Karadenizin İncisi, Amasra! - Son Dakika
Kadın

Karadenizin İncisi, Amasra!

Karadenizin İncisi, Amasra!

Womenist ile Amasra’ya bir gezintiye çıkmaya var mısınız?

04.09.2012 19:32

Rivayete göre, Fatih Sultan Mehmet 1460 yılında Amasra'ya bir sefer düzenler ve şehre yaklaştığında bir tepeden bakarak kaleye haber gönderir ve der ki; 'Bu kadar güzel bir yeri zarar vererek almak istemem, kalenin anahtarını bana getiriniz'. Batı Karadeniz'in güzeller güzeli ilçesi Amasra, Bartın iline bağlı ve yaklaşık 15.000 kişilik nüfusa sahip. 3.000 yıllık tarihi, denize doğru uzanmış bir burun ve çevresini saran yemyeşil ormanlarıyla kendine has bir coğrafi yapısı olan bu güzel yer, özgün balık restoranları, şirin mi şirin otelleri ve ev pansiyonlarıyla misafirlerine kucak açıyor. Womenist ile Amasra'ya bir gezintiye çıkmaya var mısınız?

Amasra'da nereleri görmelisiniz?

Eşsiz doğal güzellikleriyle ünlü Amasra'da görülmeye değer yerler; Osmanlı Hamamı, Amasra Kalesi, Oyma Mağaralar, Kemerdere Köprüsü, İçkale Mescidi, Bedesten, Fatih Camii, Antik Tiyatro, Gürcüoluk Mağarası, Cenova Şatosu, Edhem Ağa Konağı, Küçük Kilise, çekiciler çarşısı, Direkli Kaya, Amasra Müzesi. Doğal güzellikler içinse; Gürcüoluk Mağarası, çakraz, Bozköy Kumsalı, Akkonak Plajı, Delikli Şili, Göçkünderesi, Değirmenağzı, Boztepe, Ağlayan Ağaç, Amasra Mendireği, Galla Pazarı. Karadeniz'in ülkemiz kıyılarındaki limanlarına uğrayan ve Haziran ayının sonunda gerçekleştirilen Karadeniz Yat Rallisi'ne ev sahipliği de yapan Amasra'da Büyük ve Küçük olarak adlandırılan iki farklı liman bulunmakta.

Nerelerde kalabilirsiniz?

özellikle Ankara'lıların çokça tercih ettiği, hafta sonları için kullandıkları bir kaçamak adresi olan Amasra'da ev pansiyonları, tatilini ucuza getirmek isteyenler için hem güvenilir hem de hesaplı. Fakat otel konforu arayanlardansanız, burada yirminin üzerinde otel var. Bizim size önerebileceğimiz otellerden biri, Karadeniz incisi Amasra'nın en fazla tercih edilen otellerinden Türkili Hotel. Titiz ve özenle dekore edilmiş otelin teras katındaki restoranda gün batımını izlerken balık yemenizi de öneririz. Işıkaltın Otel'i de deneyebilirsiniz.

Amasra'da ne yenir?

Amasra denince 'balık' demek gerekiyor. Taptaze balıklarıyla ünlü bu liman kentinde balık yemezseniz, Amasra'ya gelmiş sayılmazmışsınız. Amasra'nın iki limanında Büyük Liman'da çeşm-i Cihan Restaurant, Küçük Liman'da ise Canlı Balık Restaurant, gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz lezzet duraklarından. Amasra'nın bir de meşhur 'ballı cevizli manda yoğurdu' var ki, dillere destan. Ayrıca Amasra'nın ülkemizde nam salmış bir de salatası var. Kullanılan malzemeler ise saymakla bitmiyor; Salatalık, domates, havuç, kuru ve yeşil soğan, marul, kırmızı lahana, yeşil biber, piyaz, maydanoz, çükündür, roka, tere, brokoli, semizotu, dereotu, nane, beyaz turp, haşlanmış veya taze mısır, lahana turşusu, kırmızı şeker pancarı kökü turşusu, limon, elma sirkesi, tuz, zeytinyağı.

Bakacak mevkiinde 'bakacaksınız' !

Amasra'nın en güzel manzarasına sahip yerlerinin başında çoğu kişiye göre Bakacak mevkii geliyor. Amasra'ya varmadan önce yolun kenarında durup tertemiz havasını içinize çekip buradan harikulade manzarayı izleyebilirsiniz. Burada yerli halkın sunduğu taptaze sebze ve meyvelerden de satın alabilirsiniz. Tabii, Bakacak'a gelmeden önce yol üzerinde Kuşkayası mevkiindeki 'Kuşkayası Yol Anıtı' da ilginizi çekecektir. Roma yol ağına ait olduğu düşünülen anıt; kral heykeli, Roma hakimiyet kartalı ve kitabelerden oluşuyor. Anıt, 2005 yılında tadilat görmüş.

Tekne turunu es geçmeyinAmasra'yı sadece tepelerinden değil, denizden izlemek de güzel. Büyük Liman'dan hareket eden gezi yatlarıyla Adalar'ın etrafından dolanarak, Kemere Köprüsü'nün altından geçerek veya Boztepe'nin çevresinden dolaşarak Küçük Liman'a ulaşabiliyorsunuz. Buradan Direklikaya'ya devam edebilirsiniz. Direklikaya'da rivayete göre Kraliçe'nin denize girdiği söylenen, denizdeki kayaların oyularak oluşturulmuş, kare şeklinde bir havuz var. Bu güzergahın dışında Değirmenağzı-çakraz-Akkonak-Göçkün güzergahı da takip edilebilir. Tercih ederseniz, rehbere Goril Kaya'yı sorun.

Amasra'ya nasıl ulaşılabilir?

İstanbul'dan gelirken Bolu'yu geçtikten sonra Yeniçağ'dan girip Devrek üzerinden çaycuma, Bartın'ı takip edebilir, Bartın'ın hemen ardından Amasra'ya ulaşabilirsiniz. Ama Safranbolu'yu da göreyim derseniz, Yeniçağ'dan sapmayıp devam edebilir, Bolu ve Gerede'yi geçtikten sonra Eskipazar- Karabük üzerinden de Amasra'ya ulaşabilirsiniz. Maceradan hoşlanırım, yeni yerler görmeye bayılırım derseniz, Hendek'i geçtikten sonra yolculuğunuzu Düzce'den Akçakoca yönüne doğru içeri girip Alaplı-Ereğli ve Zonguldak güzergahını takip ederek de tamamlayabilirsiniz. Ankara'dan gelecekseniz, Gerede-Mengen-Devrek-Bartın-Amasra güzergahını takip edebilirsiniz. Bu güzergah yaklaşık 390 kilometre.

Kaynak: Womenist.net

Son Dakika Kadın Karadenizin İncisi, Amasra! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement