Yenimahalle Belediyesi'nin Cemevi Davası - Son Dakika
Yerel

Yenimahalle Belediyesi'nin Cemevi Davası

Ankara'da Yenimahalle Belediyesi'nce "yeşil alan" olarak ayrılan alana, cevmevi yaptırarak "imar kirliğine neden olduğu" iddiasıyla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yenimahalle Şube Başkanı Cevayir Canbolat'ın yargılandığı davanın görülmesine...

10.10.2012 13:47

Ankara'da Yenimahalle Belediyesi'nce "yeşil alan" olarak ayrılan alana, cevmevi yaptırarak "imar kirliğine neden olduğu" iddiasıyla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yenimahalle Şube Başkanı Cevayir Canbolat'ın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Cevayir Canbolat ile avukatları katıldı.

Canbolat, savunmasında, cemevlerinde milyonlarca alevinin ibadet yaptığını belirterek, Yenimahalle'deki cemevinin de ibadet amacıyla halk tarafından yapıldığını söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin, bölgede yaşayan alevi vatandaşlardan on binlerce imza toplayarak Yenimahalle Belediyesi'ne cemevi yapılması için talepte bulunduğunu anlatan Canbolat, belediye yetkililerinin kendilerine, "yıkık bir binanın" bulunduğu alanı gösterdiğini öne sürdü.

Halkın yardımıyla, söz konusu yıkık binayı tadilattan geçirerek cemevi yaptıklarını ifade eden Canbolat, "Halkın cemevi yapmış olması bir suç değil, haktır. Cemevini 'benim yaptığım' suçlamasını da kabul etmiyorum" dedi.

Avukat Kazım Genç, Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında imar kanununda değişiklik yapıldığını, kanunda yer alan "cami" ibaresinin "ibadet yeri" olarak değiştirildiğini hatırlatarak, bu kapsamda, vatandaşların imza toplayarak belediyelerden ibadethane için yer talep edebileceğini kaydetti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Danışma Kurulunun da kanun kapsamında çalışma yapmaları için şubelere görüş bildirdiğini belirten Genç, dava konusu alana belediyeden alınan izin doğrultusunda yıkık bir bina tamir edilerek cemevi yapıldığını söyledi.

Bu sırada, dinleyiciler arasında oturan Seyit Ali Akbük isimli bir vatandaş,

"Cemevini halk yaptı" diye seslenince, Hakim Ahmet Turgut Tuncay, duruşmanın düzenini bozduğu gerekçesiyle Akbük'ün duruşma salonundan çıkmasını istedi. Salondaki diğer dinleyicilerin tepkisi üzerine Hakim Tuncay, "Toplumun her kesimiyle yaşadım. Yargıç olarak her kesime aynı mesafedeyim ama buranın bir düzeni var" dedi.

Duruşmayı izleyen CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın da Akbük'ün duruşmanın düzenini bozmadığını savundu.

Akbük'ün dışarı çıkmasıyla duruşmaya devam edildi.

-Beraat talebi-

Avukat Engin Gökoğlu, metruk bir binanın imece usulüyle tamir ettirilerek alevi vatandaşların kullanımına açıldığını kaydederek, "Binaya elektrik ve su bağlanarak yasallığı kabul edilmiştir. Derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Hakim Ahmet Turgut Tuncay, binanın inşası, imara uygunluğu ve Yenimahalle Belediyesi'nden izin alınıp alınmadığının mahkemeye bildirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Duruşma sonrasında açıklama yapan sanık Cevayir Canbolat, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Muhabir: Mehmet Tosun - Barış Kılıç

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yenimahalle Belediyesi'nin Cemevi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement