FATİH Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) 'Uluslararası Fatih Sultan Mehmed Dönemi Osmanlı Dünyası Sempozyumu' düzenledi. Sempozyumda, siyasetten ekonomiye, savaştan günlük yaşama Fatih Sultan Mehmet Dönemi ele alındı.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Uluslararası Fatih Sultan Mehmed Dönemi Osmanlı Dünyası Sempozyumu' üniversitenin Üsküdar Yerleşkesi'nde gerçekleştiriliyor.
Fatih Sultan Mehmet ve dönemi hakkında çalışan farklı ülkelerden 30'un üzerinde araştırmacı, Osmanlı Devleti'nin askeri, siyasi, ilmi, ekonomik ve toplumsal açıdan bir değişim ve gelişim dönemine girdiği Fatih Sultan Mehmet dönemini farklı boyutlarıyla tartışıyor. Sempozyum ile sonraki dönemlerin anlaşılmasına geniş bir perspektif sunulması hedefleniyor.
9 OTURUMDA 2 GÜN SÜRECEK
'İdeoloji, Diplomasi, Savaş ve Fetih' ana teması ile düzenlenen sempozyuma, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdülkadir Özcan'ın yanı sıra birçok ülke ve üniversiteden öğretim üyesi ile öğrenciler katıldı. 9 oturumda iki günde tamamlanacak sempozyumdaana tema altında bildiriler sunulacak.
PROF. DR. ANDI: BÜYÜK TARİHLER, BÜYÜK MİLLETLERİ İNŞA EDER
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, "Adını Fatih Sultan Mehmet'ten alan bir üniversiteyiz. Bu ve benzeri etkinlikler, sempozyum, çalıştay veya konferans olur; Fatih Sultan Mehmet kimliğini, onun misyonunu, tarihten bugüne gelen işlevini anlatmak, yorumlamak ve geleceğe aktarmak zorundayız. Üniversitemizin temel misyonlarından birisi budur. Büyük milletler, büyük tarihleri yaparlar. Tersinden okuyalım, büyük tarihler, büyük milletleri inşa ederler. Aslında bu ilişki iki taraflı bir ilişkidir. Şair Ahmet Hamdi Tanpınar'ın söylediği gibi 'tarih bilgisi ve sevgisini edinmek, bugünü mazi ile zenginleştirmektir'. Büyük tarihi olaylar, tam da Tanpınar'ın dediği gibi kendi zamanının şartları içerisinde bir büyük patlama şeklinde vuku bulmuş sonra zaman içerisinde unutulmuş olaylar değildir. Büyük olaylar oluşum süresi ve süreci bittikten sonra da etkileri, sesi bugüne kadar gelmiş, nesilleri inşa etmeye devam etmiş olan olaylardır" dedi.
"İSTANBUL'UN FETHİ DÜNYA TARİHİ DEĞİŞTİRDİ"
Sempozyumu çok önemli gördüğünü söyleyen Prof. Dr. Andı, "Fatih Sultan Mehmet kendi çağında olduğu kadar bugüne kadar gelen tarihsel süreçte hem de bütün dünya tarihi için çok önemli bir şahsiyettir. Hala etkileri ve şahsiyetinin gölgesi üzerimizde olan bir kişiliktir. Fakat aynı zamanda onun sultanlık döneminin en büyük ve görkemli olayı olarak karşımıza çıkan İstanbul'un Fethi de dünya tarihini değiştirmiş, yeniden yön vermiş büyük bir olaydır" diye konuştu.
PROF. DR. ÖZCAN: FATİH SULTAN MEHMET OSMANLI DEVLETİ'NİN GERÇEK KURUCUSUDUR
Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdülkadir Özcan ise, "Merkez olarak bu sempozyumu ikinci kez düzenliyoruz. Fatih Sultan Mehmet ve dönemi olaylarını değişik başlıklar altında ele alıyoruz. Bu sene sempozyumu uluslararası düzeyde yaptık. Almanya, İngiltere ve Orta Doğu'dan katılımcılar var. O dönemin Karadeniz, Akdeniz politikaları, Fatih Sultan Mehmet'in uyguladığı doğu ve batı politikalarını ele alacağız. Fatih Sultan Mehmet 'Osmanlı Devleti'nin gerçek kurucusudur' denebilir. Osmanlı Devleti, kuruluş döneminden 1453 İstanbul'un Fethi'ne kadar çeşitli badireler atlattı. İstanbul'un alınmasıyla devlet artık çok uluslu bir imparatorluğa dönüştü. Sürekli büyüdü, gelişti, 150 yıl kadar böyle devam etti. Bu büyümede ve gelişmede Fatih Sultan Mehmet'in uyguladığı iç ve dış siyasetin önemli rol oynadığını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Sempozyumdan elde edilecek bildiriler kitap halinde yayınlanacak. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Dönemi Osmanlı Dünyası Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?