Yer Fıstığı Hasadı Başladı - Son Dakika
Güncel

Yer Fıstığı Hasadı Başladı

Edirne'nin Meriç ilçesinde yer fıstığı hasadına başlandı.

05.10.2017 17:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'nin Meriç ilçesinde yer fıstığı hasadına başlandı.

Yüksek verimi ve getirisinden dolayı Meriç'te birçok köyde üreticiler buğday ve ayçiçeği ekiminden vazgeçip yer fıstığı ekmeye başladı.

Meriç Kaymakamı İzzet Cem Eser, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgenin yer fıstığı yetiştirilmesi için çok uygun olduğunu belirterek, ekim alanlarını genişlettiklerini söyledi.

Yer fıstığının iyi gelir getiren bir ürün olduğunu ifade eden Eser, şunları kaydetti:

"Bu sene itibariyle 4 bin dönümlük alana fıstık ekimi yaptık. Yer fıstığı ayçiçeği ve buğdayın yerini almaya başladı. Ekim alanlarımız önümüzdeki yıllarda giderek büyüyecek. Devletimizin ve hükümetimizin üreticilere destekleri var. İlçe de üretici, devlet ve sivil toplum örgütleri işbirliğinde yer fıstığı ekiminin gelişmesi için mücadele ediyoruz. Bu yıl itibariyle fıstık tarımını daha çok makineleşmeyle ekim ve hasat etmeye gayret gösteriyoruz. Meriç Yer Fıstığı'nı coğrafi işaretini almak için girişimlerimiz sonuçlanmak üzere. Marka ve patent çalışmalarımızda sürüyor. Çiftçimize daha çok gelir getirmek için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız."

Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin de yapılan laboratuvar incelemelerinde Meriç'te üretilen yer fıstığının protein değerlerinin yüksek olduğunu ifade etti.

Trakya'da geniş kapsamda yer fıstığı üretilen tek yerin Meriç ilçesi olduğunu aktaran Ergin, şöyle konuştu:

"İlk denemelerimize 4 yıl önce başladık. Yüksek verim de ürün alındı. Katma değeri diğer kültür bitkilerine göre biraz daha iyi. Böyle olunca ekim alanları giderek büyüdü. Bu yıl 4 bin dönüm kadar bir alanda ekim yaptık. Özellikle Alibeyköy, Nasuhbey, Kadıdondurma ve Umurca köylerinde yoğun bir ekim var. Bir dönümden 250-350 kilogram arasında bir verim alınıyor. Kilogram fiyatı da ortalama 7 liradan satılıyor. Bu anlamda üreticimizin yüzü yer fıstığıyla gülüyor."

Üretici Kadir Yavuzcan ise yer fıstığına son yıllarda önem verdiklerini belirterek, "Ekimlerimiz son yıllarda oldukça arttı. Katma değer olarak çeltikle başa baş diyebilirim. Üreticiler olarak çok memnunuz. Fıstığın getirisinden dolayı önümüzdeki yıllarda buğday ve ayçiçeğinin ekimi kalmayacak diyebilirim" diye konuştu.

Yer fıstığı toplama işinde çalışan Songül Telçeker de ev ekonomilerine katkı olarak fıstık hasadında çalıştıklarını kaydetti.

Yer Fıstığı Hasadı Başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yer Fıstığı Hasadı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement