Tim İstişare Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Tim İstişare Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "25 Öncelikli Dönüşüm Programımız içinde en fazla önem verdiğimiz hususlardan birisi ithalata olan bağımlılığın azaltılması programı. Bu çerçevede ithalata olan bağımlılığın azaltılması konusunda son dönemde sağladığımız iyileştirmeleri ki yüzde 65,1'e yükseldi geçtiğimiz sene, inşallah 2018 sonunda bunu yüzde 70'e çıkarmaya kararlıyız" dedi.

11.05.2015 13:34

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "25 Öncelikli Dönüşüm Programımız içinde en fazla önem verdiğimiz hususlardan birisi ithalata olan bağımlılığın azaltılması programı. Bu çerçevede ithalata olan bağımlılığın azaltılması konusunda son dönemde sağladığımız iyileştirmeleri ki yüzde 65,1'e yükseldi geçtiğimiz sene, inşallah 2018 sonunda bunu yüzde 70'e çıkarmaya kararlıyız" dedi.

Çırağan Sarayı'ndaki Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İstişare Toplantısı'nda konuşan Davutoğlu, ihraç edilen ürün sayısının 1737 olduğunu dile getirerek, bunun gurur verici bir rakam olduğunu söyledi.

Davutoğlu, cari açıkta geçen yıl içinde sağladıkları başarının sadece petrol fiyatlarındaki düşüşle izah edilemeyeceğini dile getirerek, bunun ihracattaki artışla da ilgili olduğunu ifade etti. Davutoğlu, ihracat yüzde 3,8 artarken ithalatın yüzde 3,8 gerilediğini, cari açığın yüzde 29 azalarak yüzde 45,8 milyar dolara gerilediğini, bunda da en büyük payın ihracatçılara ait olduğunu aktardı.

Niteliksel dönüşümü bir öteki aşamaya götürebilmek için stratejik bir planlama içinde değerlendirme yapmaları ve gelecek planlarını şekillendirmeleri gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin konuşmasında ifade ettiği hususlardan birçoğunun açıkladıkları "25 Öncelikli Dönüşüm Programı"nda bulunduğunu bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, bu programda, ihracatı ilgilendiren hususlar ve kamuoyuna aralık ve ocak aylarında ilan ettikleri 1258 eylemden ilk aşamada gerçekleştirmeyi düşündükleri eylemlerle ilgili ilk raporu paylaşma imkanı bulacağını kaydederek, "25 Öncelikli Dönüşüm Programımız içinde en fazla önem verdiğimiz hususlardan birisi, bir başlık, ithalata olan bağımlılığın azaltılması programı. Bu çerçevede ithalata olan bağımlılığın azaltılması konusunda son dönemde sağladığımız iyileştirmeleri ki yüzde 65,1'e yükseldi geçtiğimiz sene, inşallah 2018 sonunda bunu yüzde 70'e çıkarmaya kararlıyız" diye konuştu.

"İthalata olan bağımlılık azalırsa cari açık da düşecek"

Davutoğlu, ithalata olan bağımlılığın azalmasıyla cari açığın da düşeceğine işaret ederek, yine bu çerçevede orta ve yüksek teknolojideki ürünlerin ihracattaki payını 2018 sonunda yüzde 38'e ulaştırmayı hedeflediklerini aktardı.

"İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı"nın öncelikli programları içerisinde yer aldığını belirten Davutoğlu, "Özel sektör yatırımlarının milli gelire oranını 2018 sonunda yüzde 19,3'e çıkarmayı, gayrimenkul hariç kümülatif uluslararası doğrudan yatırım tutarını ise 92,8 milyar dolara ulaştırmayı ve iş yapma kolaylığı endeksi sıralamasında ilk 40 ülke arasında girmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, tek tek son 4 ay içerisinde bu çerçevede attıkları adımları paylaşmak istediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Mart 2015 sonu itibarıyla bu 1258 eylemden 15'inin tamamlanmasını hesaplıyorduk, 15 eylemden 12'si tamamlandı. Ayrıca daha sonra tamamlamayı düşündüğümüz 29 adet eylem de tamamlandı. Dolayısıyla aralık ve ocak ayında ilan ettiğimiz 25 öncelikli programla ilgili eylemlerden 41'ini 3 ay içinde gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu 41 eylemden Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı'nda 3 eylemi tamamladık. Bir, Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı Taslağı hazırlandı. İki, İhracata Dönük Üretim Stratejisi kapsamında yatırım teşvik sisteminde gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu çerçevede yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik konuların öncelikli yatırım kapsamına alınarak 5. Bölge Destek Oran ve Süreleri'nden yararlandırılmasına yönelik mevzuat tamamlandı. Yani teknoloji yoğun yüksek teknoloji ürünlerini nerede üretime dönüştürmek üzere planlanmış olursa olsun mutlaka 5. Bölge Destek Oran ve Süreleri'nden istifade edecek. Yine Ürün Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi çerçevesinde yaptığımız mevzuat değişikliğiyle ihracatçı şirketlerimizde tasarım departmanlarının kurulması ve geliştirilmesinin hızlandırılmasıyla tasarım ve ürün geliştirme projelerinin desteklenmesi mümkün hale geldi."

"İthalata bağımlılığın azaltılması konusunda 10 eylem tamamlandı"

Davutoğlu, ikinci ana öncelikli dönüşüm programı olması itibarıyla İthalata Olan Bağımlılığı Azaltılması Programı çerçevesinde de 10 eylemi son 4 ay içerisinde tamamladıklarını anlatarak, bu eylemler çerçevesinde firmaların orta ve yüksek teknolojili üretim yapması amacıyla yatırım destek programları başlattıklarını dile getirdi.

Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla değerlendirilen 150 projenin 87'sinin desteklendiğine işaret eden Davutoğlu, bu kapsamda yaklaşık 75 milyon lira destek verildiğini aktardı.

Davutoğlu, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'da yapılan değişiklikle İstanbul hariç bütün illerde demiroksit pigmenti üretimine dönük yatırımların bölgesel olarak desteklenmeye başladığını kaydederek, atıkların uygun koşullardan ekonomiye kazandırılması, geri dönüşüm, geri kazanım, ayırma ve toplama faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Atık elektronik ve elektrikli eşyalarla tehlikesiz atıkların geri dönüşümüne, geri kazanımına, toplanmasına ve ayrıştırılmasına yönelik tesislerin standartlarının, bu tesislere lisans verme ve lisans yenileme ölçülerinin detaylı olarak belirlendiğini ifade eden Davutoğlu, atıkların ekonomiye kazandırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yurt içi çelik hurdası üretim ve tüketim projeksiyonu çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.

Davutoğlu, metal hurdaların modern tekniklerle mahalli idare birlikleri aracılığıyla toplanması amacıyla Atık Geliştirme Merkezi Tebliği'nin yürürlüğe girdiğini de belirterek, tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından öngörülen süreler içerisinde belediyelerin alışveriş merkezleri, satış noktaları, üniversiteler, havaalanları, organize sanayi bölgeleri gibi noktalarda Atık Geliştirme Merkezi'nin kurulmasına ilişkin uygulama altyapısının temel mekanizmasının oluşturulduğunu bildirdi.

Tasarrufların artırılması ve israfın önlenmesi

Başbakan Davutoğlu, "Üçüncü alan olarak Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı'nda 7 eylem tamamlanmış bulunuyor. Türkiye Sigorta Birliği'nin internet sitesinde Türkiye için tamamlayıcı ve destekleyici sigorta modelleri önerileri isimli rapor ve çerçeve planlama yapıldı. Yine, Uzun Vadeli Hayat Sigortaları Ürünlerinin Geliştirilmesi isimli bir çerçeve plan daha hazırlandı. Piyasa gözetimi ve denetimi etkinliğinin artırılmasına yönelik mevzuat çalışmaları yürütülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Vergisel araçlarla tasarrufun özendirilmesi ve tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi bileşeni çerçevesinde yatırımcıların, vergi indirimi desteğinden daha kısa sürede yararlanmalarını sağlamak üzere, yatırım döneminde kullanılabilecek vergi indirim tutarlarının artırılmasına yönelik düzenlemelerin yürürlüğe girdiğini ifade eden Davutoğlu, 31 Aralık 2014'te uygulaması sona eren vergi indirim ve sigorta primi işveren hissesi desteğindeki yüksek oran ve sürelerin 31 Aralık 2015'e kadar başlatılacak yatırımlar için uygulanmaya konulduğunu aktardı.

Davutoğlu, mali piyasa araçlarıyla tasarrufların özendirilmesine yönelik olarak çeyiz ve konut hesaplarına devlet katkısı uygulaması getirildiğini anlatarak, ISO 500 listesinde yer alan şirketlerin borsaya çekilmesi amacıyla söz konusu şirketlerden 50'sinin Borsa İstanbul yetkililerince ziyaret edilerek bu konuda teşvik edildiğini de kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, halka açık şirketler için Kurumlar Vergisi oranının farklılaştırılmasına yönelik çalışma yürütüldüğünü belirterek, bu şirketler için oran farklılaştırılmasına yönelik Bakanlar Kurulu'nca yetkilendirme yapıldığını söyledi.

"İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı'nda 4 önemli adım atıldı"

Davutoğlu, "İstanbul'da bulunmamız hasebiyle dördüncü alan olarak öncelikli program çerçevesinde, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı çerçevesinde 4 önemli adım atıldı" dedi.

Finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması amacıyla Takasbank bünyesinde Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nun 9 Ocak'ta faaliyete girdiğini dile getiren Davutoğlu, Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören hisse senetleri ve özel sektör borçlanma araçlarına yönelik piyasa yapıcılığı sisteminin hayata geçtiğini ifade etti.

Davutoğlu, teknolojik altyapının güçlendirilmesi amacıyla Borsa İstanbul Ortak Veri Merkezi'nin entegrasyon çalışmalarının tamamlandığını kaydederek, kümelenme bölgelerinde fiziki altyapının geliştirilmesi çerçevesinde Bostancı- Dudullu raylı sistem bağlantısına ilişkin uygulama projesinin 16 Mart'ta tamamlandığı bilgisini verdi.

Kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi çerçevesinde cari harcamaların kontrol altında tutulmasını teminen genel yönetim sektörü cari harcamalarının 3'er aylık dönemler itibarıyla raporlandırılmasına ilişkin çalışmaların tamamlandığını aktaran Davutoğlu, Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı çerçevesinde vergi usul kanunu tasarısı taslağının hazırlandığını, İhbar Bildirim Sistemiyle ihbar bildirimlerinin elektronik ortamda alınması uygulamasının hayata geçirildiğini aktardı.

(sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tim İstişare Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement