Sakarya'daki Silahlı Saldırı - Son Dakika
Yerel

Sakarya'daki Silahlı Saldırı

Kocaeli'deki basın meslek kuruluşları ile yerel gazete sahipleri, BİK çalışanı Devrim Ersin Özergin'in ölümü, BİK Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat ve yerel gazete çalışanı Mustafa Süke'nin yaralanmasına yol açan silahlı saldırıya tepki gösterdi.

27.09.2012 14:00

Kocaeli'deki basın meslek kuruluşları ile yerel gazete sahipleri, BİK çalışanı Devrim Ersin Özergin'in ölümü, BİK Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat ve yerel gazete çalışanı Mustafa Süke'nin yaralanmasına yol açan silahlı saldırıya tepki gösterdi.

Saldırıya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz, meydana gelen menfur saldırıyı kınadıklarını belirterek, BİK'in görevi itibariyle, özellikle Anadolu medyasının ayakta kalabilmesi için ciddi bir uğraş içerisinde olduğunu söyledi.

BİK şubelerinde görev yapan personelin de gayretli çalışmalar içinde bulunduklarını ifade eden Yılmaz, "Basın İlan Kurumu, bu kentte gazetelerin iyi çıkarılabilmesi için, nitelikli gazeteler olabilmesi için mücadele içerisinde. Zaman zaman bizim meslek örgütlerimizden de denetim elemanlarını talep ediyorlar. Böyle bir iş ilişkisi içerisinde, böyle bir dostluk ilişkisi içerisindeyiz ama Türkiye'deki en büyük sıkıntılardan bir tanesi, Anayasa'nın 26. ve 28. maddesidir. Önüne her gelen gazete çıkarma özgürlüğü istiyor. İşte Sakarya'da yaşanan tam olarak budur. Gazetecilikle alakası olmayan kişilerin gazete sahibi olması... Adamın vasfının ne olduğuna bakılmaksızın iki satır yazıyla gazete çıkarmasına müsaade ediliyor. Sonrasında, Sakarya'da yaşandığı gibi üzücü olaylar yaşanıyor" şeklinde konuştu.

Sakarya'daki silahlı saldırının basın camiasını derinden üzdüğünü dile getiren Yılmaz, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay başta olmak üzere tüm meslek camiasına başsağlığı dileğinde bulundu.

Özgür Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve imtiyaz sahibi İsmet Çiğit de saldırının son derece üzücü bir olay olduğunu ifade ederek, yerel gazetecilikte birçok kentte başka işi gücü olan insanların farklı beklentilerle gazete patronluğuna soyunduğunu söyledi.

-Saldırganın gazetecilikle ilgisi yok-

Sakarya'daki saldırıyı gerçekleştiren kişinin de Sakarya Şoförler Cemiyeti Başkanı olduğuna dikkati çeken Çiğit, şunları kaydetti:

"Saldırıyı düzenleyen, gazetecilikle alakası olmayan, hamurunda gazetecik olmayan biri. Tabi bu Basın İlan Kurumu'nun bazı şartları var. Pek çok kentte yerel gazeteler sırf devletin verdiği resmi ilanlardan pay alabilmek adına kuruluyor. Kuralları istismar ediyorlar. İlan kurumundan pay almak için en az günde 500 adet gazete satılıyor olması lazım. "

Çiğit, sıkı bir denetlemeyle bu gerçeklerin ortaya çıkmasının son derece basit olduğunu ifade ederek, Kocaeli'de de bu tür denetimlerin yapıldığını ancak bugüne kadar böyle bir tatsız olayın yaşanmadığını bildirdi.

Bizim Kocaeli Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Güngör Arslan, bir kamu görevlisinin, görevi başında böyle bir olaya maruz kalıp hayatını kaybetmesinin çok üzücü ve korkunç bir olay olduğunu anlatarak, "Bunu bir gazete sahibi olarak şiddetle kınıyorum" dedi.

Arslan, Türkiye'de gazete kurmanın çok kolay olduğunu dile getirerek, sadece ilan alabilmek için kurulan gazetelerin kuruluş aşamasında çok sıkı denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

Çağdaş Kocaeli Gazetesi İmtiyaz Sahibi Nurettin Sağsöz de problemleri silah çekerek çözmeye çalışmanın doğru bir yaklaşım olmadığını belirterek, "Bir insanın canına kastetmeye kadar gidecek, belinde silah taşıyor diye çekip vurmasını doğru karşılamayız. Bir de meselenin açıkça ortaya konması lazım. Nedir bu olay, neden yapılmıştır. Bunlar hep mahkeme sonuçlandığında ya da mahkemenin sonuçları ortaya konduğunda çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

Sağsöz, Kocaeli'de belinde silah taşıyan bir gazete patronu tanımadığını anlatarak, Basın İlan Kurumu'nun kriterlerinin doğru ve yapılması gereken şeyler olduğunu bildirdi.

-"Saldırı, Anadolu basınına yapılmıştır"-

Bu arada, Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı "tarifi mümkün olmayan bir alçaklık" olarak nitelendirdi.

Bunun bir ihanet olduğunu dile getiren Karaca, "Basın İlan Kurumu, Anadolu'da zor koşullarda görev yapan gazetelerin ve gazetecilerin can simididir. Hem mesleğin iyi yapılabilmesi, hem de meslek standartlarının ve mevkutelerin niteliklerinin artırılması için çaba sarf eden önemli bir kurum. Anadolu Basını'nın tutunduğu bir dal olan kurum adına, misafiriniz olan insanları böyle menfur bir olayla karşılamak, darp etmek hatta canına kast etmek mesleki bir ihanettir" dedi.

Anadolu Spor Gazetecileri Derneği(ASGD) Genel Başkanı İbrahim Erdoğan da yaptığı açıklamada, Basın İlan Kurumu'nun yerel basında güçlüklerle mücadele eden ve zor şartlar altında görev yürüten basın kuruluşlarının en büyük güvencesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Basın İlan Kurumu veya çalışanlarına yönelik yapılan her saldırı, doğrudan Anadolu basınına yapılmış demektir. Bu anlamda Sakarya'da sıkılan kurşunlar yerel basına sıkılmıştır. ASGD camiası adına menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Gazetecilikle ilgisi olmayan kişi veya kişilerin kendi çıkar kavgalarını sözde gazetecilik yaparak korumaya çalıştıkları günümüzde yaşanan bu hain olay, yerel basının kendisini bir kez daha gözden geçirmesi zorunluluğunu doğurmuştur.

Muhabir: Metin Girgin - Yunus Emre Günaydın

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sakarya'daki Silahlı Saldırı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement