Varis Tedavisinde Doğru Uygulama Önemli - Son Dakika
Advertorial

Varis Tedavisinde Doğru Uygulama Önemli

Varis Tedavisinde Doğru Uygulama Önemli

Dünya genelinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri olan varis, aslında bir damar hastalığıdır. Bacaklarda ağrı, kaşıntı ve kasılmalara yol açar. Uzm. Dr. Rengin Türkgüler, varis tedavisinde doğru yöntemin seçilmesinin ve uygulamanın dikkatli yapılmasının tedavinin başarı şansını yükselttiği konusunda uyarıyor.

31.10.2017 13:42
İlandır

Varis Önemsenmesi Gereken Bir Rahatsızlık

Bacak toplardamarlarının kapakları işlevini yerine getirememesinden dolayı kirli kan kalbe taşınmaz ve damarlar içerisinde birikir. Bu da varis dediğimiz oluşumlara neden olur. Varis öncelikle estetik kaygılar ile hastaları rahatsız etse de, ilerleyen süreçlerde ağrı ve kasılmalara yol açarak şikayetleri arttırır. Varis oluşumunu tetikleyen pek çok faktör vardır. Aşırı kilolu olmak, gebelik, uzun sürelerde sürekli ayakta durmak, hareketsizlik ve bazı spor türleri bunların arasında sayılabilir. Tedavi edilmezse hastanın yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür.

Varis Tedavisinde Yeni Yöntemler

Varis tedavisinde iki ana yöntem uygulanır. Cerrahi varis tedavileri ve ameliyatsız varis tedavileri. Cerrahi yöntemde, sorunlu damar bulunduğu bölgeden kopartılarak çıkarılır. Yöntem ağrılıdır ve hasta ameliyatın ardından bir süre dinlenmek zorundadır.

Ameliyatsız yöntemlerde ise hasta hemen hemen aynı gün işinin başına dönebilir.

Birkaç çeşit ameliyatsız varis tedavisi mevcuttur. Tedavi yönteminin seçilmesinde en önemli etken varisli damarın büyüklüğü ve varisin etkilediği alandır. Bunun belirlenmesi için ise hastanın öncelikle Ayakta Renkli Doppler Ultrasonu çekilir.

1. Lazerli Tedavi

Endo Venöz Lazer Ablasyon yani EVLA yönteminde damar içi, lazer ile yakılır ve işlevini yerine getiremeyen damar kapatılır. Lokal anestezi sonrası lazer fiberi damar içine yerleştirilir, damar etrafına tümesan anestezi uygulanır ve ardından lazer enerjisi ile damarın yakılarak kapatılması işlemi tamamlanır. Lokal anestezi ile yapılan işlemin ardından hastanın bir ya da iki saat dinlenmesi yeterlidir. Ağrısız bir işlem olup, uygulama sonrası iğne deliğinden başka hiçbir yara oluşmaz.

2. Köpükle Tedavi

Lazer uygulanmayacak kadar dar olan damarlara ise köpükle varis tedavisi yapılır. Yine aynı şekilde hasarlı damarın çalışmasını önleyecek bir sistem vardır. Varisli damarlara verilecek ilaç özel bir yöntem ile köpürtülür ve damar içine enjekte edilir. Damar yapışarak kapanır. Uygulama çok kısa sürer ve hasta hemen aynı gün günlük yaşamına devam eder.

Varis tedavisinin başarılı olması için doğru tedavi yönteminin seçilmesi ve uygulama yapan doktorun tecrübesinin önemi büyüktür. Aksi halde varisin tekrarlama riski olabilir.

Son Dakika Advertorial Varis Tedavisinde Doğru Uygulama Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement