Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü

Hz. Mevlana'nın 742. vuslat yıl dönümünde Üsküdar Üniversitesi'nde Şeb-i Arus töreni yapıldı.

09.12.2015 17:22

Hz. Mevlana'nın 742. vuslat yıl dönümünde Üsküdar Üniversitesi'nde Şeb-i Arus töreni yapıldı.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı'nın işbirliğiyle Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda düzenlenen tören, "Dinle" isimli kısa film gösterimiyle başladı.

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Hz. Mevlana'yı "güneşe" benzeterek, bu güneşin bulunduğu çağı aydınlattığını ve vefat ettiğini anlattı.

Mevlana'nın yaşadığı çağ hakkında bilgi veren Tarhan, "Bu çağda insanlar ümitsiz ve güvensiz duygular içerisindeyken o çağda böyle bir değer ortaya çıkıyor. O çağdaki insanlara ümit, güven veriyor ve onları tekrar canlandırıyor, harekete geçiriyor. Daha sonra Osmanlı doğuyor" dedi.

Tarhan, fetret devrinin şimdi de yaşandığını dile getirerek, bilim ile dinin birbirine karşıt değil, birbirinin tamamlayıcısı olduğunu kaydetti. Bu çağın verilerini kullanarak Hz. Mevlana'yı yeniden tanımlamanın, yazmanın önemine işaret eden Tarhan, şunları anlattı:

"Mesela dön diyor, dinle diyor. Bunlar aslında dön derken Mevlana'nın ritüelindeki dönme, güneş sistemini taklit ediyor. Kendi etrafında dönüyor, bir de ortadaki liderin etrafında dönüyor güneş sistemi gibi. Yine oradaki sembolik aktarımlar var. Beyaz elbise kefeni temsil ediyor. O siyah yelek, dünyayı temsil ediyor. Dünyayı çıkarıp, kefeni giyiyorsunuz. Baştaki kavuk, mezartaşını, kabri temsil ediyor. El bir taraftan alıyor, bir tarafa veriyor. Allah'tan alıp insana veriyor, tutma yok. Bu tarzdaki sembolik anlamları var. Bu anlamları yaşamak gerekiyor. Mevlana'yı yeniden keşfedelim diye bu programı düzenledik."

Tarhan'ın konuşmasının ardından yazar Cemalnur Sargut ve Prof. Dr. Emine Yeniterzi söyleşi gerçekleştirdi.

Törende, "La Edri" adlı tasavvuf musikisi topluluğu tarafından ilahiler okundu. Tören sonunda katılımcılara Türkiye Diyanet Vakfı yayınlarından Prof. Dr. Emine Yeniterzi'nin "Mevlana" isimli kitabı hediye edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement