2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

İçişleri Bakanı Güler: (1) "Polis Meslek Yüksekokulları ve Polis Meslek Eğitim Merkezleri aracılığıyla son 10 yılda toplam 110 bin 606 gencimiz polis teşkilatına kazandırılmıştır" "Hükümet ol...

15.11.2013 12:08

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Hükümet olarak, demokratik bir hukuk devletinde asla kabul edilemez olan insan hakları ihlallerinin üzerine şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidilecektir" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığının 2014 Yılı Bütçesi üzerinde sunum yapan Güler, İçişleri Bakanlığının devlet ve toplum yaşamında çok önemli görevler üstlenmiş temel bakanlıklardan biri olduğunu söyledi.

Bakanlığın, kendisine tevdi edilen görevleri 6 ana hizmet birimi, 6 danışma ve denetim birimi, 6 yardımcı hizmet birimi, 4 bağlı kuruluş, 81 il valiliği, 919 ilçe kaymakamlığı ve bunlara bağlı alt birimleri vasıtasıyla sürdürdüğünü belirten Güler, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Güler, Türkiye'nin toplam nüfusunun yüzde 79'unun polis, yüzde 21'inin ise jandarmanın sorumluluk bölgesinde yaşadığını belirterek, 8 bin 333 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridinin, karasularının ve deniz yetki alanlarının güvenliğinin de Sahil Güvenlik Komutanlığınca gerçekleştirildiğini kaydetti.

Jandarma Genel Komutanlığınrda 181 bin 233, Emniyet Genel Müdürlüğünde 264 bin 477 ve Sahil Güvenlik Komutanlığında 5 bin 609 personelin hizmet yaptığını belirten Güler, suçla mücadelede önleyici tedbirlere ağırlık verdiğini ifade etti.

"Suçu önlemek, suçu soruşturmaktan çok daha maliyetlidir" diyen Güler, suç soruşturmasına ilişkin teknik ve idari kapasitenin geliştirildiğini, her türlü teknolojik imkana ve ulaslararası akrediteye sahip modern kriminal laboratuvarlar kurulduğunu anlattı.

Güler, suçla mücadelede önemli katkı sağlayan MOBESE olarak da bilinen Kent Güvenlik ve Yönetim Sisteminden azami oranda yararlanıldığını ifade ederek, 81 ilde ve büyük ilçelerde bu alt yapının kurulduğunu bildirdi.

Organize suç örgütlerine yönelik planlı operasyonlarda bu örgütlerin birçouğunun etkisiz hale getirildiğini dile getiren Güler, aile içi şiddet alanında mağdurları korumak amacıyla, koruyucu ve önleyici tedbirlerin yanı sara "güvenlik butonu" uygulamasının da Bursa ve Adana'da pilot olarak hizmete alındığını söyledi.

Güler, bugüne kadar başarılı sonuçlar alınan "Toplum destekli polislik projesi"nin 81 ilde uygulandığını belirterek, bu proje kapsamında dezavantajlı toplum kesimlerinin sosyal yaşama dahil edilmesi ve güvenli yaşama dolaylı olarak olumsuz yönde etki eden yoksunlukların azaltılması amacıyla, bin 530 projenin hayata geçirildiğini vurguladı.

Toplum destekli polislerce 23 bin 170 olaya el konulduğunu, 15 bin 880 kişinin yakalanmış ve elde edilen bilgiler sonucunda 6 bin 450 olayın aydınlatıldığını anlatan Güler, özel güvenlik hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla gerekli yasal ve idari her türlü düzenlemenin de yapılmakta olduğunu bildirdi.

-280 bin özel güvenlik

Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun gereğince, bakanlıkça ülke genelinde faaliyet gösteren özel güvenlik şirketlerine ve özel güvenlik eğitim kurumlarına "faaliyet izni" verildiğini belirten Güler, özel güvenlik hizmetleri kapsamında 585 bin 786 kişinin polis, 114 bin 159 kişi de jandarma sorumluluk bölgesinde olmak üzere toplam 699 bin 945 özel güvenlik kimlik kartı verildiğini söyledi.

Güler, bunlardan polis sorumluluk bölgesinde 239 bin 488 kişi, jandarma sorumluluk bölgesinde ise 41 bin 427 kişi olmak üzere toplam 280.915 kişinin özel güvenlik sektöründe fiilen istihdam edildiğini kaydetti.

Emniyet teşkilatına orta ve üst kademede amir yetiştiren Polis Akademisinin, tam donanımlı, modern bir eğitim-öğretim kurumu olarak, dünyanın en iyi ve en kaliteli güvenlik üniversitelerinden birisi haline getirildiğini ifade eden Güler, polis memuru yetiştirmek için ise Polis Akademisine bağlı 27 Polis Meslek Yüksekokulunun hizmet verdiğini söyledi.

-10 yılda 110 bin polis

Güler, emniyet mensuplarının her yıl neredeyse yarısının hizmet içi eğitimden geçirildiğini belirterek, "Polis Meslek Yüksekokulları ve Polis Meslek Eğitim Merkezleri aracılığıyla son 10 yılda toplam 110 bin 606 gencimiz polis teşkilatına kazandırılmıştır" dedi.

Üniversite mensuplarına da polis olmanın yolunun açıldığını dile getiren Güler, "Bu çabalarımız sonucunda, iktidara geldiğimizde Emniyet Teşkilatında yüzde 21 olan yüksekokul ve üniversite mezunu polis oranı yüzde 90'a çıkarılmıştır" diye konuştu.

Güler, uluslararası eğitimlerin de düzenlendiğini ifade ederek, şu ana kadar Afganistan'dan 972, Libya'dan 804 öğrenciye polislik eğitimi verildiğini, Somali polis gücünde görev yapacakların Türkiye'de eğitim alması için çalışmaların gerçekleştirildiğini bildirdi.

Jandarma Genel Komutanlığının da personelinin eğitim çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürdüğünü vurgulayan Güler, "Jandarmamızın subay/astsubay ihtiyacını karşılamak amacıyla, 2002 yılında başlanan sözleşmeli subay/astsubay temini devam etmektedir. Bu kapsamda, şu ana kadar 977 sözleşmeli subay istihdam edilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı'nda halen 8 bin 758 uzman erbaş göreve devam etmekte olup, personel yapısının uzmanlaştırılması çalışmaları sürdürülmektedir" dedi.

-Jandarma, barış için dış görevde

Jandarma teşkilatının dünyanın çeşitli kriz bölgelerinde barışı destekleme harekatları kapsamında Bosna Hersek, Kosova, Afganistan ve Libya'da halen 195 jandarma personelinin görev yaptığını anlatan Güler, Jandarma Genel Komutanlığının 21 ülkeyle de ikili ilişkileri bulunduğunu söyledi.

Güler, Sahil Güvenlik Komutanlığında da 2013 Ekim ayına kadar ikisi yurt dışında olmak üzere 2 bin 130 personelin çeşitli kurslardan geçirildiğini belirterek, komutanlıkça ikili anlaşmalar kapsamında 2013 yılında 8 ülkeden 43 personele eğitim verildiğini bildirdi.

-İnsan hakları ihlalleri

"Hükümet olarak, demokratik bir hukuk devletinde asla kabul edilemez olan insan hakları ihlallerinin üzerine şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidilecektir" diyen Güler, şöyle konuştu:

"Bakanlığımız tarafından, kolluk personeli ile ilgili şikayetlerin daha etkili soruşturulması ve izlenmesi için Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasına ilişkin Kanun Tasarısı, TBMM'nin ilgili Komisyonlarında görüşülmüş ve Genel Kurul gündemine getirilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından insan hakları konusunda ilk defa 2012 yılı İnsan Hakları Faaliyet Raporu Ağustos 2013 tarihinde yayınlanmıştır.

İnsan hakları alanında son yıllardaki çalışmalarla, jandarma personeli eğitimden geçirilmiş, jandarma iç güvenlik birliklerinde bulunan mevcut 2 bin 052 nezarethanenin standartlara uygun hale getirilmesi için başlatılan çalışmalar büyük oranda tamamlanmıştır."

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement