Köln'de Irkçıların Yürüyüşüne Vatandaşlar İzin Vermedi - Son Dakika
Dünya

Köln'de Irkçıların Yürüyüşüne Vatandaşlar İzin Vermedi

Köln\'de Irkçıların Yürüyüşüne Vatandaşlar İzin Vermedi

Almanya'nın Köln kentinde aşırı sağcı Pro-NRW grubunun düzenlediği provokasyon amaçlı gösteri amacına ulaşamadı.

19.11.2011 20:44

Almanya'nın Köln kentinde aşırı sağcı Pro-NRW grubunun düzenlediği provokasyon amaçlı gösteri amacına ulaşamadı. Grubun, başta Türkler olmak üzere göçmenlerin yoğun yaşadığı Kalk semtinde yüksek suç oranına ve solcu otonom grupların faaliyetlerine tepki bahanesiyle yaptığı gösteri Kölnlülerin engeliyle karşılaştı.

Neonazi terörünün şokunun yaşandığı dönemde böyle bir yürüyüşe izin verilmesini eleştiren karşıt göstericiler, yaklaşık 60 kişilik Pro-NRW grubunun yürüyüş yapmak istediği Kalk ana caddesinde adeta etten duvar ördüler. Yürüyüş için saatlerce bekleyen aşırı sağcılar yürüyüş güzergâhları üzerindeki barikatın aşılamayacağını anlayınca polisin belirlediği yaklaşık 200 metrelik kısa bir caddede yürüdüler. Aşırı sağcılar polisin yoğun koruması altındaki bu kısa yürüyüşün ardından otobüslerine binerek gittiler. Karşıt göstericiler sık, sık 'Nazilere yer yok', 'Irkçı örgütler yasaklansın', 'Naziler dışarı' sloganları attılar. Karşıt gösterilere siyasi partiler, sivil toplum örgütlerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Gösteriler boyunca polis iki grubun karşı karşıya gelmemesi için geniş güvenlik önlemleri aldı.

Pro-NRW grubunun yürüyüşüne karşı yapılan gösterilere Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Parlamentosu'nun Türkiye kökenli milletvekilleri de destek verdi. Gruba yürüyüş izni verilmesini eleştiren Sol Parti KRV Milletvekili Özlem Alev Demirel, şunları söyledi:

'Bir yandan neonaziler cinayet işliyor. Öldürülen insanların dosyaları kapatılıyor. Diğer yandan Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın bu olaylarda parmağı olduğu ortaya çıkıyor. Perşembe günü KRV Parlamentosu'nda bu konuları tartıştık. Tüm parti temsilcileri özür dilediklerini söylediler. Ancak özür dileyenler bugün burada ırkçıların yürüyüşüne izin vermemeliydiler. Naziler böyle bir polis koruması altına alınmamalıydı. Kalk'ta oturan insanlar şu anda evlerine gidemiyor, alış verişe çıkamıyor. Faşizmin karakteri şiddeti içinde barındırıyor. Bu düşünceye sahip olan insanlara sokaklarda gösteri yapma izin nasıl veriliyor' Bunu ben kabul edemiyorum. Nazilere karşı yürüyüşlerde yer alarak, barikatlar kurup onlara sokakları kapatmalıyız. Bugünde gördüğümüz gibi faşizm bir düşünce değil, cinayettir. 1990'dan bu yana neonazilerin 150'den fazla kişiyi öldürdüğü iddia ediliyor. Bu sayının ben daha fazla olduğuna inanıyorum. Bu cinayetler aydınlatılmalı ve faşist örgütler yasaklanmalı. Hem böyle tepki göstererek, hem de gerekli yasal düzenlemelerle neonazilerin sokaklara çıkması engellenmeli.?

IRKÇILIKLA MÜCADELE ARKA PLANDA KALDI

KRV Eyaleti Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal: 'Köln'de cami inşaatına karşı olan Pro-NRW yabancı düşmanı görüşlerini her fırsatta ön plana çıkartıyor. Şimdi de yürüyüş yaparak yabancı düşmanlığını tekrar gündeme getirmeye çalışıyorlar. Bu nedenle yapılacak karşıt gösteriler çok önemli. Son günlerde ortaya çıkan neonazi örgütü bu tepkileri daha da önemli hale getirdi. Almanya'da legal ve illegal faaliyet gösteren yüzlerce ırkçı kuruluş var. Bunlardan bazıları, sadece yabancı olduğu için insanları öldürüp, evlerini yakıyor. Ama ne yazık ki devletin Anayasayı Koruma Teşkilatı gibi kurumları bunlara karşı sağ gözlerine kapattılar. Almanya'da yeni bir tartışma başladı. Anayasayı Koruma Teşkilatı'ndan polise kadar tüm kurumların bu gruplara karşı bakış açısı tartışılıyor. Devletin güvenlik güçlerinde bu konuya ayrılan paranın ve kadronun ne kadar olduğu, polis içindeki bazı kişilerin bu işin içinde olup olmadığı sorularının şimdi cevaplanması gerekiyor. Son yıllarda Almanya'da terörizm dendiği zaman, İslam kökenli terörün üzerinde duruluyordu. Güvenlik güçleri bu yöndeki mücadeleye kanalize edildi. Irkçılara karşı mücade verecek polis kalmadı. Gençlerin kalkıp 'Biz bu sokakları ırkçılara bırakmayacağız' demeleri çok önemli.'

ESNAFIN İŞLERİ OLUMSUZ ETKİLENDİ

Kalk Ana Caddesi üzerindeki Nimet Restoranı işleten Atilla

Ahmetoğlu, 'Yürüyüş yüzünden işimizden de olduk. Normalde Cumartesi günleri işlerimiz çok yoğun. Bugün caddenin kapalı olması bizi de vurdu. Zararımızı kim karşılayacak' Her şeyi geçtim, bizim gibi göçmenleri hedef alan ırkçılara nasıl izin verirler?? diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Köln'de Irkçıların Yürüyüşüne Vatandaşlar İzin Vermedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement