Yatırım ve Yatırımcı Peşinde Katar - Son Dakika
Güncel

Yatırım ve Yatırımcı Peşinde Katar

Yatırım ve Yatırımcı Peşinde Katar

BAKA, Katar'da yatırım avında!

11.05.2011 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Körfez ülkelerinden 69 işadamını Batı Akdeniz'de gelmesini, yatırım fırsatlarını ve bölgeyi tanıtarak iş dünyasıyla buluşturan, milyonlarca dolarlık yatırım çekmeyi başaran programın mimarı Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), araştırma, tespit ve yol haritası belirlemek amacıyla Katar'a gitti. Tekstil, gıda ile sebze-meyve pazarında özel bir çalışma yapılması gerektiği belirlendi.

Batı Akdeniz Bölgesi ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Toplantısı'nı ilk etapta 10 milyon dolarlık yatırım bağlantısı kurulmasını ve kısa sürede 200 milyon dolarlık yatırım yapılması beklenen başarılı sonuçlarla gerçekleştiren BAKA, Katar'a gitti. BAKA Dış İlişkiler ve Tanıtım Birimi Başkanı Mehmet Pehlivan ile Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, 2002 Dünya Futbol Şampiyonası için 150 milyar dolarlık altyapı ve üstyapı projeleri planlanan Katar'da 95'i Türk firması 36 ülkeden bin 22 firmanın katıldığı 3 gün süren uluslararası inşaat ve yapı malzemeleri fuarında temaslarda bulundu.

Yabancı mermer üretici ve tüccarlarla görüşen BAKA heyeti, Batı Akdeniz'in yatırım alanları, bölge ile Ajans'ın tanıtımını yaptı, bölge mermer üretim, ihracat potansiyeli hakkında bilgiler verdi ve firmaların bölgeden yapacakları mermer ithalatı için ücretsiz destek sağlayabileceklerini aktardı.

Yapımı süren Doha Organize Sanayi Bölgesi ile bölgenin hemen karşısındaki 7 kilometre uzunluğunda Barwa Ticaret Bulvarı'nda yapımı devam ticaret merkezinde de incelemelerde bulunan BAKA heyeti, bulvarda yaklaşık 5 bin m2'lik alanın Türk firmalarına kiralanması ile Türk ihraç ürünlerinin Katar pazarına girişini sağlamaya yardımcı önemli bir kanal olabileceğini belirlendi.

İNŞAAT, GIDA VE MERMER

Göreve yeni atanan Doha Ticaret Müşaviri Mustafa Güleç ile biraraya gelen BAKA heyeti, ticaret merkezinin Türk firmalarına kullandırılması ve Katar başta olmak Körfez Ülkeleri'ndeki inşaat, gıda, mermer gibi önemli sektörlere ilişkin iş ve ihraç potansiyeli ele alındı. İleride yapılabilecek ikili ticari eşleştirme programları ve Batı Akdeniz'in turizm potansiyelinin tanıtımına yönelik fikir alışverişinde de bulunan BAKA heyeti, geçen yıl kurulan ve 34 üyeye sahip Katar-Türk İşadamları Derneği Genel Sekreteri ve Yüksel İnşaat Katar Bölge Müdürü Sezai Arılı ile biraraya geldi. Doha Ticaret Odası'nı da ziyaret eden BAKA heyeti, Ajans ve Batı Akdeniz'in yatırım fırsatlarını anlatan film ve sektör raporlarını sundu.

TEKSTİL, GIDA, SEBZE VE MEYVE

Bölgede büyük bir inşaat potansiyelin olduğu ancak minimum 500 milyon dolarlık iş bitirme belgeli firmaların ihalelere katılabilecek olması ve yoğun bir şekilde büyük uluslararası firmaların bölgede faal olması dolayısıyla sadece alt yüklenici olarak iş yapılabileceğini tespitinde bulunan BAKA, bölgedeki tekstil, gıda ve sebze-meyve pazarında Türk firmalarının bulunmadığı ve bu konuda özel bir çalışma yapılması gerektiğini, Barwa Ticaret Bulvarı'ndaki Türk Ticaret Merkezi ile ilgili durumun netlik kazanmasının ardından bölgeye yönelik ihracat potansiyeli ve projeleri olan firmaların konu hakkında bilgilendirilerek pazara girişte önemli bir yol alabilecekleri belirlendi. BAKA heyeti, Batı Akdeniz'de ihraç potansiyelinin artırılması konusunda Doha Ticaret Odası işbirliği ile Ramazan ayından sonra ticari eşleştirme programı düzenlenmesi konusunda çalışmalara başladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yatırım ve Yatırımcı Peşinde Katar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement