Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'yı istikrarsızlaştıranın Rusya olmadığını, "Batı'nın gereksiz yere gerginliği tırmandırdığını ve işbirliği yapılmazsa Ukrayna'da daha fazla kaos ortamının oluşacağını" belirtti.
Lavrov, İngiliz Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan makalesinde, Ukrayna'daki "derin ve her tarafa yayılmış krizin" Rusya için büyük endişe nedeni olduğunu, "sadece 20 yıl önce bağımsız olan ve egemen bir devlet oluşturmak için hala karmaşık durumlarla karşı karşıya olan bir ülkenin pozisyonunu anladıklarını" ifade etti.
Dış güçlerin rolünün Ukraynalılara sivil barışı ve sürdürülebilir gelişmeyi korumaya yardım etmek olduğunu belirten Lavrov, Rusya'nın bağımsız bir Ukrayna devletini desteklemek için başka bir devletten daha fazlasını yaptığını savundu. Rus Dışişleri Bakanı, geçen yıl kasım ayında Kiev'in Ukrayna, Rusya ve Avrupa Birliği arasında acil istişareler yapılması isteğini desteklediklerini kaydederek "Brüksel ise bunu açıkça reddetti. Bu, AB ve ABD'nin uzun süredir durduğu tehlikeli ve verimsiz çizgiyi göstermiştir. Ukrayna'yı Batı ile Doğu arasında zor bir tercih yapmaya mecbur bırakmaktadırlar" değerlendirmesinde bulundu.
-"Çifte standart"-
Ukrayna'ya Batı tarafından verilen desteğin, Ukrayna anayasasın ihlali anlamına geldiğini iddia eden Lavrov, "Kiev, ABD ve AB ülkelerinden bakanlar ve diğer yetkililerin doğrudan katıldığı şiddet içerikli sokak protestolarıyla demokratik olmayan şekilde gasbediliyor" ifadesini kullandı.
Lavrov, Batılı devletleri verdikleri güvencelere karşın NATO'nun askeri altyapısını doğuya doğru genişletmekle eleştirerek şunları kaydetti:
"AB'nin Doğu Ortaklık Programı, odak ülkeleri kendine bağlamak ve Rusya ile işbirliği olasılığını kapatmak için tasarlanmıştır. Kosova'nın Sırbistan'dan ve Mayotte'nin Komor Adaları'ndan ayrılmasını sağlayanların, Kırımlıların özgür iradesini sorgulama çabaları, alenen yapılan çifte standarttan başka bir şey olarak görülemez.
Rusya, Ukrayna'da istikrarın bir an önce sağlanması için elinden geleni yapmaktadır. Bunun, Ukrayna'nın tüm bölgelerinin yasal haklarını sağlayacak ve güneydoğuda Rusçanın devletin ikinci resmi dili olması konusundaki talepleri karşılayacak gerçek bir anayasal reformla Ukrayna'nın tarafsız statüsünü garanti altına alacak bir hukuk sistemiyle ve yasa dışı silahlı oluşumlar ile aşırı milliyetçi grupların aktivitelerini durduracak önlemlerle sağlanacağına inanıyoruz."
-"Agresif açıklamalar gerginliği azaltmıyor"-
"Kimseye bir şey dayatmadıklarını" bildiren Sergey Lavrov, bahsettiği amaçlara ulaşılması için gösterilen uluslararası çabalara dahil olmaya hazır olduklarını aktardı. Almanya, Fransa ve Polonya'nın 21 Şubat anlaşmasını uygulamak konusundaki başvurusunu desteklediklerini kaydeden Lavrov, "Rusya-AB görüşmelerini, Ukrayna ve diğer Doğu Ortaklık ülkelerinin katılımıyla yürütmek bizim pozisyonumuzla örtüşüyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Dünya bugün öğretmenlerin canı istedikleri zaman cezalar verdiği bir ilkokul değildir" ifadesini kullanan Lavrov, Brüksel'de 1 Nisan'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndaki gibi "agresif açıklamaların" gerginliği azaltmak talepleriyle uyuşmadığını kaydetti. Gerginliği azaltmaya söylemle başlanılması gerektiğini ifade eden Lavrov, "Gereksiz yere gerginliği tırmandırmaya son verme ve ciddi ortak çalışmaya geri dönme zamanıdır" görüşünü paylaştı. - London, City of
Son Dakika › Güncel › Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?