İnşaat ve demir'e ivme katacak
Aralık ayında iki ülke arasında demir-çelik değerlerinde önemli gelişmelere sahne olacak
Tercihli ticaret anlaşması her iki ülke tarafından yakın markaja alınmış şekilde takip edilecek ve piyasaya etkileri de yıl boyunca incelenecek. Anlaşmanın gerçek anlamda çelik ve hammadde ticaretine dönüşmesi heyecanla bekleniyor. Türkiye ve İran'ın, Aralık ayında iki ülke arasındaki tercihli ticaret anlaşmasını genişletilecek olması inşaat sektörü ve demir-çelik değerlerinde önemli gelişmelere sahne olacak.
İnsiyatif ve takdir konusu
Çelik ihracatının kademeli olarak artıran İran için söz konusu gelişmelerin çok hassas bir önem taşıdığını belirten Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, yaptığı açıklamada, "Umarız bu ve benzeri gelişmeler bu yıl içerisinde yüz de 70 zamlanmış olan demir fiyatlarını geri çekecektir. Hükümet bakanlar kurulu yetkilerine dayanarak insiyatif ve takdir kullanmalı ihracatı dengeleyici unsurları ve KDV yi gözden geçirmeli. Aksi halde sektör yeni bir krize sürüklenmekte" diye konuştu.
Yerli para memnuniyeti
Karataş ayrıca, ülkemiz ve İran'ın, ayrıca maliyetleri azaltmak amacıyla ticarette yerli para kullanılmasında yaptığı anlaşmanın memnunluk verici olduğunu bu yılın Ocak-Ağustos döneminde her iki ülke arasındaki ticaretin % 14,9 oranında artışla 8 milyar dolara doğru gittiğini ifade etti. Her iki ülkenin ilgili çalışanları tarafın dan 60 ürün kategoride yapılacak anlaşmanın imza beklentisi arasında dökme demir ürünleri, çelik çubuk, DRI, pelet ve CRC'yi de kapsayacak olması inşaat sektörünü de yakından ilgilendiriyor.
Son Dakika › Güncel › Türkiye-İran Ticaret Anlaşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?