Tutuklu Vekil Komisyonu İşbaşı Yapıyor, Danıştay Kanunu Silbaştan - Son Dakika
Güncel

Tutuklu Vekil Komisyonu İşbaşı Yapıyor, Danıştay Kanunu Silbaştan

Tutuklu Vekil Komisyonu İşbaşı Yapıyor, Danıştay Kanunu Silbaştan

Meclis'te tutuklu vekiller için oluşturulan komisyon 6 Ocak Pazartesi günü iş başı yapıyor.

05.01.2014 08:53

Meclis'te tutuklu vekiller için oluşturulan komisyon 6 Ocak Pazartesi günü iş başı yapıyor. Meclis Genel Kurulu'nda Salı günü ise tahliye olan BDP milletvekilleri Gülser Yıldırım, İbrahim Ayhan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş yemin edecek. Danıştay Kanunu'nda büyük değişiklikler öngören tasarı ise Genel Kurul'da görüşülecek.

-TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ İÇİN OLUŞTURULAN KOMİSYON İLK TOPLANTISINI YAPACAK-

Meclis'te tutuklu milletvekilleri için AK Parti, CHP ve BDP milletvekillerinden oluşturulan komisyon 6 Ocak Pazartesi günü iş başı yapacak. İlk toplantısını pazartesi günü saat 11.00'de yapacak olan komisyonda, BDP'den Hasip Kaplan, AK Parti'den Doğan Kubat ve CHP'den Atilla Kart yer alıyor.

-TAHLİYE OLAN VEKİLLER YEMİN EDECEK-

Meclis Genel Kurulu'nda 7 Ocak Salı günü tahliye olan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş'ın yemin etmeleri bekleniyor.

Genel Kurul'da Salı günü Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayacak. Genel Kurul'un gündeminde uluslar arası sözleşmeler de bulunuyor.

-MECLİS'TE "DANIŞTAY" TARTIŞMASI-

Meclis Genel Kurulu'nda, Danıştay Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın Çarşamba ve Perşembe günü görüşülmesi bekleniyor.

Tasarıya tepki gösteren CHP yazdığı muhalefet şerhinde, "Yapılacak hukuk dışı özelleştirme ve ihalelerde yargıda yol temizliği yapma ve vatandaşların hak aramalarını önleme amacına matuftur" denildi.

-TASARI NE GETİRİYOR-

Tasarının getirdiği düzenlemeler şöyle:

Danıştay; on beşi dava, biri idari daire olmak üzere on altı daireden oluşacak.

İdari Dava Daireleri Kurulu, her idari dava dairesinden ikişer üyenin katılımıyla oluşacak. Üyeler, Danıştay'da en az iki yıl kıdemi bulunanlar arasından yalnız bu Kurul'da görev yapmak üzere dört yıllığına Başkanlık Kurulunca görevlendirilecek. Görev süresi dolan üyeler yeniden seçilebilecek.

Toplantı ve görüşme yeter sayısı İdari Dava Daireleri Kurulu için on yedi, Vergi Dava Daireleri Kurulu için on üç olacak. Kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınacak. Bu toplantılarda hazır bulunanlar çift sayıda olursa en kıdemsiz üye kurula katılamayacak.

-GRUP DAVA-

İdari yargılama usulüne "grup dava" ve "ivedi yargılama usulü" adıyla yeni kurumlar ilave ediliyor.

Aynı maddi ve hukuki sebebe bağlı ve birbirine emsal teşkil edebilecek nitelikte olan davalar mahkemece grup dava olarak kabul edilebilecek. Mahkemece, grup davalardan biri öncelikle karara bağlanacak. Mahkemenin davanın grup dava olduğuna ilişkin kararı ile uyuşmazlığın esası hakkında verdiği karar, temyiz veya itiraz talebi üzerine dosya ile birlikte Danıştay ilgili dava daireleri kuruluna gönderilecek. Aynı kapsamdaki diğer davaların karara bağlanması için Danıştay'ın vereceği karar beklenecek.

-İVEDİ YARGILAMA USULÜ-

İvedi yargılama usulü; ihaleden yasaklama kararları hariç ihale işlemleri, acele kamulaştırma işlemleri, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararları, Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca yapılan satış, tahsis ve kiralama işlemleri, Çevre Kanunu uyarınca, idari yaptırım kararları hariç çevresel etki değerlendirmesi sonucu alınan kararlar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca alınan Bakanlar Kurulu kararları işlemlerden doğan uyuşmazlıklar hakkında uygulanacak.

-DAVA AÇMA SÜRESİ OTUZ GÜN-

İvedi yargılama usulünde, dava açma süresi otuz gün olacak. Yedi gün içinde ilk inceleme yapılacak ve dava dilekçesi ile ekleri tebliğe çıkarılacak. Savunma süresi dava dilekçesinin tebliğinden itibaren on beş gün olup, bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla on beş gün uzatılabilecek. Savunmanın verilmesi veya savunma verme süresinin geçmesiyle dosya tekemmül etmiş sayılacak.

-"YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİNE İLİŞKİN OLARAK VERİLECEK KARARLARA İTİRAZ EDİLEMEYECEK"-

Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilecek kararlara itiraz edilemeyecek. Bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç bir ay içinde karara bağlanacak. Ara kararı verilmesi, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gibi işlemler ivedilikle sonuçlandırılacak.

Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde temyiz yoluna başvurulabilecek.

Temyiz dilekçeleri üç gün içinde incelenecek ve tebliğe çıkarılacak. Temyiz dilekçelerine cevap verme süresi on beş gün olacak.

Danıştay evrak üzerinde yaptığı inceleme sonunda, maddi vakıalar hakkında edinilen bilgiyi yeterli görürse veya temyiz sadece hukuki noktalara ilişkin ise yahut temyiz olunan karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise işin esası hakkında karar verecek. Aksi halde gerekli inceleme ve tahkikatı kendisi yaparak esas hakkında yeniden karar verecek.

Ancak, ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı yapılan temyizi haklı bulduğu hallerde kararı bozmakla birlikte dosyayı geri gönderecek.

Temyiz üzerine verilen kararlar kesin olacak.

Temyiz istemi en geç iki ay içinde karara bağlanacak. Karar en geç bir ay içinde tebliğe çıkarılacak.

İdare ve vergi mahkemelerinin; hâkim ve savcılar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atananlar ile öğretim üyeleri hariç, kamu görevlilerinin her türlü ödül, sicil, performans ve başarı değerlendirmelerine ilişkin işlemlerden, kaynaklanan davalar ile konusu ellibin Türk Lirasını aşmayan iptal ve tam yargı davalarında verdikleri nihaî kararlara, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi mahkemelerin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine itiraz edilebilecek.

-KARARIN DÜZELTİLMESİ YOLUNA GİDİLEMEYECEK-

Temyiz incelemesi sonunda karardaki maddi hataların veya yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmayan eksiklik ya da yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise kararın düzeltilerek onanmasına karar verilecek.

Danıştay ve bölge idare mahkemesinde; bozmaya uyma kararları, kamu görevinin sona ermesi sonucunu doğuran işlemler hariç olmak üzere kamu görevlileri mevzuatının uygulanmasından kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin kararlar, Devlet İhale Kanununun 75'inci maddesinin uygulanmasından kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin kararlara ilişkin olarak temyiz veya itiraz üzerine verdikleri kararlar hakkında kararın düzeltilmesi yoluna gidilemeyecek.

-2019 TARİHİNE KADAR KATILAMAYACAKLAR-

Cumhuriyet savcılarının 1 Ocak 2014 tarihine kadar asliye ceza mahkemelerindeki duruşmalara katılmayacağına dair uygulama 1 Ocak 2019 tarihine kadar uzatıldı.Buna göre 1 Ocak 2019 tarihine kadar, asliye ceza mahkemelerinde yapılan duruşmalarda Cumhuriyet savcısı bulunmayacak.

-DÖRT KOMİSYON BAŞKANI SEÇİLECEK-

Meclis Genel Kurulu'nda, 9 Ocak Perşembe günü bakan olmaları nedeniyle boşalan 4 komisyon başkanlığı için seçim yapılacak. Plan ve Bütçe Komisyonu, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nun başkanları Perşembe günü seçilecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tutuklu Vekil Komisyonu İşbaşı Yapıyor, Danıştay Kanunu Silbaştan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement