Yasa Dışı Göçmen Sorunu - Son Dakika
Güncel

Yasa Dışı Göçmen Sorunu

Yasa Dışı Göçmen Sorunu

BM, İtalya'nın Mare Nostrum operasyonunu sona erdirmesinin, yasa dışı göçmen ölümlerinde artışa yol açabileceğini bildirdi Bir yıl önce başlatılan arama kurtarma operasyonu sayesinde yaklaşık 150 bin insan kurtarıldı.

17.10.2014 15:17

Birleşmiş Milletler (BM), İtalya'nın Akdeniz'de yürüttüğü "Mare Nostrum" (Bizim Deniz) adlı arama kurtarma operasyonunu sona erdirmesinin, yasa dışı göçmen ölümlerinde artışa yol açabileceğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü William Spindler, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, İtalya'nın, Mare Nostrum'un, yerine benzer bir arama kurtarma operasyonu koyulmadan bu ay içinde sona erdirileceği yönündeki açıklamalarından kaygı duyduklarını bildirdi.

Bu durumun Avrupa'ya sığınmak isteyenlerin hayatlarını tehlikeye atacağını ve daha fazla sığınmacı ve yasa dışı göçmenin ölümüne neden olacağını vurgulayan Spindler, bu yıl 3 bin 343 kişinin Akdeniz'de hayatını kaybettiğini anımsattı.

Bir yıl önce başlatılan Mare Nostrum sayesinde, yaklaşık 150 bin insanın kurtarıldığına işaret eden Spindler, "BMMYK, Avrupa'ya Akdeniz'deki kurtarma operasyonlarına daha fazla kaynak aktarması çağrısını yinelemektedir" dedi.

Bazı ticari gemilerin de Akdeniz'de yaklaşık 37 bin insanı kurtardığına dikkati çeken Spindler, Avrupa hükümetlerinin bazı yasal prosedürleri kolaylaştırması ve bu kıtaya sığınmak isteyenler için yasal alternatifler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle Kuzey Afrika, Suriye ve Gazze'deki çatışmalar nedeniyle son yıllarda Avrupa'ya geçmek isteyen yasa dışı göçmen sayısında büyük artış gözleniyor.

Aylık yaklaşık 10 milyon avro harcanan Mare Nostrum operasyonunun maliyeti konusunda finansal sıkıntılar yaşadığını bildiren İtalya, operasyonu kasım ayı başı itibarıyla bitireceğini bildirmişti.

Operasyon geçen yıl ekim ayında Akdeniz'deki İtalyan adası Lampedusa'da yaşanan faciada, yaklaşık 300 yasa dışı göçmenin ölmesi üzerine başlatılmıştı. - Cenevre

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yasa Dışı Göçmen Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement