Uzun Mehmet 1829 Projesi ile Madenciler Yer Altında Çiple Takip Edilecek - Son Dakika
Güncel

Uzun Mehmet 1829 Projesi ile Madenciler Yer Altında Çiple Takip Edilecek

Uzun Mehmet 1829 Projesi ile Madenciler Yer Altında Çiple Takip Edilecek

Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Teknokent’te AR-GE çalışmalarına başlanan “Uzun Mehmet 1829 Yeraltı Madenciliği Operasyon ve Güvenlik Sistemi Projesi” sayesinde madenciler yer altında çiple takip edilecek.

08.12.2014 18:11

Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Teknokent'te AR-GE çalışmalarına başlanan "Uzun Mehmet 1829 Yeraltı Madenciliği Operasyon ve Güvenlik Sistemi Projesi" sayesinde madenciler yer altında çiple takip edilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "İş Güvenliği Eylem Planı"nı açıklamasının ardından madencilerin çiple takip edilme projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalar başladı. AR-GE çalışmalarına Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Teknokent'te başlanılan proje sayesinde madencilerin yer altında attıkları her adım kasklarındaki çipler sayesinde takip edilecek. 'UM 1829' projesinin AR-GE Müdürü Yusuf Kotan, projeye aslında 2010 yılında başladıklarını belirterek, "Bu türden yüksek teknolojiler dünyada uygulanmakta. Özellikle bu tür sistemler Avustralya, Kanada ve Amerika'da çok yaygın olarak kullanılmakta. Ülkemizde de bunlar parça parça uygulanmakta ama milli değil bunların hiçbir tanesi. Bunların tamamını biz çok büyük dövizler harcayarak ithal ediyoruz. Bunlar madencilerimiz için oldukça yüksek maliyetler getiriyor. Biz bu projeyi 2010 yılında başlattık. Son 1 yılda hızlandırdık. Soma öncesinde de gerekli kurumlarla görüştük. 6-7 tane madende yerinde madene girerek görüştük" şeklinde konuştu.

"UZUN MEHMET 1829 DEDİK BİZ PROJEMİZİN ADINA, KÖMÜR İLK DEFA UZUN MEHMET TARAFINDAN BULUNDU ZONGULDAK'TA"

Projeye "Uzun Mehmet 1829" adını verdiklerini söyleyen Kotan, "Kömür ilk defa Uzun Mehmet tarafından bulundu Zonguldak'ta. 1829 tarihinde bulundu. Bizde vefa olarak kendilerinin ismini vermeyi tercih ettik" dedi.

Yerin altındaki koşulların çok zor olduğunu belirten Kotan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim yapacağımız şey aslında internet benzeri yerin altında tabi çok yüksek standartlarda gerçekleştirerek madenlerde uygulamaktan ibarettir. Madenin altında bir network sistemi düşünün ve bu network sistemine her türlü sensörü ya da kamerayı ya da gerçek zamanlı lokasyon takip cihazlarını koymak mümkün. Bu sistem kurulduğu zaman uzun yıllar madencilerimize hizmet verecek. Burada geliştireceğimiz, geliştirdiğimiz, geliştirmeye devam ettiğimiz çiplerde sadece lokasyon belirtmiyor ki, dünyadaki rakiplerimizin çok önünde olacak bu proje tamamlandığında. Biz yarım metre hassasiyetle her bir işçimizin, çalışanımızın nerede olduğunu takip edebileceğiz. Bunun dışında işçimiz düştüğü zaman bu düşme bilgisi merkezden görünebilecek. Ayrıca nabız bilgisi de merkezdeki kontrol paneli tarafından izlenebilecek."

Projenin kavramsal tasarımının bittiğini söyleyen Kotan, buradaki en kritik şeyin bunların sertifikasyon çalışmalarının ve geliştirme çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uzun Mehmet 1829 Projesi ile Madenciler Yer Altında Çiple Takip Edilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement