Son Dakika: Türkiye, Yunanistan'ın Lozan'ı ihlal ettiğini bildiren NAVTEX yayınladı - Son Dakika
Güncel

Son Dakika: Türkiye, Yunanistan'ın Lozan'ı ihlal ettiğini bildiren NAVTEX yayınladı

Son dakika: Türkiye, yayınladığı son NAVTEX'te Yunanistan'ın Ege Denizi'nde Sakız Adası'nda Lozan Barış Antlaşması'nı ihlal ettiğini duyurdu. Türkiye, bu hamlesiyle Yunanistan'ın silahlanmasını uluslararası arenaya da taşımış oldu.

15.09.2020 11:24  Güncelleme: 13:32

Doğu Akdeniz'deki sismik araştırmalarımızla hayatımıza giren NAVTEX'lerin bir yenisi daha yayınlandı. Buna göre Türkiye, Yunanistan'ın Sakız Adası'nı silahlandırarak Lozan Barış Antlaşması'nı ihlal ettiğini tüm dünyaya duyurmuş oldu. Bu sayede Türkiye diplomasi alanında olumlu bir adım attı ve Sakız Adası açıklarından geçecek gemilere de uyarıda bulundu.

Yayınlanan NAVTEX'te şu ifadelere yer verildi:

SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1149/20 EGE DENİZİ

1. LA08-206/20 NUMARALI NAVTEX MESAJI İLE SAKIZ ADASININ 1923 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI İLE BELİRLENEN GAYRİ ASKERİ STATÜSÜ İHLAL EDİLMİŞTİR.

2. BU BİLDİRİ 16 EYL 20 SAAT 0001Z'DA YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILACAKTIR.

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI'NDAKİ İLGİLİ MADDEDE NE DİYOR?

Silahsızlandırılması Lozan Barış Antlaşması'yla garanti altına alınan Sakız Adası için antlaşmada şu madde yer alıyor:

Barışın korunmasını sağlamak amacı ile, Yunan Hükümeti, Midilli, Sakız, Sisam ve Nikarya Adalarında aşağıdaki önlemlere saygı göstermeği yükümlenirler:

Birincisi : Bu Adalarda hiçbir deniz üssü ve hiçbir istihkâm kurulmayacaktır.

İkincisi : Yunan, savaş uçakları ve öteki hava araçlarının Anadolu kıyısındaki topraklar üzerinde uçması yasaklanacaktır.

Buna karşılık, Türkiye Hükümeti de savaş uçaklarının ve öteki hava araçlarının sözü geçen Adalar üzerinde uçmasını yasaklayacaktır.

Üçüncüsü : Söz konusu Adalarda Yunan, Silâhlı Kuvvetleri, silâh altına alınıp yerinde eğitilebilecek olan normal askersel birlikle ve, tüm Yunanistan topraklarındaki jandarma ve polis sayısı ile orantılı olacak, bir jandarma ve polis örgütü ile sınırlı kalacaktır.

NAVTEX NEDİR?

Denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Uluslararası bir faks makinası gibi çalışır. Gemilerde ve teknelerde, mevcut yayınları almaları için NAVTEX cihazı bulunmalıdır.

TÜRKİYE, BU NAVTEX'LE NEYİ AMAÇLADI?

Türkiye, yayınlanan son NAVTEX'le Yunanistan'ın Sakız Adası'ndaki silahlanmasını tüm dünyaya duyurmuş oldu ve o rotayı kullanacak gemilere dikkatli olmaları için uyarıda bulundu.

Son Dakika: Türkiye, Yunanistan\'ın Lozan\'ı ihlal ettiğini bildiren NAVTEX yayınladı

Son Dakika Güncel Son Dakika: Türkiye, Yunanistan'ın Lozan'ı ihlal ettiğini bildiren NAVTEX yayınladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (37)

  • Furkan : Ulan hani Lozan hezimetti. Sıkışınca lozan'a sarıldınız.Yüce Allah nankörlüğünüzü iki yüzlülüğünüzü affetmeyecektir!!! 20 18 Yanıtla
    Ali Akbaş: Furkan , senin şeyindibindeki adaları yunanlara verilmesi sence başarı mıydı ? kör nanköler vatan hainleri görmezler. 9 3 dr.: hezimet söylemiyle bunun ne alakası var. tabiki ortada kötüde olsa anlaşma varsa buradan doğan hakları kullanmak gerekir. haaa benim için bu kadarı bile yeterli diyorsan oda senin öngürün olur.... 5 1 Yorgo imamoğlu: yuh artık bir de silahsızlanmayı da verseydiniz ya bu cahil halk partisi türkiyenin başına bela edildi Atatürkten sonra 1 3 taki: tarihi hezimet başka tarifi yok 0 2 gr: furkan bunların hepsi aynıdır ullluuuuuuuuuuuuuuuuu hakanın ingiltere kraliçesini zehirlediğini zannederler 0 1 vet fatih: adaları veren ı eleştirmek yerine lozana sarılmak mı harbi sendeki beyin kuşta olsa ters uçtuğu gibi kuyruğuyla dala konar 0 1 Furkan : Troller bana sayıp sövmeye başlamış. Ulan hiç bir ülke menfaati olmaksızın birbirine su vermiyordu? Her karış toprak savaşarak kanla alınmış,bize bedava ada verecekler de biz almayacağız Öylemi? Böyle düşüneneler Çanakkale de yatan ejdadına da hakaret içerisindedir. Çanakkale de yatan ejdadanız mezarından kalksa yüzünüze tükürür! 1 0 Furkan : Bahsi geçen adaları Hitler bize 2. Dünya savaşına yanların da katılmamız için verecekti. Bizde karşılıksız verecekseniz adaları alırız yoksa savaşa katılmayız.Dedik Açın belgeleri okuyun. Oradaki adalar için 2. Dünya savaşına katılsaydık ta Hitler gibi 2. Dünya savaşını kaybetseydik ne olacaktı? Sanki bedavadan ada vermişler de biz almamışız. Memleketin her karış toprağı için kan dökenler bedava çakıl taşını bile alırlar. Birilerinin maşası ve trolü olmayın. Adam olun! 1 0
  • Lozan!: Lozani begenmeler ne olduda Lozani bahane eder oldu. Ataturk bu zihniyete 1-2 degil 10larca gomlek ustun biridir. Nur icinde yat Atam 6 12 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement