Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Azizoğlu, Kuzey Irak'taki Zakho Üniversitesi'nde... - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Azizoğlu, Kuzey Irak'taki Zakho Üniversitesi'nde...

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, modern dünyada üniversitelerin, gerçekleştiği sırada kültürel evrimi ölçen birer barometre gibi olduklarını belirterek, "Yakın geleceğe ilişkin olarak gerçekleşecek değişimler için"...

25.04.2013 11:15

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, modern dünyada üniversitelerin, gerçekleştiği sırada kültürel evrimi ölçen birer barometre gibi olduklarını belirterek, "Yakın geleceğe ilişkin olarak gerçekleşecek değişimler için ikna edici projeksiyonlar ortaya koyabilir" dedi.

Azizoğlu, Kuzey Irak'taki Zakho Üniversitesi'nin 23 Nisan günü düzenlediği ve 15 ülkeden 260 bilim insanının katıldığı 1. Uluslararası Bilim Konferansı'na Onur Konuğu olarak katıldı. Azizoğlu, konferanstan önce 22 Nisan günü de Uluslararası Üniversiteler Konseyi Üyeleri olan Duhok Üniversitesi Rektörü Prof. Mosleh Duhoky'i, Nawroz Üniversitesi Rektörü Dr. Azad Ahmed Saadoon'u, Duhok Politeknik Üniversitesi Rektörü Dr. Adnan Mohsin Abdulazeez'i ve Zakho Üniversitesi Rektörü Dr. Lazgin A. Jamil'i ziyaret etti. Üniversite rektörleri ve öğretim üyeleri tarafından karşılanan ve uğurlanan Azizoğlu, üniversitelerin toplumların yerel değerlerini korurken uluslararasılaşmalarındaki öncü rolü üzerinde görüşlerini rektörlerle paylaştı.

Azizoğlu, Zakho Üniversitesi'ndeki konferansın açılış konuşmasında, "Üniversiteler, Uluslararasılaşma ve Üniversitelerin Rolü" konulu bir konferans verdi. Azizoğlu, modern zamanlarda bir ülkenin sahip olabileceği en önemli kaynağın, insan kaynakları olduğunu belirterek, bir ulusun gücü, gelişimi, kalkınması ve etkililiğinin, insanlarının niteliğine, niceliğine ve yeteneklerinin çeşitliliğine bağlı olduğunu söyledi. Stratejik anlamda askeri güçten ziyade ekonomik gücün, bir ulusun global çapta etkililiğinin temel belirleyici unsuru olarak karşılarına çıktığını ifade eden Azizoğlu, yükseköğretim altyapısının gücünün ise buna katkıda bulunan temel faktörlerden birisi olduğunu bildirdi. Bir yandan yükseköğretim sektörü, gerekli yüksek kalitede iş gücünü eğiterek bilgiyi aktarırken, diğer yandan yükseköğretimdeki yaratıcılık ve araştırmanın, bir ulusa öncü teknolojik avantajlar kazandırdığına işaret eden Azizoğlu şunları kaydetti:

"21. yüzyılda bir ulusun değerleri, idealleri ve inançları ulusal bir kimliğin ayırıcı özelliğini teşkil edecektir. Uluslar askeri ya da ekonomik yeterliliklerinden ziyade ideoloji ve değerleriyle tanınacak ve bunlar sebebiyle saygı görecektir. Genel olarak eğitim ve özel olarak yükseköğretim, insanların zihin ve ruhlarına özgün bir değerler ve inançlar kümesinin yerleştirilmesine destek vererek bir ulusun ideolojik imajının oluşturulmasına yardımcı olur.

Odak noktası, ulusların tekil olarak ideolojilerinin, değerlerinin ve kültürlerinin ve bunların global çapta etkileşimlerinin geliştirilmesidir. Bu geniş bir temadır ve çeşitli boyutlara sahiptir. Herhangi bir ülkedeki yükseköğretim kurumları, geleneksel değer ve inançların tam olarak test edildiği ve sorgulandığı ve bunun yanı sıra bu ulusal ideoloji ve değerlerin ortaya çıkışına ve evrimleşmesine itici güç kazandırılan platformlardır. Modern zamanlarda yükseköğretim kurumları, bir ulusun kültürel ve sosyal kimliklerinin evrimleşmesi için tetikleyici nitelik taşıyan kurumlar olarak bilinmektedir."

Bu temanın anlaşılıp analiz edileceği üç düzey bulunduğuna işaret eden Azizoğlu, "İlk olarak; analiz düzeyi ulusaldır. Üniversiteler ulusal ideoloji, değer, inanç ve konseptlerin desteklenmesinde büyük ve kritik bir rol oynar ve aynı zamanda bu değerleri, içinde bulunduğumuz modern zamanların sorunlarına karşı düzenler. Özellikle orta doğu, orta Asya ve güney Asya ülkeleri için bu temel bir meseledir. Tarihi, sosyal ve kültürel norm ve değerlerimizi modern zamanların gereklilikleri ile nasıl uzlaştırabiliriz? Üniversiteler bu meseleyi ele alıp ulusal ideoloji, inanç, değer, kavram ve kültürlerimiz açısından geçmişimizi geleceğimiz ile uzlaştırmanın yollarını ve yöntemlerini bulabilir. Değerlerin ve kültürlerin evrimi, halkın tabanı düzeyinde toplumda kök salabilir ancak evrimleşmenin gerçekleşme hızının ölçümü, anlaşılması ve değerlendirilmesi, üniversitelerde yapılan araştırmalarla mümkün olur. Dolayısıyla modern dünyada üniversiteler, gerçekleştiği sırada kültürel evrimi ölçen birer barometre gibidir. Yakın geleceğe ilişkin olarak gerçekleşecek değişimler için ikna edici projeksiyonlar ortaya koyabilir" dedi.

Azizoğlu, ulusal düzeyde bir ülkenin üniversitelerinin, ulusal değer, kavram, inanç ve kültürleri koruyarak, destekleyerek ve uzlaştırarak önemli bir rol oynayabileceklerini dile getirdi. İkinci analiz düzeyinin bölgesel olduğunu kaydeden Azizoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Coğrafi olarak belirli bir bölgede bulunan ülkeler doğal olarak ortak sosyal ve kültürel parametrelere sahip olurlar. Farklılıklar da mutlaka görülecektir. Ancak asıl odak noktası bir bölgedeki ülkeler arasında değerler, kavramlar, idealler ve inançlar açısından ortak noktaların belirlenmesi ve desteklenmesidir.

Yine üniversiteler bu amacı gerçekleştirmede kritik bir rol oynayabilir. Daha sınırlı anlamda belirtmek gerekirse, örneğin; orta doğu ya da orta Asya ülkeleri için ortak değerler, inançlar ve kültürler ortak parametreler olarak belirlenebilir ve böylelikle bu ülkelerin akademik çalışmalarına temel oluşturulur. Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Güney Asya ve Uzak Doğudaki çeşitli Müslüman ülkelerin bir araya getirilmesi ile, İslami sosyal ve kültürel değerler ve inançlar belirlenerek ve desteklenerek ve bunları Müslüman ülkelere entegre edecek bölgesel entegrasyon sağlanabilir. İki taraflı düzeyde bazı Müslüman ülkeler bölgesel ya da siyasi yapıda anlaşmazlıklara yol açan çeşitli sorunlara sahiptir ancak daha geniş ve daha güçlü ortak değerler, inançlar ve kavramlar kümesi benimsenerek bu coğrafi ve jeopolitik meseleleri barışçıl yollarla çözmek için mutlaka bir potansiyel mevcuttur. Yükseköğretim kurumları, çeşitli ortak değerleri, sosyal normları, inançları ve kültürleri daha geniş bir Müslüman ideolojisi, değerleri ve kavramları kümesine entegre etmede önemli bir rol oynayabilir. Üçüncü analiz düzeyi; uluslararası düzeydir. Uluslararası düzeyde izlenecek ortak değerler kapsam olarak daha geniş çapıdır ve genellikle bir bütün olarak insan ırkını ilgilendirmektedir. Bugünün uluslararası düzeydeki meselesi global barış ve anlayışın nasıl yaratılacağıdır. Yükseköğretim kurumları ulusal kültür ve değerleri desteklerken daha geniş çaplı insani değerleri düzgün bir perspektife yerleştirebilir ve insan ırkının bu gezegendeki ortak mirası ve ortak geleceğini vurgulayabilir. Üniversiteler, uluslar arası düzeyde barış, uyum ve anlayış oluşturmak için ulusların ortak değerlerini, kavramlarını ve inançlarını belirleyerek insanların varoluş sebebini anlamlı bir şekilde keşfedebilir, anlayabilir ve destekleyebilir. Yükseköğretimde uluslararasılaşma hedefimiz, ulusal değer, kavram, kültür ve inançların korunması bilincimiz olmalıdır." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Azizoğlu, Kuzey Irak'taki Zakho Üniversitesi'nde... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement