Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı İsmail Yüksel, toplu taşıma işletmecilerine "ücretsiz seyahat" desteği verilmesinin sektörde olumlu karşılandığını belirterek, "Ancak ödemeye ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde uygulanan yöntemin karşı karşıya bulunulan mağduriyetin giderilmesinde yetersiz kaldığı görülmektedir. Üç kategoride belirlenen aylık gelir desteğinin çok taşıyanla, az taşıyanı aynı görmesi nedeniyle de adil, eşit ve hakkaniyetli bir uygulama olmadığı kanısını toplumda pekiştirmektedir" ifadelerini kullandı.
Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, 4736 sayılı kanun kapsamında gerçekleşen ücretsiz yolculukların taşımacı esnaf üzerinde yarattığı mağduriyetin giderilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar sonucunda, TBMM tarafından kabul edilen 6637 sayılı kanun ile özel şahıs ve şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı işleticilerine, aylık gelir desteği verilmesinin hükme bağlandığını hatırlattı.
Bu doğrultuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, 6 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle aylık gelir desteği ödemesinin usul ve esaslarının belirlendiğini kaydeden Yüksel, buna göre Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerindeki her bir toplu taşıma aracı için 1000 lira, diğer büyükşehir belediyelerindeki her bir toplu taşıma aracı için 750 lira, diğer belediyelerdeki her bir toplu taşıma aracı için 600 lira aylık gelir desteği ödenmesinin 7 Nisan 2015'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdiğini aktardı.
Özel halk otobüsü işletmeciliği tarihinde ilk kez gerçekleşen bu uygulama ile özel taşımacılara, devlet bütçesi üzerinden destek düzenlemesi yapıldığını belirten Yüksel, şunları kaydetti:
"Konu bu yönüyle büyük bir önem taşımakta ve bu nedenle de sektörde olumlu karşılanmaktadır. Ancak ödemeye ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde uygulanan yöntemin karşı karşıya bulunulan mağduriyetin giderilmesinde yetersiz kaldığı görülmektedir. Diğer yönden üç kategoride belirlenen aylık gelir desteğinin çok taşıyanla, az taşıyanı aynı görmesi nedeniyle de adil, eşit ve hakkaniyetli bir uygulama olmadığı kanısını toplumda pekiştirmektedir.
4736 sayılı kanun üzerinde ücretsiz yolculuk sınırlarının genişletilmesi ile başlayan tarihten bugüne kadar geçen süreçte TÖHOB olarak mağduriyetin daha adil, daha eşit ve daha hakkaniyetli gerçekleştirilmesi için belirlenecek bedel ne olursa olsun yolculuk başına bir ödeme yapılması konusunda ilgili bakanlıklar, siyasi otorite nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Bugün itibariyle de aynı düşünce etrafında olumsuzluğun düzeltilmesi için mücadeleye görüşmelerle devam edilecektir."
İsmail Yüksel, ödemelerin başlatılmasının, ödeme sisteminin belirlenmesindeki usul ve esasların kabulü anlamına gelmediğini belirterek, "Bu yöntemin yanlışlığı, bunun yerine istatistiki verileri de sağlayacak elektronik bilet işletmeciliği ile yolculuk başına aylık gelir desteği ödemesi yapılması düşüncesi, TÖHOB olarak savunulmaya ve sonuç alınıncaya kadar anlatılmaya devam edilecektir. İlk kez bir kanun kapsamında katkı elde eden bir sektörün paydaşları olarak bu sonucu almaya yeterli ve yetkin olunduğu düşünülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Toplu Taşıma İşletmecilerine 'Ücretsiz Seyahat' Desteği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)