Sağlık Bakanlığı, iş yerlerinde alınması gereken tedbirleri 15 maddede sıraladı - Son Dakika
Güncel

Sağlık Bakanlığı, iş yerlerinde alınması gereken tedbirleri 15 maddede sıraladı

Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüsle mücadele kapsamında işyeri ve ofislerde alınması gereken önlemler paylaşıldı. İşte artan vakalar sonrası 15 madde sıralanan tedbirler...

11.04.2021 18:34  Güncelleme: 19:16

Koronavirüs vaka sayılarının yeniden yükselmesi ile önlemlere daha çok dikkat edilmesi gerekirken, özellikle kapalı çalışma alanlarında uyulması gerekenler açıklandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından konu üzerine yapılan paylaşımda, işyerleri için alınması gereken önlemler şu şekilde sıralandı:

"Kapalı işyeri/ofis olarak; fabrika, market, atölye, plaza vb. gibi kapalı çalışma alanları ifade edilmektedir.

HAVALANDIRMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Kapalı işyeri/ofisler sık sık havalandırılmalıdır.

Pencereler açılarak odanın sık havalandırılması sağlanmalıdır. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan işyerlerinin havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.

İşyerlerinde ultraviyole cihazları ile hava ve yüzey dezenfeksiyonu yapılması önerilmemektedir.

1 METRE MESAFE VE MASKE HATIRLATMASI

İşyerlerinde çalışanlar arasında en az 1 metre mesafe olması sağlanmalı ve çalışanlar maske takmalıdır.

Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metrede olacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılmalıdır. Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara göre belirlenmeli ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri sağlanmalıdır. Çay içme molalarında da benzer kurallara dikkat edilmelidir.

Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan (ateş, öksürük, nefes darlığı) personel iyileşene kadar çalıştırılmamalı ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.

"EL HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ"

El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. İşyerlerinde, lavabolarda sabun ve kolay erişilebilir yerlerde alkol bazlı el antiseptiği bulundurulmalıdır.

Eldiven kullanımı el temizliği yerine geçmez. Yapılan iş, eldiven kullanımını gerektirmiyorsa, Covid-19'dan korunmak amacıyla eldiven kullanılmamalıdır. Eldiven kullanımı gereksiz bir güven hissi oluşturarak el yıkama sıklığını azaltabilir ve ellerle bulaş riskini arttırabilir.

İşyerleri temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı). Sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.

Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri yüzde 70'lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.

TEMİZLİK PERSONELİNİN UYACAĞI KURALLAR DA SIRALANDI

Temizlik yapan personel maske ve eldiven kullanmalıdır.

Temizlik sonrasında maske ve eldiven çıkartılıp işyerindeki çöpe atılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır. Yıkanabilir bez maske kullanıldıysa yenisiyle değiştirilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır.

İşyerinde Covid-19 pozitif bir kişi varlığı durumunda, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimine ivedilikle bilgi verilir.

Maske takma kurallarına tam uyularak çalışılan bir işyerinde, bir çalışanın Covid-19 pozitif çıkması durumunda etrafındaki kişiler yakın temaslı kategorisinde değil, temaslı kategorisinde değerlendirilir. Covid-19 pozitif kişinin takip ve tedavisi sağlık kuruluşunca yönetilir, diğer çalışanlar maskesini takarak çalışmaya devam eder. İl-ilçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, hastalık belirtileri açısından 14 gün süreyle takip edilir."

Sağlık Bakanlığı, iş yerlerinde alınması gereken tedbirleri 15 maddede sıraladı
Sağlık Bakanlığı, iş yerlerinde alınması gereken tedbirleri 15 maddede sıraladı
Sağlık Bakanlığı, iş yerlerinde alınması gereken tedbirleri 15 maddede sıraladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sağlık Bakanlığı, iş yerlerinde alınması gereken tedbirleri 15 maddede sıraladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • Tam kapanma şart: İşyerlerinde Havalandırma, maske, mesafe ve hijyen:))) işyerlerinin çoğu penceresi olmayan kuytuya oda yapıp burada çalıltırıyor. Maske olsa bile çene altında Mesafe 1 metre güldüm geçtim. Çünkü serviste çift koltuk yasağı yok ki.serviste mecburen koyun koyuna çalışanlar. İçerdede el ele çalışılıyor. 1 parçaya 100 kişi temas ediyor mecburen. Tuvalet, yemekhane, sigara alanı, dinlenme alanlarını ve servis bekleme alanınlarının durumunu görmenek iöin kör olmak lazım. Birisi söyler söylemiş olur, diğeri he he der onaylamış olur. Yaptırım olmazsa veya tam kapanma olmazsa vakalar düşmez. 77 11 Yanıtla
    Recai: Memursun anladik 0 0 Hadi ordan!!: Senmi ödücen faturalarımı kiramı 0 0
  • Ekrem: Virus oldum gidiciyim 18 6 Yanıtla
  • Mustafa yazar otoritenin düzenlemelerine uyulmalıd: Malesef ciddiye alınmıyor. Bence ağır cezalar gelmeli böyle kimselere 3 1 Yanıtla
  • maske mesafe yetmez: dip dibe calisiyor insanlar ikinci koltuk ikinci telefon veya bilgisayari yokki her birimde..esnek mesaiyi getirin artik virüs kapmis iyilesmis hastalarla yan yana calisiuoruz 2 0 Yanıtla
  • Abcd: Servisleri gördünüz mü hiç. Kurumsal marketler A..B..m vb.yerlerde Alışverişe çıktı mı? Demem o ki çamaşır suyunu icseniz bile bulaşmaması mümkün değil. 2 0 Yanıtla
  • uyan: Virüsten en iyi korunma yöntemi. bağışıklık sistemimizi yükseltmek ve sebeple beslenmemize dikkate etmek ve vitamin eksikliğimiz varsa özellikle D vitamini takviye etmek. Örnek Çin halkına 50 ton C vitamini ve diğer vitaminler dağıtmış. yoksa yukarıdaki 15 madde komik. 1 0 Yanıtla
  • Ah Ah : Hepsi formalite işte.Sokakta çöp arabasının arkasında çalışan kişilere hiç bir önem verilmiyor. Ayda 4 tane eldiven dağıtılıyor yani haftalık 1 tane eldiven ediyor bununla ilgili haber yapılırsa eğer patlama yapar o haber ama işte haberi şuan çok yanlış yerlerde yapıyorsunuz. Şuanki durumda malesef hiç bir tedbirler önem verilmiyor artık eskisi kadar insanlar ölen ölecek kalanlar kalacak durumda bakılıyor gibi geliyor. 0 0 Yanıtla
  • Trabzonli: bunları açıklayanlar Türkiyede fabrikalara girmişler mi acaba asgari ücrete çalışmışlar mı acaba şaka gibi :D Türkiyemizin hali gülüncek durumda öyle bi açıklamışlarki sanırsın hepimiz ofiste çalışıyoz :D 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement