Taner Yıldız'a SEDAŞ Sunum Yaptı - Son Dakika
Güncel

Taner Yıldız'a SEDAŞ Sunum Yaptı

Taner Yıldız\'a SEDAŞ Sunum Yaptı

SEDAŞ'ın çok sayıda yöneticisi toplantıya katıldı.

09.01.2012 10:07

Kocaeli Emexotelde yapılan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yönettiği Bölge enerji dağıtım şirketleri ile yapılan toplantıda, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Vedat Gün, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Doğanbey Akgün, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, Akkök İcra Kurulu Başkanı ve SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ile SEDAŞ Yönetim Kurulu Üyeleri, İcra Başkanı Bekir Sami Güven ve SEDAŞ Direktörleri ile SEDAŞ'ın çok sayıda yöneticisi toplantıya katıldı.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilecek toplantı öncesinde söz alan Bakan Yıldız, Türkiye'nin her daim büyüdüğünü belirterek, enerji sektörünün değerlendirilmesinin yapılmasının gereklilik arz ettiğini söyledi. Enerji sektörü ile ilgili olarak bir kısım problemleri sevinerek dinlediğini kaydeden Bakan Yıldız, istenilen yatırımları Türkiye'nin karşılayabilecek durumda olduğunu belirterek, "Şunu büyütmek geliştirmek lazım dediler. Bütün bu yatırımları karşılayabilecek ve yapacak durumdayız."dedi.

Bakan Yıldız, konuşmasının devamında, "Dünyanın etrafını 25 kez dolaşan iletim ve dağıtım hattı var. Türkiye bu enerji dağıtım sisteminin işletmesini tamamen özel sektör ve kamuyla beraber yönetiyor. Özel sektör sabit sermaye yatırımları, kamu yatırımlarından çok daha fazla öne geçti. Biz rekabet ortamının artmasını istiyoruz."dedi.

Bakan Yıldız, SEDAŞ'ın tanıtım ve faaliyetlerine yönelik sunum için SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) İcra Başkanı Bekir Sami Güven'e söz verdi. Güven,"SEDAŞ'ın 2013 yılı başındaki Enerji Piyasasına uygun yasal ayrıştırmayı içeren organizasyon yapısını hedeflediğini, 2015 yılına kadar kapsamlı bir yeniden yapılandırma sürecinin yaşanacağını bildirirken SEDAŞ'ın 11 Şubat 2009 da devir alınırken 613 şirket personeli olduğunu ve bu sayının bugün 783'e çıktığını, çalışanların hak kaybına uğramadan çalışmalarını sürdürdüklerini, iki dönemdir toplu sözleşme döneminde çalışanların özlük haklarının korunarak yetkili sendika ile toplu iş sözleşmelerinin yenilendiğini ve SEDAŞ'ta 4 C uygulamasına hiç yer verilmediğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, müdahale ederek "özelleşen yerlerde istihdamın daraltıldığı ve işçi çıkarımı olduğu söylenir, demek ki tersi de olabiliyormuş" dedi.

SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven tarafından yapılan sunum sırasında, 2012 yılında 842 çalışanla hizmet verilmesinin planlanarak bölge insanına iş imkanının da sağlandığı belirtilerek, mevcut yatırımların 3 katına çıkarılmasının ön görüldüğü ve 2006 – 2010 yıllarında toplamda gerçekleşen yatırım miktarının 121 milyon TL iken, 2011 – 2015 yılı yatırım bütçesinin 313,4 milyon TL olarak, EPDK'ca onaylandığı ve 2011 yılında da 55 milyon TL yatırımın % 100 olarak gerçekleştiği açıklandı. Bekir Sami Güven, enerji dağıtım sisteminin bilişim altyapısı için oluşturulacak OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri) ve Enerji Dağıtım Sistemlerine otomatik müdahaleyi içeren Scada sistemlerinin kurulması amacıyla ayrılan ödeneklerin arttırılması ile yapılacak yatırımların daha çok desteklenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Müşteri memnuniyetinin sağlanması amacıyla SEDAŞ'ın Ödeme noktalarının esnek çalışma sistemiyle hizmet veren yeni konseptte yenilendiğini, her bölgede sayıları arttırılarak hizmet verilen Ödeme noktaları olarak düzenlendiğini, Müşteri Hizmetleri Merkezlerinin de daha merkezi yerlerde ferah aydınlık alanlar olarak yenilendiğini ve hizmete açıldığını, Çağrı Merkezinde çağrı karşılama oranının % 96 seviyesine ulaştığını 2011 Yılı içerisinde İşletme Bakım kapsamında 950 bin TL lik armatür ve 623,6 bin TL lik ampul satın alınarak sisteme takılmasının sağlandığını, gerilim düşümleri ve güç yetmezliğine bağlı olarak yatırım faaliyetleri dışında bizzat İşletme Bakım Müdürlüğünce 79 adet trafoda 9.2 MVA lık trafo güç yükseltimine gidilerek abone mağduriyetlerinin giderildiğini, arıza sayaıların geçmiş yıllara göre azaltıldığını belirterek, "müşteri memnuniyeti yapılan yatırım ve hizmetlerimizde ilk önceliğimizdir" dedi.

Bakan Yıldız, Müşteri algısının çok önemli olduğunu ve bu algının kolay değişmediğini, ancak SEDAŞ'ın verdiği hizmetlerde de iyileşmenin görüldüğünü ve zamanla daha iyi bir noktaya gelineceğini belirterek, Kurumların daha çok bir araya gelmesi ve aralarındaki iletişimi arttırmalarında fayda olduğunu ve bunda bölgedeki vatandaşların kazançlı çıkacağını belirtti.

SEDAŞ İcra Başkanı Güven, "Özellikle mevzuatta dağıtım faaliyetlerinde herhangi bir kar marjının yer almamasının, yapılan yatırımların 10 yıl gibi uzun bir sürede Şirketlere geri verilmesinin, yatırımların gerçekleşmesinde ciddi bir finansman ihtiyacını da beraberinde getirdiğini belirten Bekir Sami Güven, SEDAŞ'ın ( TETAŞ ve EÜAŞ gibi ) kamudan aldığı enerji bedelini her ayın 18 'inde peşin olarak ödediğini, bu peşin olarak ödenen enerji bedelinin ancak 45 günlük bir sürenin sonunda müşterilerinden tahsil edilebildiğini belirterek, "Bu durumun da bir finansman maliyeti oluşturduğunu kamuoyunun dikkatine sunmak isteriz" dedi.

SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, "2013 yılı Perakende Satış kar marjı henüz belli değildir. 2015 yılı sonrası Tarife Metadolojisi de belli değildir. Geçiş döneminin 2012 yılı sonunda sona ereceği yasal olarak düzenlenmiştir. Bir an önce gerçek rekabet ortamının sağlanacağı Serbest Piyasa koşullarının oluşturulmasının sağlanması beklenmektedir" dedi.

Bekir Sami Güven toplantıda SEDAŞ'a aktarılan beklentiler ve önerilerin kendileri için çok değerli olduğunu, bu taleplerin karşılanması yönünde gerekli değerlendirmelerin yatırım ödenekleri ve master projeler kapsamında ele alınacağını belirtti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Taner Yıldız'a SEDAŞ Sunum Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement