51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen, ortak yapım ve proje geliştirme marketi "Antalya Film Forum"un ikinci gününde "Festivallerin Geleceği" konulu panel gerçekleştirildi.
Su Otel'de düzenlenen panele konuşmacı olarak Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası'ndan Remi Bonhomme, Venedik Film Festivali'nden Paolo Bertolin ve Saraybosna Film Festivali'nden Elma Tataragic katıldı.
Festivallerinin 20. kuruluş yılını kutladığını ifade eden Tataragic, yaşanan ekonomik krizler nedeniyle ilk yıllarda Romanya sinemasının adının bile duyulmaz durumda olduğunu hatırlattı.
Tataragic, festivallerinin 15 yıl öncesine göre çok çok daha iyi durumda olduğunu belirterek, Türkiye ve Yunanistan dahil olmak üzere neredeyse tüm ülkelerden katılımın olduğunu söyledi.
Remi Bonhomme, önceki yıllarda Cannes Film Festivali'ne bin 200 uzun ve bin 500 kısa metrajlı filmin başvurduğunu ifade ederek, bunların arasında 10 uzun ve 10 kısa metrajlı filmi eleştirmenler haftası için seçtiğini belirtti.
Cannes'ın film sektörüyle bağlantısının çok kuvvetli olduğunun altını çizen Bonhomme, buna karşın Cannes'ın film sanayisinden daha farklı bir bakış açısının bulunduğunu vurguladı.
"Cannes'da film sokmak iyi bir kariyer başlangıcı ama bir son değil" diyen Bonhomme, bu nedenle yapımcıların Cannes Film Festivaline çok önem verdiğini belirtti.
"Festivallerin yapımcılarla diyaloğa girmesi lazım"
Paolo Bertolin de film festivallerine katılımın çok fazla olduğunu savunarak, bir festivalle diğer festival arasındaki zaman farkının 15-20 ay olabileceğini belirtti.
Katılımın fazlalılığı nedeniyle filmlerin kendilerine alan bulmakta zorlandığını ifade eden Bertolin, şöyle konuştu:
"Oysa Türkiye'de alan bulabilir ve iyi bir eleştiri alabilirdi. Sarajevo'da ödül alabilirdi. Bizim düşünmemiz gereken konu bu bence. Filmlerin festivallere nasıl geleceğini, nasıl gösterime gireceğini düşünüyorum. Film piyasası daraldı. Festivallerin yapımcılarla diyaloğa girmesi ve film yapımcılığının desteklenmesi lazım. Ortak yapım piyasası oluşturulmalı."
Bertolin, belirli ülkelerde bütün film sanayisinin filmleri Cannes'a göre tamamladıklarını gördüğünü vurgulayarak, filmlerin kasım aralık gibi çekildiğini, mayıs ayında da hazırlandığını söyledi.
Herkesin Cannes Film Festivali'nde yer almak istediğini dile getiren Bertolin, şunları kaydetti:
"Alman filmlerinin bile Cannes'a sunabilmek için Berlin Film Festivallerine gitmediklerini biliyorum ama Cannes'a bir bakın, Cannes yarışma için 20 film seçiyor. Yarışma dışı için de 20 tane seçiyor. Belki 20 tane de belgesel seçiyor. Toplam 60 film seçiyor ama Kanada'dan aynı anda Cannes için hazır olan 40 film var. Cannes'ın kapasitesini dolduracak kadar film var." - Antalya
Son Dakika › Kültür Sanat › 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?