımla tasarlanan HABOM, son teknoloji unsurları dikkate alınarak, en modern bakım ekipmanlarıyla donatıldı.
Havacılık üssü haline gelmesi planlanıyor
HABOM'la THY Teknik AŞ'nin dar gövdeli uçak bakım kapasitesi yüzde 57, geniş gövdeli uçak bakım kapasitesi yüzde 43, kapalı alan kapasitesi ise yüzde 193 arttı.
HABOM'un uçak galley ve mutfak ekipmanları üretimi yapan Turkish Cabin Interior (TCI) ve yakın zamanda yine bu alana taşınacak uçak koltuğu üretim şirketi Turkish Seat Industry (TSI) ile uçak komponentleri de üreten bir havacılık üssü haline gelmesi planlanıyor. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › THY Teknik AŞ Havacılık Bakım Onarım Merkezi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?