Lülecilik sanatının son ustalarından Murat İres' in eserlerinden oluşan Tophane Lüleciliği Sergisi 20 Kasım Salı günü Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde açılıyor.
İres'in sergisi 1600'lü yıllarda başlayan ve sadece 350 yıllık bir ömür sürebilen lülecilik sanatının merkezi olan Tophane Lüleciliği'ni anlatıyor. Beyoğlu Belediyesi'nin Beyoğlu Belleği arşivlerinden yola çıkarak tarihin derinliklerinden günümüze taşınmaya ve canlandırılmaya çalışılan lülecilik sanatını anlatan serginin Küratörü Beste Gürsu. Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nin duvarlarını süsleyecek sergi, 1 Aralık 2012 tarihine kadar görülebilir.
Tophane Lüleciliği Tarihi
Tophane lüleciliği ise 1600'lü yıllarda tütünün Osmanlı topraklarına girişiyle başlar. Önceleri basit olan lüle formları giderek daha estetik, daha fonksiyonel bir hal alır. Saray ve devlet büyükleri için ustalara özel yaptırılan lüleler; bezemelerindeki rölyef, altın, gümüş ve kıymetli taşlarla süslenmeleriyle halk tipi lülelerden ayrılır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde hangi biçimde yapılmış olursa olsun, lüleciliğin en güzel örnekleri İstanbul'un Tophane semtinde imal edilir. Zamanın atölyelerinin bulunduğu Lüleci Hendek Sokağı bugün hala aynı adı taşır.
Son Dakika › Güncel › Tophane Lüleciliği Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.