Kurban Bayramı tatili tam 9 gün... Planlar, rezervasyonlar aylar öncesinden yapıldı... Doyasıya eğlenmek, dinlenmek, gezmek gibi güzel planlarınız arasına hastalık girsin istemiyorsanız 'Tatil İshaline' karşı dikkatli olun... 'Tatil İshali'nin en sevdiği şartlar mevsim değişikliği ve hijyen olmayan ortamlar, sevmediği ise vücudun yararlı bakterileri probiyotiklerin görev başında olması...
Mevsim geçişlerine vücut adapte olmakta zorlanır. Hava sıcaklıklarında yaşanan ani ısınma ve soğuma karşısında vücut kendini tolere edemez ve hastalıklara açık hala gelir. Adapte olması için gereken ortalama 10 -15 günlük süreci hasta olmadan geçirmek için giyim ve beslenme şekline önem vermek gerekir. Ayrıca yeşili bol sebze, C vitamini, bol sıvı, bağışıklık sistemini kuvvetli tutacak takviyeler yine bu dönemin sağlık bekçileridir...
Mevsim geçişlerinde bağırsak florasında da değişiklikler olur. Üşüttüğümüz zaman karnımız ağrır. Karın ağrısının sebebi iyi bakterilerin soğukta fonksiyonlarını yapamamasıdır. Probiyotikler iyi bakterilerdir ve gaz yapımını azaltır. Kendini ifade etmekte zorlanan insanlarda sık rastlanan 'hassas bağırsak sendromu' yine soğuk havalarda daha çok görülür. Tüm bunlar probiyotiklerle tedavi olacak bir durumdur.
Bayram İshaline dikkat!
Tatilde dikkat edilmesi gereken konuların başında hijyen gelmelidir. Özellikle topluluklarda hastalıklar daha çabuk bulaşır. Ellerin hastalıkların bulaşmasındaki rolü nedeni ile tokalaşma önemli bir bulaş yoludur. Bu ishal vakaları için de geçerlidir. Akut bakteriyel ishalin en sık nedenlerinden birisi koli basilidir. Koli basili bağırsaklarda bulunan bir mikrop türüdür. Bu mikrop hastalık yapacak duruma geldiğinde bir kişiden diğer kişiye bulaşabilir. Koli ishali hijyenik olmayan ortamlarda ve kişisel temizliğe dikkat edilmediğinde bulaşıcı olabilir. Buna 'yolcu ishali' ya da 'turist ishali' de denir. Bir yerden bir yere giderken girilen restoran sağlıklı ve hijyenik değilse 'yolcu ishali' yaşanır. Bulaşmaması için ellerin iyi şekilde en az 3-5 dakika sabunlanması gerekir.
Ayrıca çiğ olan salata tipi yeşillikler biraz daha dikkatli yenilmeli, meyvelerden ise muz gibi soyularak yenen meyveler tercih edilmelidir. Yabancı proteinlerde ishal yapabilir. Alışık olmadığımız et türüne -ki bunların başında keçi eti gelir- bağlı ishaller çok fazla görülür. Yolcu veya bu tip ishallerde hemen antibiyotiğe başlamamak hemen ishali kesmemek gerekir. Mikrobu atınca kadar ya da bir gün mutlaka beklenmelidir. Burada yapılacak ilk şey sıvı ve elektrolik dengesini sağlamak olmalıdır. Maden suyu, soda ve kola tüketilebilir. Yağsız peynir, ayran ve en doğrusu yoğurttur. Çünkü yoğurt en doğal probiyotik madde içeren gıdadır.
Bağırsak florasını probiyotikler düzenler
İshallerde bağırsak florası tamamen bozulur. Normalde iyi bakterilerle kaplı olan bağırsak, patojen yani hastalık yapan bakterilerle dolar. Bunların bağırsaktan uzaklaştırılması ve iyi bakterilerin (probiyotiklerin) bağırsaklarda tekrar yerleşmesine yardımcı olmak gerekir. Probiyotikler hiçbir zararı olmayan tersine faydası olan, bağırsaklarda B vitamini yapan, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bakterilerdir. Bağırsak florasını düzenlemede probiyotiklerin çok önemli bir rolü vardır.
Hac yolcuları dikkat!
Hacca giden vatandaşlar için de aynı şey geçerlidir. Hijyene çok dikkat etmek gerekir. Çeşitli milletlerden insanların bir araya geldiği hac ortamında hijyene dikkat etmeyen gruplar olabilir. Vatandaşların sağlıklı şekilde kutsal görevlilerini yerine getirmeleri için kişisel temizliğe, beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Yolcu ishalinin süresini ve şiddetini azaltmak için probiyotik kullanımı oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
Son Dakika › Kadın › Tatil İshaline Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?