Enes'e Umut Olmak İçin Kan Bağışı Yaptılar - Son Dakika
Yerel

Enes'e Umut Olmak İçin Kan Bağışı Yaptılar

Enes\'e Umut Olmak İçin Kan Bağışı Yaptılar

Nazilli Recebbey İlk ve Orta Okulu'nun düzenlediği Kızılay'a kan bağışı kampanyası büyük ilgi gördü.

14.04.2013 12:46

Nazilli Recebbey İlk ve Orta Okulu'nun düzenlediği Kızılay'a kan bağışı kampanyası büyük ilgi gördü.

Okulda eğitim gören 11 yaşındaki Enes'in karaciğer yetmezliği rahatsızlığına dikkat çekmek isteyen öğrenciler, öğretmen ve idarecilerinin desteği ile kan bağışı kampanyasına destek vererek, vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Recebbey İlk ve Orta Okulu Müdürü Hidayet Özdemir, kan bağışının önemini öğrencilerin kavraması açısından düzenledikleri Kızılay'a kan bağışı kampanyasına olan ilgiden dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Türk Kızılayı Nazilli Şube Yetkililerinin de destek verdiği kan bağışında, velilere kumbara da verdiklerini ifade eden Özdemir, 6. kez düzenledikleri Kan Bağışı kampanyasının Tip-2 Karaciğer yetmezliği bulunan 4/A sınıfı öğrencilerden Enes Tarcan'ın (11) hastalığına da dikkat çekilmesi için düzenlediklerini vurguladı. Okul olarak sosyal içerikli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Okul Müdürü Özdemir; "Öğrencilerimizin kan bağışına olan ilgisi ve bilgisinin artması için kampanyayı gerçekleştirdik. Aydın Kızılay Kan Alma Merkezi'nden gelen Dr. Kadir Sarı ve ekibi okulumuzda açtıkları iki kan alma ünitesiyle kan alımı yaptı. Duyarlı davranan herkese teşekkür ediyorum. Burada amacımız sadece kan bağışı yaptırmak değil. Ülkemizde çok büyük bir ihtiyaç olan organ bağışı için de çağrıda bulunmak istedik. Öğrencilerimizden doğuştan karaciğer yetmezliği bulunan Enes'in de organ nakli için sıra beklediğini biliyoruz. Bu nedenle ne kadar çok bağış olursa o kadar çok insanın hayatlarının kurtulacağına inanıyoruz. İnşallah Enes'e de biran önce organ nakli yapılır. Hastalığı ilerlemeden bu işlemin yapılması tek temennimiz" dedi.

Enes'in doğuştan Crigler-Najjar Sendromu rahatsızlığı bulunduğunu ifade eden anane Alime Tunç, yaşadıkları durumun çok zor olduğunu dile getirdi. Enes'in rahatsızlığı nedeniyle anne ve babasının ayrıldığını sözlerine ekleyen Alime Tunç; "Enes'in rahatsızlığını Söke'de görev yapan babası bir türlü kabullenemedi. Evini terk etti ve 9,5 yıldır çocuğuyla ilgilenmiyor. Ama kızım ve biz Enes'imize sahip çıkıyoruz. Onun tedavisi için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Tedavisinde doktorlarında biraz ihmali oldu. 10 yıl önce bize organ nakli yapılması gerektiğini söyleyen olmadı. 2,5-3 yıl önce organ nakli yapılması zorunda olduğu söylendi ve ailemizde sadece eşimin organı uydu fakat o da şimdi hem yaştan dolayı hem de şeker hastalığından dolayı uygun görülmediği için organ veremiyor. Keşke daha önce söylenseydi de dedesi torununa can verebilseydi. Ama şimdi gene ümidimizi kaybetmedik. Sıradayız, organ bağışı bekliyoruz. Enes'imin arkadaşları ve öğretmenleri çok güzel bir kampanya yapıyor. Sadece Kan bağışında değil Organ bağışında da duyarlı olalım. Sırada hayatların hayat, canlarına can katacak organ bekleyen binlerce hasta var. Hastalığı sadece başımıza geldiğinde çözümü için düşünmeyelim. Herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. İnşallah Enes'in hastalığı daha ilerlemeden organ nakli yapılır. Büyüklerimizden tek isteğimiz bu. Enes'in hastalığının son safhasına gelmesini beklemeyelim. İnşallah biran önce donör buluruz" şeklinde konuştu.

KAN VERMENİN FAYDALARI

Kan bağışı hakkında bilgiler veren Aydın Kızılay Kan Bağış Merkezi Dr. Kadir Sarı ise; "Kızılay kan bağış merkezi olarak, bizim asıl amacımız vatandaşlarımıza Kızılay'ın amaçlarını ve yaptığı hizmetleri anlatarak kan bağışının insanlar üzerindeki faydalarını ve kurtardığı hayatlardan dolayı, insana verdiği vicdani rahatlığı anlatmaktır. Bireysel bazda, sosyal sorumluluğu bizzat paylaşarak kendilerinin gönüllü ve sürekli kan bağışçısı olmalarını teşvik etmektir, unutmayalım ki, kan acil değil sürekli ihtiyaçtır. Kan vermenin faydalarını da sayacak olursak; Kan, kolesterolü dengeler, tansiyonu düzenler, kalp krizi riskini yüzde 50 oranında azaltır ve daha dinç ve zinde kalmanızı sağlar. Ayrıca, kan vermekle vücudun kan grubu kandaki testler B ve C sarılığı, frengi, bel soğukluğu ve AİDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yönüyle de taranması sonucu mikrobik yönden de çekap yapılmış olur. Dünyadaki uygulamalar ve araştırmalar göstermektedir ki, en güvenli kan, gönüllü, karşılık beklemeksizin ve düzenli kan bağışçılarından elde edilmektedir. Çünkü onların potansiyel olarak HİV (AİDS), hepatit virüsleri gibi yaşamsal tehlikesi olan enfeksiyonları kan alıcılarına bulaştırma riski çok azdır. Milyonlarca insan, hayatlarını tanımadığı kan bağışçılarına borçlu, kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan insanlara. Düzenli kan bağışlarınız için teşekkürler" dedi.

Sarı, kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşların Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe günleri İstasyon Meydanı'nda açık bulunan kan bağışı noktasına başvurabileceklerini sözlerine ekledi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Enes'e Umut Olmak İçin Kan Bağışı Yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement