Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye'nin eskiden yurt dışındaki vatandaşlarına çok fazla yardım eli uzatamadığını anımsatarak, "Özellikle son 10 yılda ülkemizde oldukça güzel gelişmeler oldu. Türkiye, yurt dışındaki vatandaşlarına da yardım eli uzatma imkanına sahip oldu" dedi.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) Genç Liderler Programı'nın 2015 yılı açılışı yapıldı.
Programa seçilen gençlerden Nil Öktem'in konuşmasıyla başlayan açılışta dinleyicilere seslenen Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, yurt dışında yaşayan Türklerin gittikleri ülkeye uyum sağladıklarını belirterek, sadece işçi değil, işveren, akademisyen, doktor olduklarını, zaman içinde orada yerleşik insanlar olduklarını, hem Türkiye'ye hem de bulundukları topluma ispat ettiklerini kaydetti.
"Türkiye, yurt dışındaki vatandaşlarına da yardım elini uzatma imkanına kavuştu"
Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının yıllardan beri çok sayıda talepleri olduğuna ve elçiliklerin yardımcı olmaya çalıştıklarına değinen Koru, şunları söyledi:
"Artık Türkiye'deki yapı, bundan 20 yıl önceki yapı değil. Hükümetimiz, 20 yıl önceki hükümet değil. Eskiden yurt dışındaki vatandaşlarımıza çok fazla yardım eli uzatamıyorduk, imkanlarımız çok sınırlıydı. Özellikle son 10 yılda ülkemizde oldukça güzel gelişmeler oldu. Siyasi istikrar sağlandı, ekonomik kalkınma düzeyi yukarı çekildi ve bunun sonucu olarak Türkiye, yurt dışındaki vatandaşlarına da yardım elini uzatma imkanına sahip oldu."
Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına yönelik en büyük eksikliğin eğitim alanında olduğunu ifade eden Koru, diğer sorunların da ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, işsizlik, aile birleşimi, velayet, çifte vatandaşlık, Türkiye-AB ortaklık hukukundan kaynaklanan sorunlar olduğunu belirtti.
Türkçe'nin yurt dışında gün geçtikçe gerilediğine işaret eden Koru, Amerika, Almanya ve diğer ülkelerde yaşayan ailelerin çocuklarıyla evde dahi yabancı dilde konuştuklarını belirtti.
"Memleketim" projesi
Çeşitli kuruluşlarla işbirliği içinde "Memleketim" adlı bir proje başlattıklarını belirten Koru, bir iletişim portalı olarak tanımladığı projeye ilişkin şunları söyledi:
"Memleketim portalı, yurt dışındaki vatandaşlarımız arasında bir köprü oluşturmak için tasarlandı. Yurt dışında yaşayan gençleri staj ve kamplar için Türkiye'ye getirmeyi, Türk derneklerinin yurt dışında düzenlediği etkinliklere ulaşmayı hedefliyoruz. Yurt dışındaki Türk sivil toplum kuruluşları, market, iş adamı, dernek, tercüme bürosu gibi verilere ulaşmak için bir sarı sayfalar bölümü de olacak. Ayrıca soru bankası, askerlik, evlilik, mali konulara dair soru ve cevaplar, elektronik kütüphane, 10-15 dakikalık videolarla bilgilendirme yapacağımız video kütüphanesi, anketler, uzaktan öğretim, Türkçe öğretimi okuma yazma eğitimi için çizgi film ve animasyonlar da Memleketim'de yer alıyor."
TRT ile ortaklaşa olarak, sadece Avrupa'ya değil, yurt dışındaki bütün Türk vatandaşlarına hitap eden bir radyo projesinin çalışmalarının da başladığını belirten Koru, temel sloganın "Devlet olarak yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın her zaman yanındayız" olarak belirlendiğini kaydetti.
"Türkiye'de değişen çok şey var"
YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül de "Türkiye'de değişen çok şey var. Türkiye, bugün bütün kurum ve değerleriyle sizin yanınızda, faaliyetlerinizin arkasındadır" diyerek, YTB'nin çalışmalarına dair bilgi verdi.
Bülbül, yıllar önce yurt dışına çalışmak için giden Türk vatandaşlarının, kendi kimlikleri ve kültürleriyle bulundukları ülkede var olmayı başardıklarını söyledi.
"Türkiye sadece kendisine mali destek verilen değil, yurt dışındaki vatandaşlarına mali destek programları açıklayan bir ülke oldu" diyen Bülbül, YTB olarak master, doktora düzeyinde bursları başlattıklarını, ayrıca başkanlığın soydaş ve akraba topluluklara yönelik çalışmalar da yaptığını kaydetti.
YTB'nin 150 ülkeden 15 binden fazla öğrencisi olduğunu ve 176 ülkeden başvuru aldığını ifade eden Bülbül, "Geleceğin yönetici elitlerine, entelektüellerine yönelik çalışmalar yapalım ki minimum kaynakla maksimum çıktı elde edelim" ifadesini kullandı.
Bülbül, sözlerine şöyle devam etti:
"Bütün bunları yaparken sizden beklentimiz, bulunduğunuz ülkede aktif birer yurttaş olarak hayatın her alanına etkin katılım sağlayan birer rol model olmanız. Mottomuz şu, işçisin işçi kalma, genç lider ol, bilim adamı ol, akademisyen ol, hayatın her alanında var ol"
"Genç Liderler Programı"
YTB tarafından 2013'de başlatılan ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yurt Dışı Genç Liderler Programı kapsamında yılın farklı zamanlarında Ankara ve İstanbul'da birer haftalık eğitim ve gezi programıyla ve atölye çalışmaları yapılacak.
Bu yılki programa Almanya, ABD, Avustralya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Danimarka ve Avusturya'nın önde gelen üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans programlarında eğitim gören, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak rol alan öğrenciler seçildi.
Yurt dışında yetişen başarılı gençlerin desteklenmesi ve bulundukları toplumlarda rol modeller olarak yetiştirilmesine katkıda bulunmayı hedefleyen programa katılan genç liderlere, bu yıl ilk kez Türkiye'den üniversite öğrencileri de eşlik edecek.
Son Dakika › Güncel › Ytb Genç Liderler Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?