Trabzon'da Kamu-Özel Elele Enerji Verimliliğine Projesi Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Trabzon'da Kamu-Özel Elele Enerji Verimliliğine Projesi Çalıştayı

Trabzon\'da Kamu-Özel Elele Enerji Verimliliğine Projesi Çalıştayı

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, enerjinin önemine işaret ederek savaşların başlıca nedenleri arasında hep enerji kaynaklarına sahip olma mücadelesinin ilk sırada yer aldığını söyledi.

22.08.2013 14:07

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, enerjinin önemine işaret ederek savaşların başlıca nedenleri arasında hep enerji kaynaklarına sahip olma mücadelesinin ilk sırada yer aldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından düzenlenen "Kamu-Özel Elele Enerji Verimliliğine Projesi " Çalıştayı Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Osman Turan Kongre Merkezi'nde yapıldı. Çalıştaya Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, konuşmacılar ve davetliler katıldı.

Çalıştayda söz alan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Kaynak Geliştirme Daire Başkanı Aziz Küçük, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özkan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Yenilebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Finans Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Orhan Koç, yaptıkları konuşmalarda enerji verimliliğinin önemine vurgu yaptılar.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Kaynak Geliştirme Daire Başkanı Aziz Küçük, konuşmasında enerji verimliliği çalışmalarına öncelikle farkındalık eğitimlerinden başlanması gerektiğine vurgu yaparak, "Sağlık tesisleri, bütün yıl boyunca günde 24 saat hasta ve yaraların bakım ve tedavilerinin yapıldığı genellikle büyük binalardan oluşan kurumlardır. Bu özellikleri nedeniyle sağlık tesisleri her yerden en büyük enerji tüketicileridir. Yeni sağlık tesislerinin mimari açıdan modern ve ileri teknolojik donanımlı olarak inşa edilmesi yanında açık ve kapalı alan metrekarelerinin yüksek olması nedeniyle enerji talepleri sürekli artış göstermektedir. Sağlık tesislerinin yatak başına elektrik ve doğalgaz tüketimi yıllık 5 bin TL cıvarındadır. Bu durum sağlık tesislerimizde enerjinin etkin ve verimli kullanılması ile enerji israfının önlenmesi çalışmalarının hızlandırılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Sağlık tesislerinde enerji verimliliği çalışmaları, enerji etütlerinin ve verimlilik artırıcı projelerin geliştirilmesinden, enerji verimli teknolojiler ve yenilebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılmasına kadar geniş bir yelpazeye sahip olduğundan enerji maliyetlerini yönetmek zor bir iştir. Bu nedenle enerji verimliliği çalışmalarına öncelikle farkındalık eğitimlerinden başlanmalıdır" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta da konuşmasında enerjinin önemine vurgu yaparak dünyadaki savaşların nedenleri arasında enerjinin yer aldığını söyledi. Balta, "İnsanoğlu var olduğu süre içerisinde hep kendini barınma ihtiyacı hissetmiş ve yaşamı boyunca hep enerji ile iç içe olmuştur. Özellikle dünyada enerji ülkeler arasındaki stratejik bir ürün olmuştur. Yani savaşların başlıca nedenlerinden biri enerji olmuştur. Özellikle gelişmiş ülkeler enerji alanında alanda çalışmalar yapılmıştır. Yeraltı yer üstü zenginliklerini en iyi verimli şekilde kullanmak için çalışmalar yapmıştır. Türkiye'de özellikle 1950'li yıllardan sonra köylerden kentlere hızlı bir şekilde göç olmuş, bunun neticesinde Türkiye'de kentlerde çarpık yapılaşmaya neden olmuştur. Enerji savurganlığı ile alakalı önlem alınmamış. Zaman geçtikçe özellikle dünyadaki gelişmelere parelel olarak Türkiye'de bu gelişmeler olduğu süre içersinde sanayi gelişmiş bizlerde geriye dönüp baktığımız zaman enerjiye ne kadar para harcadığımızı ve enerjide dışa bağımlı olduğumuzu gördük. Özellikle 2002'den sonra hükümetimiz döneminde Türkiye'de sadece bu alanda değil, yapılmış olan projeler bize bazı şeyleri hatırlatıyor. Türkiye'de 2002 yılında Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 kilometre yol yapılmış. Ancak son 11 yıllık süre içersinde Türkiye'de 18 bin kilometreye yakın yol yapılmış. Yolların özellikle fiziki yapıları konforu zenginleştikçe özellikle araçların yakıt tüketimi azalıyor, yedek parçası azalıyor. Her alanda yaptığınız harcamalar azalıyor. Hükümetimiz döneminde yolları yaptık, enerji konusunda tasarrufa gittik. Bunun yanında en önemli olan varlık insan. Trafik kazalarının azalması can kaybının buna paralele olarak yaralanmaların azalması özellikle sağlık harcamalarını aşağı çekmiştir. Çevrecilik evrenseldir. Kirletmeden temiz tutmayı inşallah hep birlikte öğreneceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara plaket verildi. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Trabzon'da Kamu-Özel Elele Enerji Verimliliğine Projesi Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement