ODÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, Karadeniz Bölgesi'nde son günlerde halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü vakalarında artış yaşandığını belirtti. Grip vakalarının yarısının H1N1 virüsü olduğunu ifade eden Enginyurt, hastanelerde ciddi anlamda yığılmaların yaşandığını ve vatandaşların ilk semptomları başladığında aile hekimlerine başvurması gerektiğini söyledi. Ayrıca, hasta olan vatandaşların maske takarak toplum içerisinde dolaşmaları ve düzenli beslenme ile uyku alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.
Karadeniz Bölgesi'nde son günlerde domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü vakalarında artış yaşandığı belirtildi. Grip vakalarının yarısının H1N1 virüsü olduğu ifade edildi.
Son günlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi bir artış söz konusu. Salgının en kritik belirtilerini Haberler.com YouTube kanalında Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertek'e sorduk. Solunum zorluğu varsa ve ateş yükseliyorsa hastalığın ihmal edilmemesi gerekiyor. Ertek, domuz gribi enfeksiyonu diğer solunum yolu virüslerini göre daha ağır geçtiğini söylüyor.
TTB, yaptığı basın açıklamasında son dönemlerde artış gösteren salgına dikkat çekerek "Yaşadığımız bahar nezlesi değil, ölümcül İnfluenza ve Kovid salgını" dedi.
Altınbaş Üniversitesi Sağlım Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (SHMYO) Öğretim Üyesi Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kış aylarının gelmesiyle solunum yolu vakalarında artış olduğunu belirterek bu gibi durumlarda maske takılması ve izolasyon önlemleri alınmasının şart olduğunu bildirdi.
TÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, grip ve Kovid-19'un halen riskli gruplar için tehlike arz ettiğini belirterek, grip aşısı olanların da grip olamayacağını vurguladı. Prof. Dr. Yavuz, ayrıca çocuklarda Beta bakterisinin artış gösterdiğini söyledi.
TÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, grip ve Kovid-19'un riskli gruplar için hala tehlike arz ettiğini belirterek, grip aşısı ve maske kullanımının önemine dikkat çekti. Ayrıca, Kovid-19'un halen mevsimsel bir hastalık olmadığını ve testlere erişimde sorunlar olduğunu ifade etti.
Serdar Ortaç'ın H1N1 virüsüne yakalanan kardeşi Serkan Ortaç, bir yıldır tedavi gördüğü hastanede dün gece yaşamını yitirdi.Suadiye Camisi’nde yapılan cenaze töreninde Serdar Ortaç’ı sanatçı dostları da yalnız bırakmadı.
Serdar Ortaç'ın yaklaşık bir yıldır hastanede enfeksiyon tedavisi gören kardeşi Serkan Ortaç, hayatını kaybetti. Serkan Ortaç, Suadiye Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Cenazede ayakta durmakta güçlük çeken Serdar Ortaç, daha önce kardeşinin H1N1 virüsü kaptığını söylemişti.
Doç. Dr. Meshut Başak: "Gribal enfeksiyonların artışı korkulacak boyutta değil" Son zamanlarda artan gribal enfeksiyonlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Meshut Başak "Her yıl kış aylarında yaşadığımız bir hadise.
Türk TORAKS Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Sekreteri Doç. Dr. Nagehan Emiralioğlu Ordukaya, son zamanlarda bulaş oranı yüzde 9’dan yüzde 14’e çıkan influenza virüsüne ilişkin “Gripten korunmanın en önemli yolu yıllık grip aşısı olunmasıdır. Aşı 6 aylıktan itibaren her yaş grubuna uygulanabilir. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir, hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır, hasta iken hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalı ve yaşanılan mekanlar havalandırılmalıdır” dedi.
İÇ Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ grip salgınında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Bir bilimsel araştırma, Arktik bölgesinde buzulların erimesinden etkilenen göllerde virüslerin farklı canlılara bulaşabildiğini ortaya koydu.
BEİJİNG, 22 Eylül (Xinhua) -- Bir grup Çinli bilim insanı, enfeksiyon kapmış bir kişiyle 10 dakikalık konuşma sonucunda viral maruziyeti tespit edebilen bir yüz maskesi geliştirdi.
Ç?inli araştırmacılar, havadaki Covid-19 ya da grip virüslerini tespit eden maske geliştirildi.
BEİJİNG, 12 Temmuz (Xinhua) -- Çinli bir araştırma ekibi, küresel çapta yaşanan kuş gribi salgınlarına neden olan H5N1 virüsünün kaynağı, evrimi ve yayılmasının sistematik olarak tanımını yaptı.
Türkiye'de vaka sayıları son 24 saatte 95 bin seviyesine kadar çıkarken, bilim insanlarından peş peşe korkutan açıklamalar gelmeye başladı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın "90 bin bandında günlük yeni vaka ilan ediyorsanız, hastalık halen ülkeyi tehdit ediyor demektir. Şu anda ölüm sayılarında da artma olduğuna göre Türkiye hala Covid-19 vakaları ile ilgili tehdit altında. Günlük yaklaşık 200 kişinin ölümü hiç azımsanacak bir rakam değil. O yüzden de tehdit çok büyük" ifadelerini kullandı.
Domuz gribi tedavisinde ilk 72 saate dikkatKASTAMONU Son dönemde görülmeye başlayan domuz gribi vakaları sebebi ile hastanelerdeki yatan hasta sayılarında artış meydana geldi.
Yapılan sürveyans çalışmalar, KKTC'de Influenza A H3N2 domuz gribinin yayılmaya devam ettiğini gösteriyor.
Prof. Dr. Oğuztürk: "Klinik deneyimlerimize göre, gripte Omicron varyantına göre biraz daha süre uzayabiliyor"ANKARA Son dönemlerde artış yaşanan grip vakalarını değerlendiren Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, "Klinik deneyimlerimize göre, gripte Omicron varyantına göre biraz daha süre uzayabiliyor.
Hastalıklar arttı, vatandaşlar şifayı aktarda aradı Gribal enfeksiyonların artmasıyla vatandaşlar aktarlara koşarken bitki çaylarında satış patlaması yaşandı Gribal enfeksiyonların artmasıyla vatandaşlar aktarlara koşarken bitki çaylarında satış patlaması yaşandı.
Roche, yeni bulaşıcı hastalıklarla mücadelede PCR test portföyünü genişletmek için TIB Molbiol ile satın alma anlaşması imzaladı.
Mutant virüste görülen artış ile koronavirüse bağlı hamile kadın ölümlerin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ''Mutant virüs problemi ortaya çıkmadan önce biz gebelere, gebelik sonrasına aşılama önerirken, şimdi mutlaka gebeliğin ilk 3 ayı bittikten sonra hemen aşılanmalarını istiyoruz" dedi.
Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 5 farklı ülkede koronavirüs mutantlarının daha çok çocukları etkilediği, özellikle 0-9 yaş grubunda vaka sayısında artış rapor edildiğini söyledi. Ceyhan, "Bu durumun nedeni bilinmiyor ve Türkiye'deki oranı bilmiyoruz" ifadelerinde bulundu.
Pandemiyle birlikte maskeler de hayatımızın parçası haline geldi.
Koronavirüsle mücadelede dünyanın bilinen en güçlü antioksidanı olan zeytin yaprağının virüsü parçaladığı bilimsel olarak ortaya kondu. 20 yılı aşkın süredir zeytin yaprağı üzerine çalışan Faruk Durukan, yapraktaki etken madde Oleorupin'in koronavirüsü ayrıştırdığını söyledi. Öte yandan zeytin yaprağı çayı TBMM'nin çay ocaklarında da yerini aldı.
Zeytin yaprağı korona virüse şifa olacak Burhaniye ilçesinde, 12 yıldan beri zeytin yaprağı çayı hazırlayan emekli albay Selahattin Güvenç, ürünün korona virüse de faydalı olduğunu savundu.
2019 Aralık'ta ilk olarak Çin'de tespit edilen Covid-19 kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına aldı.
Son dakika haber: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) yoğun bakım servisi sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz, vakayla temaslı olmak için illa dokunmak gerekmediğini belirterek, "Bazıları dokununca virüsün bulaştığını sanıyor.
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, koronavirüs aşısı olan kişilerin, taşıyıcı olma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Çelen, "Aşıyla korunan hücreye virüsün giremeyeceğini" ifade ederken, sürü bağışıklığı için % 60 oranında aşılanma gerektiğini belirtti.
Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısı CoronaVac'ın üçüncü faz testleri devam ederken Türkiye, bu şirketle 50 milyon doz için sözleşme imzaladığını açıkladı.
Son dakika gündem haberine göre Nevşehir Sağlık İl Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, maske kullanımının kişiyi mevsimsel hastalıklara karşı da koruduğunu bildirdi.
BİLECİK'in Orta Sakarya Vadisi'nde yer alan, mikroklima iklimin aroma kattığı deve dişi tatlı narın üretiminde tek merkez olan İnhisar ilçesinde hasada başlandı.
ABD’de 3 Kasım’daki seçimleri kazanarak başkan seçilen Joe Biden, ekibinin en kritik rollerinden biri olan Beyaz Saray Genel Sekreterliği görevine deneyimli siyasetçi Ron Klain’ı atadı.
Bilecik'in İnhisar ilçesinde yetişen ve 'Deve Dişi Nar'ı olarak adlandırılan narın hasadına başlandı.
Covid-19 hastalarının umudu olan doktor koronaya yakalandı Gaziantep'te ilk kez entübe olan doktor Hüseyin Süyür'e uygulanan yapay akciğer ile tedavi yöntemi ise olumlu sonuç verdi Gaziantep'te korona virüs salgını döneminde Covid-19 hastalarının umudu olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.
"Temizlik olmadan dezenfektan bir işe yaramıyor" Dezenfektan öncesi temizlik şart Pandemi süreci ile birlikte hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan dezenfektan ürünlerinin temizlik olmadan çok fazla etkisi olmadığını söyleyen Unifab Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Taşkın Eryılmaz,...
Pandemi süreci ile birlikte hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan dezenfektan ürünlerinin temizlik olmadan çok fazla etkisi olmadığını söyleyen Unifab Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Taşkın Eryılmaz, "Bilinenin aksine iyi bir temizlik olmadan dezenfeksiyon sağlamak mümkün değil" dedi.
Türk siyasetinin renkli isimlerinden hukukçu Prof. Dr. Burhan Kuzu, koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Bir virüs insanlığın hayatını neredeyse durma noktasına getirdi.
İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, pandemi döneminde iş yerinde Covid-19'u yakalananlar ya da hayatını kaybeden çalışanlar için bunun bir iş kazası olarak tanımlanması konusunda talepleri olduğunu söyledi.
ABD'de başkan yardımcısı adayları Cumhuriyetçi Mike Pence ile Demokrat Kamala Harris'i canlı yayınlanan bir münazaraya katıldı. Oldukça sakin geçen canlı yayına Pence'in kafasına konan sinek damga vurdu. Kullanıcılar, Twitter'da sinek adına bir hesap açtı.
Dünyada yeşil siyaset ve iklim aktivizmi giderek yükseliyor.
Son dakika gündem haberine göre Kahramanmaraş'ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastası olanların tedavisini yürüten enfeksiyon uzmanı doktor ile Kilis'te eşi ve kızıyla virüse yakalanan doktor, Kovid-19 ile mücadelede yaşadıklarını anlattı.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Vançelik, "Zaman zaman rehavete düştüğümüz, toplu ve kalabalık alanlarda rahat ve tedbirsiz davrandığımız her durumda ne yazık ki virüs bizi cezalandıracak.
ABD'de başkan adayları Donald Trump ve Joe Biden 3 Kasım'daki seçim öncesinde canlı yayında kozlarını paylaşırken adayların birbirlerine "palyaço", "şaklaban" gibi ifadeler kullanması adeta geceye damga vurdu. Biden, ABD Başkanı Trump'a "Putin'in köpeği" yakıştırması dahi yaptı.
Malatya'nın sevilen ismi, "Şeker Hoca" olarak da bilinen emekli din görevlisi Celal Tilgen, yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Tilgen, 2009 yılında domuz gribi nedeniyle Şeker Fabrikası Camii'nde görev yaparken maske ile vaaz vermesi ile dikkat çekmişti
BBC Türkçe, Türkiye'de 2020'nin ilk sekiz ayında geçen yıllara kıyasla daha fazla ölüm meydana gelip gelmediğini inceledi. Araştırmaya göre aralarında İstanbul'un da bulunduğu 11 ilde ölüm oranının yüzde 12 arttı.
Salgın döneminde vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Buca Belediyesi Kütüphanesinde, özel sterilizasyon önlemi alındı.
Son dakika gelişmesine göre Bakan Koca, İspanyol gribini örnek göstererek uyardı: "O salgından tedbir dersi alalım" "İspanyol gribi salgınında, korona virüsle aynı şekilde bulaşan H1N1 virüsüne karşı tedbir de aynıydı: Maske, mesafe, temizlik" Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İspanyol gribi salgınında da tedbirlerin...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1918'deki İspanyol Gribi salgınında da tedbirin maske, mesafe ve temizlik olduğuna dikkati çekerek, "Tedbirler yaygın uygulanmadı, hastalar izole edilmedi.
Gelen son dakika haberine göre SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, İspanyol Gribi'nde tahminen 50- 100 milyon can kaybının olduğunu belirterek, Hastalığa yol açan H1N1 virüsü, bugünkü koronavirüsle aynı şekilde bulaşıyordu dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1918'deki İspanyol Gribi'nin koronavirüsle aynı şekilde bulaştığına dikkati çekerek, "İspanyol Gribi'nde tahminen 50-100 Milyon can kaybı oldu. Sizce, can kaybı neden I. Dünya Savaşındakinden bile fazlaydı?" uyarısında bulunarak tedbirlere uyulması gerektiğinin altını çizdi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını henüz bitmeden Dünya Sağlık Örgütü, yeni bir uyarıda bulundu. Koronavirüs salgınının son küresel salgın olmayacağını belirten DSÖ Başkanı Ghebreyesus, "Doğru siyasi ve finansal yatırımlar" yapılması çağrısında bulundu.
"Sağlık Sohbetleri" bilgilendirme toplantısı Ankara'da Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel sözcülüğünde gerçekleştirildi.
Bilim insanları, ormanların hızla yok edilmesi ve biyoçeşitliliğin azalması sonucu yeni ölümcül pandemilerin ortaya çıkabileceği uyarısını yapıyor ve dünya liderleri ile toplumlara yeni hastalıkların önlenmesi için küresel çaba göstermeleri çağrısında bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19 salgınının 'bugüne kadar görülen en ciddi ve kötü sağlık sorunu olduğunu' duyurdu.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Hazır dünyayı kasıp kavuran Korona virüs hakkında merak edilen sorulara açıklık getirdi.
Çinli araştırmacılara göre, domuzlardan bulaşan bir grip virüsü, pandemi oluşturma riski taşıyor olabilir.
Çinli bilim insanları tarafından, domuzlardan insanlara geçen yeni bir grip virüsü olduğunu duyurdu. Yeni virüsün insanların nefes borusuna saldırdığı ve domuz gribinden daha bulaşıcı olduğu ifade edildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'de ortaya çıkan ve yeni pandemi riski barındıran domuz gribi virüsü ile ilgili ilk kez konuştu. Çin ile Bilim Kurulu'nun bilgi alışverişinde bulunduğunu belirten Bakan Koca, "İnsandan insana bulaştığı daha bilinmeyen bir virüsten bahsediyoruz ve yakından takip ediyoruz" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okulların açılma durumunun Bilim Kurulunda bugün için gündeme gelmediğini belirterek, "Önümüzdeki haftalar, salgının seyrine göre Bilim Kurulunda tartışılır ve bu anlamda alınması gereken bir yaklaşım olursa bunu paylaşmış oluruz.
Sağlık Bakanı Koca: "Cizre özelinde şahsen çok yakın takipteyim" Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Şu dönemde okulların açılmamasına yönelik bir yaklaşımımız olmadı" "Büyüklerimizle ilgili özellikle kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu öneri olarak söylüyor" "Toplumsal bir...
Çin'de domuz çiftliklerinde yapılan bir araştırma, hayvandan insana geçen yeni tip bir virüsün pandemi tehlikesi taşıdığını gösterdi.
Henüz yeni tip koronavirüs ile uğraştığımız şu dönemlerde G4 H1N1 olarak adlandırılan ve küresel ölçekte salgın riski taşıyan yeni bir domuz gribi türü keşfedildi.
Bilim Kurulu Üyesi Kara'dan yeni virüs için uyarı: Tehdit düşünülerek hazırlık yapılmalıSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Çin'de ortaya çıkan yeni grip virüsüne ilişkin, "Bu virüsün özelliği, 3 farklı virüs barındırması.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Çin'de pandemi yapma riski olan yeni grip virüsünün domuzlar arasında yaygın olarak tespit edildiğini belirterek "Bugün için hayvanlarla yakın teması olan insanlara geçebildiği ancak insandan insana bulaşı olmadığı da açıklandı" ifadelerini kullandı.
Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü, Çin'de domuzdan insana geçtiği tespit edilen yeni grip virüsü ile ilgili açıklama yaptı. Yeni virüsün muhtemelen pandemiye neden olabileceğini belirten Özlü, "Zaten biz bunun benzerini 2009'da yaşamıştık. Bu da farklı bir pandemi potansiyeli gösteriyor" dedi.
Çinli bilim insanları yeni tür domuz gribi tespit edildiğini açıkladı. Araştırmacılar virüsün hızlıca mutasyona uğrayıp yeni bir pandemi riski oluşturmasından endişe ederken, Dünya Sağlık Örgütü, "Çalışmaları dikkatlice okuyacağız, gardımızı indiremeyiz" açıklamasında bulundu.
Son zamanlarda yeni tip koronavirüs ile verilen mücadele pek çok kişiyi yormaya yetmişken yapılan çalışmalarda pandemi potansiyeli taşıyan domuz gribi keşfedildi.
Dünya koronavirüs salgını ile pençeleşirken Çin'de pandemi potansiyeli taşıyan yeni bir virüs tespit edildi. Domuzlardan insana bulaştığı belirtilen yeni virüsün mutasyon geçirerek hızla yayılmasından endişe ediliyor.
Ford, müşterilerinin araçlarını virüs, toz, polen ve kir parçacıklarını hapsederek koruyan, daha sağlıklı ve rahat yolculuklar yapmalarına imkan sunacak yeni bir gelişmiş hava filtresini ürün gamına ekleyeceğini duyurdu.
Bursa'da maske takmayanların bahanesi çokBursa'da, koronavirüs vakalarında yaşanan artış sebebiyle açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.
Liverpool Üniversitesi'nden Profesör Matthew Baylis, son 20 yılda SARS, MERS, Ebola, kuş gribi, domuz gribi gibi salgınların yaşandığını belirterek, "Beş mermiyi atlattık ama altıncısına vurulduk. Ve koronavirüs karşılaşacağımız son pandemi olmayacak" dedi.
Dünya'nın farklı noktalarından 11 bilim adamı KKKA aşısı için çalışma yapıyor Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, koronavirüs salgınıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Tezer, salgın için "Pandemi niteliğini kaybetmesi benim şahsi öngörüme göre 2021'in ortalarına doğru olur diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske, hijyen ve sosyal mesafenin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu kurallara dikkat etmek koşuluyla yeni normalleşme sürecinde her şeyi yapabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
Dünya çapında vejetaryen ve vegan beslenme alışkanlığı hızla yayılıp veganlara yönelik gıdalar market raflarındaki yerlerini genişletirken, korona virüs salgını tüm dünyada et alternatifi bitkisel protein ürünlerine ilgiyi arttırdı.
Bilim Kurulu üyesi yoğun bakımda Covid-19'la mücadeleyi anlattıSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koordinatörlüğünü yürüttüğü Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım'da, ekibiyle birlikte Covid-19'a karşı yürüttükleri mücadeleyi anlattı.