Tüp bebekteki yeni sistem üzerine çalışan New York Medical Collage Kısırlık Tedavisi ve Üreme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kutluk Oktay, resmi olarak çarşamba günü açıklanan bu tedavinin ayrıntılarını ilk kez Al Jazeera'ye anlattı.
Dünyada ilk yumurtalık naklini 1999'da yapan Doktor Kutluk Oktay, bu sistemdeki esas amacın yaşla birlikte doğurganlık üzerindeki değişikliklerin sonuçlarını geriye çevirmek olduğunu söyledi.
'Yaşlanmayla mekanizma yıpranıyor'
Oktay, yaşın doğurganlık üzerindeki etkisini şöyle anlattı:
"Belli bir yaştan sonra kadınlardaki yumurta kalitesinde düşme olur. Yaşlanmayla mekanizma yıpranıyor. Yaşlanma hücrelerde DNA hasarına yol açıyor. Özellikle 36-37 yaş sorası kadınların yumurtalarının döllenme sonrası embrioya dönüşmesi daha sonra bunun rahim içinde tutunması güçleşir. Bunun nedeni hücrelerde DNA, kromozom hatalarının artmasıdır."
Oktay, bu tedavinin dört aşamadan oluştuğunu anlattı. Türkiye'de uygulaması başlayacak yaklaşım bunun ilk aşaması. İlk aşamanın adı "augment" yani destekleme. Yumurta kalitesini artırmayı sağlayan ilk aşaması Türkiye, Kanada, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde uygulanmaya başlandı.
Kimler faydalanabilecek?
İlk aşama şu vak'alarda uygulanacak:
Yumurtalık rezervi düşükÇok sayıda yumurta kalitesi nedeniyle başarısızlığa uğramışNormalde hamilelik şansı yok denilenDonör yumurtaya yönlendirilmişHala az da olsa yumurta üretimi olan
Tedavinin aşamaları
Bu sistemi deneyecek kadınlarda önce laparoskopi yani göbek deliğinden bir ameliyatla yumurtalıktan küçük bir parça alınıyor. Ayrıştırılan doku dondurularak saklanıyor. Sonra da tüp bebek prosedürü uygulanıyor. ve doku tüp bebek sırasında yumurtaya veriliyor. Böylece hastanın kendi hücresinden kaliteli yumurta elde ediliyor. Düşük riskini de azaltan bu tedavi düşük kaliteli yumurtaların da tedavisini sağlıyor.
Dört yeni teknikli buluşun aşamaları ise şöyle:
Yeni uygulanmasına başlanan, yumurta kalitesini arttırmayı sağlayan "augment" tekniği2015'in sonunda doğru uygulanmasına başlanılacak olan yumurtalıktan alınan parçaların önce dondurulması ardından çoğaltılması ve tekrar yumurtalığın içerisine enjekte edilerek, rezervin arttırılmasıDışarıda yumurta oluşturulmasıHenüz çok erken bir aşama, genetik bozuklukların yumurta aşamasında düzeltilmesi
37 yaş üstünde bir kadın hamile
Gebelik sayısını artıran bu tedavi için Türkiye'de büyük bir laboratuvar kuruldu. Tedavinin Türkiye'deki uygulaması için 100. Yıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Baltacı ve Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Sönmezer ile ortak çalışma yürütülüyor.
Yöntem de ilk kez bir Türk kadına uygulandı ve 37 yaşın üstünde olan bu kadın yaklaşık 3 aylık hamile.
Maliyeti tüp bebek tedavisinden biraz daha yüksek olacak bu tedavi ilk 20 hastaya ücretsiz uygulandı. Tedavi fiyatı 5 ile 10 bin dolar arasında değişiyor. Şu an tespit edilmiş bir yan etkisi olmayan tedavide vak'a sayısı arttıkça kullanılan ilacın yan etkisi olup olmadığına da bakma fırsatı yakalanacak.
Tedavi için tüp bebek başarısızlıkları olan tüm kadınlar başvurabilecek.
Kaynak: Al Jazeera
Son Dakika › Güncel › Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Buluş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?