İstanbul: KKTC Cumhurbaşkanı Talat'tan "Kıbrıs-türkiye-ab" Değerlendirmesi - Son Dakika
Güncel

İstanbul: KKTC Cumhurbaşkanı Talat'tan "Kıbrıs-türkiye-ab" Değerlendirmesi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Limanların Açılmasını Talebini Olumlu Bulduğunu Belirterek, "Benim Talepten, Bu Talebin Yapılmasından 3 Gün Önce Haberim Oldu, Zaten Türkiye'nin 2006 Ocak Ayındaki Eylem Planında Almış Olduğu Kararda Bu Talebin Unsurları Vardı" Dedi.

13.12.2006 19:22

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, limanların açılmasını talebini olumlu bulduğunu belirterek, "Benim talepten, bu talebin yapılmasından 3 gün önce haberim oldu, zaten Türkiye'nin 2006 Ocak ayındaki eylem planında almış olduğu kararda bu talebin unsurları vardı" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfınca (TESEV) İstanbul'da düzenlenen "Kıbrıs-Türkiye-AB" ilişkilerinde gelinen son durumun değerlendirildiği toplantıya katıldı. Karaköy'de Sabancı Üniversitesi'nde yapılan toplantıda konuşan Talat, " Kıbrıs Rum Kesimi, AB'ye 1 Mayıs'ta üye olduktan sonra kendi taleplerinin Türkiye'nin AB'ye girmesinde ön koşul olması için çalıştı. AB ilk başta bunu kabul etmedi. Fakat daha sonra AB teslim bayrağını çekti ve Rum tarafının taleplerini ön koşul yaptı. Limanların açılması konusu var. Bu konuda Rum tarafı gece gündüz çalıştı. Bunu gündem maddesi yaptı. Türkiye'nin boynuna asmak için elinden geleni yaptı. Aynı şey Kıbrıs'ın AB'ye girmesi için de yaptı. Kıbrıs sorunun Kıbrıs'ın AB'ye girişiyle ilgisi yoktur. Maalesef Kıbrıs Rum Tarafı üye olmuştur. Biz ancak dışarıdan ne kadar etkili olursak AB'ye o kadar etkili olacağız. Kıbrıs Rum kesimi, AB'ye üye olduktan sonra tüm toplantılara girerken, biz ancak 5-6 toplantıya giriyoruz. Türkiye'nin AB üyeliği açısından genel işler konseyinin aldığı karara kötümser değiliz. Ama olaya siyasi açıdan bakarsak rahatsız ve isyan edişimiz var. 700 bin nüfuslu, anayasasının 3'te ikisi askıda olan, defolu veya yarım bir devlet, AB'ye girişte taleplerini Türkiye'nin ön koşulu yaptı. Açıkça 8 başlığın askından indirilmesi, açılmış başlıkların da kapatılması Kıbrıs Cumhuriyeti başlığında 'Türkiye'nin yükümlülüklerini getirmesine de bağlıdır' şeklinde ifade edilmektedir. Bu ayıptır, insafsızlıktır. Rum Kesimi'nin talepleri limanları, havalanın ve hava sahasının açılması şeklinde. Hava sahasının açılmasının Gümrük Birliği'yle ne alakası var. Onu da anlamış değiliz" dedi.

"Türkiye'ye ceza veriliyor. Bu cezalardan da öfkelenmeyelim diye ağzımıza bir parmak bal çalınıyor" diyen Talat konuşmasına şöyle devam etti:

"İzolasyonlardan bahsedilmiyor. Sadece özel ticaret yapılaşması ve bir düzenleme deniliyor. Mogosa Limanı şu an çalışıyor. 150 ülkenin gemisi buradan geçiyor. Rum ve Yunan gemileri de burayı kullandı. Bizim tek talebimiz, mallarımızı ihraç ederken ortak gümrük kalitesini kullanalım. Örneğin İngiliz gemisi bizim limanımızdan geçiyor. Ama Hong Kong'tan gidiyormuş gibi gösteriliyor. Kıbrıs Birleşmiş Milletler nezrinde çözülmesi ortak görüştü. Fakat Rum kesimi bunu da değiştirmeye çalışıyor. Yani AB'deki ülkeler de Türk tarafının çözümcü bir yaklaşım içinde olduğunu ve Rum kesiminin sorunu çözmek için samimi olmadığını anlamış durumda. Bu olumlu bir gelişme. Kıbrıs Rum tarafının ne kadar uzlaşmaz olduğu, bir pire için bir yorgan yakacağı, Kıbrıslı Türkler'in haklarını ortadan kaldırmaya çalıştığının farkına vardılar. Biz bu limanların açılmasıyla ilgili uzlaşmaya hazır olduğumuzu, hedefimizin çözüm olduğunu ortaya koyduk. Bu da anlaşıldı. Limanların açılmasını talebini olumlu buluyorum. Benim talepten, bu talebin yapılmasından 3 gün önce haberim oldu. Zaten Türkiye'nin 2006 Ocak ayındaki eylem planında almış olduğu kararda bu talebin unsurları vardı. Biz Türkiye'nin AB sürecinde önünün kapanmaması için Kıbrıslı Türkler olarak elimizden geleni yapıyoruz. Birbirimizin önünü açacağız. Türkiye ve KKTC AB'ye ulaşacaktır."

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İstanbul: KKTC Cumhurbaşkanı Talat'tan 'Kıbrıs-türkiye-ab' Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement