CHP ve MHP'nin 2014'teki çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, 10 yıl sonra ilk kez konuştu - Son Dakika
Politika

CHP ve MHP'nin 2014'teki çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, 10 yıl sonra ilk kez konuştu

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP'nin ortak adayı olan ve "Ekmek için Ekmeleddin" sloganıyla girdiği seçimde yüzde 38.44 oy alan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, 10 yıl sonra ilk kez konuştu. Adaylık teklifinin ilk olarak MHP'den geldiğini "Çatı aday" projesinin mimarının da Genel Başkan Devlet Bahçeli olduğunu belirten İhsanoğlu, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun o dönemde partiyi toplumun farklı kesimlerine de açmaya çalıştığını aktardı.

13.05.2024 09:51  Güncelleme: 10:59

2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP'nin çatı adayı olan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, sessizliğini 10 yıl sonra bozarak adaylık sürecini anlattı.

"TÜRKİYE'YE DÖNDÜK, 'ÇATI ADAY' FİKRİ ÇIKTI ORTAYA"

"Ekmek için Ekmeleddin" sloganıyla girdiği seçim için teklifin MHP'den geldiğini, 'Çatı aday' projesinin mimarının da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olduğunu ifade eden İhsanoğlu, "2014'ün başında Türkiye'ye döndük. Ve Türkiye'ye dönerken ben artık gerek içeride gerek dışarıda kültür hayatına birtakım katkılar yapma, eserler yazma niyetindeydim. Tekrar herhangi bir görev alma niyetim yoktu. Ama benim ismim 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylar arasında geçmişti. Siz onu biliyor musunuz? İşte biz Türkiye'ye dönük, yerleşmeye çalışıyoruz. Bu 'çatı aday' fikri çıktı ortaya."

"TEK BAŞINA MHP'NİN TEKLİFİ OLSAYDI TEK PARTİNİN OYLARI BELLİ"

İhsanoğlu teklifin kimden geldiğine yönelik soruya "Cumhurbaşkanlığı adaylığı teklifi ilk defa MHP'den geldi. Bana MHP'den gelenler oldu. Bu teklifi getirdiler. Ben kendilerine 'Sadece MHP'nin adayı olursam yeterli oy alamayız, ancak CHP ile ortak aday çıkartırsanız başarılı olabiliriz' dedim. 'CHP bu işin içinde yok' dediler. Ben de teşekkür ettim. Böyle söyledim, çünkü eğer bu tek başına MHP'nin teklifi olsaydı tek partinin oyları belli. Eğer bu iki partiyi bir araya getirecek bir şeyse -ki birisi sosyal demokrat diğeri de muhafazakâr milliyetçi bir parti- bu Türkiye'nin muhtaç olduğu uzlaşmayı sağlayacak bir şey. Bunu böyle gördüm. Ama daha sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı geldi, görüştük. CHP'nin benim adaylığımı ortak aday olarak kabul ettiğini, anlaştıklarını aktardı. Sonrasını ise hepiniz biliyorsunuz zaten" yanıtını verdi.

"NASIL İNİSİYATİF ALINDIĞI HUSUSUNDA AYRINTIYA SAHİP DEĞİLİM"

"Yani aslında bu işin mimari Devlet Bahçeli'ydi, öyle mi?" sorusuna ise İhsanoğlu, "Evet, benim gördüğüm prizmadan böyle. Oysa bazıları sanıyor ki sizi 'çatı aday' olarak gösterme fikri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan çıktı. Şimdi, çatı adayı olarak gösterme konusunda iki taraf arasında nasıl inisiyatif alındığı hususunda ayrıntıya sahip değilim" dedi.

"ZAMANIMIZ ÇOK DARDI VE ELİMİZDEKİ İMKANLAR OLDUKÇA AZDI"

Adaylığı üzerinden eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hedef alınmasının kendisini rahatsız edip etmediği sorulan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, T24'ten Cansu Çamlıbel'e verdiği yanıtta "Evet bunun farkındayım, bu şüphesiz en azından nezaketsizliktir ve kadirşinaslıkla alakası yoktur. Fakat gördüğüm kadarıyla bu eleştiriler partinin ana akım görüşleri içinde olmayıp, birtakım dar kliklerin yıpratma çabalarıydı. Çünkü Kemal Bey, partiyi toplumun farklı kesimlerine de açmaya çalışıyordu. Bakınız 11 Ağustos 2014 günü seçim yapıldı, değil mi? Zamanımız çok dardı ve elimizde çok az imkanlar vardı. Hazırlığımız yoktu. Buna rağmen 12 parti destekledi bizi. Gayet nezih ve haysiyetli bir kampanya yürüttük. Nezaket ve haysiyet dışı hiçbir davranışta bulunmadık. Seçim yapıldı, akşam neticeler ortaya çıkmaya başladı. Büyük şehirlerin durumu da belli olunca ben arkadaşlara, "Artık netice belli oldu, biz kazanan sayın Erdoğan'ı tebrik edelim" dedim. Ve yaptığım basın açıklamasında kendisini tebrik ettim. Ayrıca bu açıklamada hakkımızda "Yüzde 10 bile alamaz" diyenlere rağmen yüzde 40'a yaklaşan oy aldığımızın altını çizdim. Ertesi gün eve gelen gazetecilere; "Ben dün söyleyeceğimi söyledim, bundan sonra laf bitti" dedim. 12 Ağustos'taki son beyanatım budur; bende laf bitti. Ve ben o günden bugüne hiçbir siyasi konuya girmiyorum" ifadelerini kullandı.

Son Dakika Politika CHP ve MHP'nin 2014'teki çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, 10 yıl sonra ilk kez konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Taner: Ne demis dede yinemi adaylik istiyor? 0 0 Yanıtla

Advertisement