Edirne Ayçiçek Tarlalarını 'Köse' Hastalığı Vurdu - Son Dakika
Güncel

Edirne Ayçiçek Tarlalarını 'Köse' Hastalığı Vurdu

Ayçiçek tarlalarını 'köse' hastalığı vurduEdirne'de havaların gitmesi nedeniyle ayçiçek tarlalarını köse hastalığı vururken, üreticiler tedirginlik yaşamaşa başladı.

16.05.2019 11:37

Ayçiçek tarlalarını 'köse' hastalığı vurdu

Edirne'de havaların gitmesi nedeniyle ayçiçek tarlalarını köse hastalığı vururken, üreticiler tedirginlik yaşamaşa başladı. Edirne Ziraat Odası Başkanı, Hüseyin Arabacı, Mevsimin kurak ve serin geçmesi nedeniyle bir firmanın sattığı tohumu ektiğimiz ayçiçeklerinde, köse hastalığı yaşanıyor. Özellikle erken ekilen tarlalarda görülen hastalıktan kurtulmamız için havaların ısınmasını bekliyoruz, zararımız büyük dedi.

Trakya çiftçisinin en büyük gelir kaynaklarından biri olan ve 'sarı gelin' olarak adlandırılan ayçiçek bu yıl Edirne çiftçisini tedirgin etti. Türkiye'nin yüzde 30 yemeklik ayçiçeği ihtiyacını karşılayan Edirne'de, havaların serin gitmesi nedeniyle ayçiçeği tarlalarını 'köse' adı verilen hastalık vurdu. Edirne merkezde binlerce dekar ekili arazide görülen hastalık nedeniyle üreticiler büyük tedirginlik yaşıyor.

Bir firmanın sattığı tohumu eken çiftçilerin tarlalarında, ortaya çıkan hastalık nedeniyle üretici hasatta yüzde 40'a kadar verim kaybı bekliyor. Kökten bitkiyi saran 'köse' hastalığı boy vermesini engelleyip ayçiçeği yapraklarında mantarlama ile beyaza boyadığı görüldü. Bitkinin uzayıp tane vermesini de engelliyor. Yaklaşık 1 milyon 200 bin dekar araziye ekilen ayçiçeğinde her geçen gün 'köse' hastalığı tespiti artıyor. Edirne merkezde 60 bin dekar ekili ayçiçeğinde görülen hastalık, üreticiyi tedirgin ederken, bazı ayçiçeği üreticileri 'köse' hastalığı görülen tarlalarını bozarak tekrar ekimini yapıyor.

'ÇİFTÇİ İÇİN ZOR BİR SÜREÇ'

Edirne kent merkezinde 60 bin dekar ekili arazide 'köse' hastalığı görüldüğünü söyleyen, Edirne Ziraat Odası Başkanı, Hüseyin Arabacı, Mevsimin kurak ve serin geçmesi nedeniyle bir firmanın sattığı tohumu ektiğimiz ayçiçeklerinde köse hastalığı yaşanıyor. Bu hastalığı her marka ayçiçeği tohumunda yaşamadık. Ama bizim isteğimiz firmaların bu ürünleri piyasaya sürmemeleri. Geçtiğimiz yıllarda bu tohumlar yüksek verim yapan çeşitlerdi. Biz önceki yıllar yüksek verim yaptığı için bu çeşitleri ekmeye devam ettik. Fakat bu yıl hava şartları akşam soğuk, gündüz sıcak olması, iklim değişikliğinden bu hastalığa uygun bir ortam yarattı. Bu yıl havaların yağışlı gitmesi ektiğimiz hastalıklı yerleri bozup tekrar ekmemize neden oldu, bu da büyük bir maliyet. Bu yıl maliyetlerin artması da bizi dara soktu. Ayçiçeğinde köse hastalığı sadece kent merkezinde 60 bin dekar alanda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu Edirne geneline baktığımızda çok daha fazla yani 300 ile 400 bin dekar alanda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Hava şartları iyi giderse verim kaybını en az şekilde hasat yaparız. Bu süreç çiftçi için zor bir süreç diyebiliriz dedi.

Hastalığın daha çok toprak yapısı ağır olan tarlalarda görüldüğünü söyleyen ayçiçeği üreticisi Erdal Akgün, Ayçiçeğinde bu yıl bir markanın çeşidinde köse hastalı görülüyor. Bu tarlalarına göre değişiyor, bazılarında yüzde 10, bazılarında yüzde 20 gibi görülüyor. Hastalık daha çok toprak yapısı ağır olan tarlalarımızda bulunuyor. Yani bir çok çiftçimiz ayçiçek ekili tarlalarını bozup yeniden ekti. Çok uzun zamandır baş göstermeyen hastalık maalesef bu yıl tekrar ortaya çıktı. Bu yıl ayçiçeği açısından durum hiç iç açıcı değil. Tabii ki ilaç kullanılıyor. Havaların ısınmaması nedeniyle bu hastalığın ortaya çıkıp yayılmasına neden oluyor. Çok yüksek derecede hastalığın görüldüğü tarlalar var. Zaten çok sıkıntılar yaşayan çiftçimize bir darbede köse hastalığından geldi şeklinde konuştu.

YÜZDE 40 VERİM KAYBI BEKLENİYOR

Edirne Lalapaşa İlçesine bağlı Muratçalı köyü ayçiçeği üreticisi Şaban Topçu, verim kaybının bazı bölgelerde yüzde 40 olduğunu söyledi. Topçu, Bu sene ayçiçeğinde çok hastalık var. Bu hastalık bazı tarlarda yüzde 40'a kadar çıkıyor. Bizim durumumuz bu sene iyi değil. Firmanın bu sattığı üründen kaynaklanan zararı karşılaması gerekiyor. Çiftçinin durumu çok bozuk mazot pahalı, gübre ve ilaç pahalı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Zararımız çok dedi.

Edirne Ayçiçek Tarlalarını \'Köse\' Hastalığı Vurdu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne Ayçiçek Tarlalarını 'Köse' Hastalığı Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement