"bu BAYRAM SİYAS, ASKERİ YADA MİLLİ BİR ZAFER DEĞİLDİR"
Ayinde konuşan Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genelvekili Başepiskopos Aram Ateşyan, ilk defa bir vaftiz yapıldığını söyledi. Dualara amin demek için geldiklerini belirten Ateşyan, "100 yıl sonra burada ilk kez vaftiz yaptık. Dedelerinin ve annelerinin Ermeni oluşundan onlar da özlerine dönmeye karar verdiler. Vaftiz olup Ermeni kilisesinin bir üyesi oldular. Ermenistandan 1 doktorumuz burada vaftiz olmak istedi. Bizde kırmadık. Ayrıca Ermenistan'dan gelen ve ismi Van olan bir ailemizin çocuğu vaftiz oldu. Van ismini atalarının anısına Vanlı kardeşlerine olan sevgisinden dolayı çocuğuna verdi. Bugün burada bu vaftizi gerçekleştirdik. Kutlamakta olduğumuz bu bayram asla ve kesinlikle siyasi, ekonomik, askeri ya da milli bir zafer değildir. Bu bir süre için kaybedilen kutsal ve dinsel değerin yeniden bulunması ve onun büyük bir anlam ifade etmesinin bir kez daha keşfetilmesidir. Burada Vangölü'nün tarihi adasında kutladığımız kesinlikle budur" dedi.
"ADAYA KUTSANMAYA GELDİK"
Tüm savaşların kıtlıkların, ahlaki ve kültürel yozlaşmaların ve hür türlü etnik ve ırkçı çatışmaların kendinden ödün vermek istemeyen asla doymayı bilmeyen bir bencilliğin, insanlığa sadece yıkım getiren sonuçsuz mücadlesinden kaynaklandığını da söyleyen Ateşyan," Hür türlü soylu başkanlığın altında bir özverinin yattığını biliyoruz. Bir ve tek Allah imanı bu tür bir özveriyi teşvik etmeli ve içimizdeki benliğin ve bencilliğin yerine asla karşılık beklemeyen sevgiyi, fedakarlığı, adanmışlığı, paylaşım ve dayanışmayı gerçekten sağlayacak ruhani ve manevi disiplini oluştrabilmelidir. Bu sabah Akdamar adasının tarihi surp haç kilisesine bu iman ve duygularla geldik. Artık hiç kimsenin aşamadığı bu adaya bizleri çeken atalarımızın asırlar boyunca ibadet ettikleri bu mabeddir. Onunla tekrar buluşmak kucaklaşmak ve kutsanmak istedik. Atalarımızın yüce rabbe secde ettiği bu mkanda bizde secde etmek istedik. Allaha atalarımızın yaptığı dualara bizde amin demeye geldik. Bu yaptığımız turistik gezi ya da ziyaret değildir. Bu hepimiz için derin ve ruhsal bir deneyimdir" dedi.
ASİMDER'DEN ANMA
Akdamar Adası'ndaki ayin sırasında adanın karşısında Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyle Mücadele Derneği (ASİMDER) ile Hollanda- Azerbaycan Türkleri Kültür Derneği tarafından basın açıklaması yapıldı. Ellerinde Azerbaycan ve Türk Bayraklarıyla adanın karşısına gelen yaklaşık 150 kişi basın açıklaması yaptı. Burada konuşma yapan ASİMDER Genel Başkanı Göksel Gülbey, Akdamar Kilisesi'nin Hıristiyan Türklere ait olduğunu iddia etti. Gülbey, "Bu kiliseye Ermeniler sahip çıkıyor. Burası aslında Peçenek Türkleri, Hıristiyan Türkleri'ne aittir. Burası 1915 yılında Van katliamında Müslüman kadınları Ermenilerin getirip katledip ve tecavüzlere uğrattığı bu adanın iffet adası, tecavüz adası diye geçmektedir tarihte. Bu adaya gelen Müslüman Van kadınları tecavüze uğramamak için kendilerini Van Gölü'ne atıp boğulmayı göze alıp namuslarını kurtarmışlardır" diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından açıklamaya katılan erkekler, namuslarını kurtarmak için kendilerini göle attıkları iddia edilen kadınlar için gıyabı cenaze namazı kaldı. Daha sonrada kadınlar ellerine aldıkları karanfilleri Van Gölü'ne bıraktı. Ayrıca Van isyanını başlatığı belirtilen Andranik Ozanyan'ın da fotoğrafları yakıldı. Kalabalık daha sonra ise sessizce dağıldı.
HABERİN GÖRÜNTÜLERİ ADADAN GEÇİLDİ
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Van 98 Yıl Sonra Akdamar'da Van Gölü Suyu ile İlk Vaftiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?