Açılış Konseri Fazıl Say'dan - Son Dakika
Kültür Sanat

Açılış Konseri Fazıl Say'dan

Açılış Konseri Fazıl Say\'dan

11. Antalya Uluslararası Piyano Festivali'nin İlk Konserini Fazıl Say Verdi.

25.11.2010 18:21

Dünyaca ünlü piyano virtözü ve festivamin sanat yönetmesi Fazıl Say, AKM'de düzenlenen basın toplantısında, klasik müzik temalı piyano festivalinin 11 yıldır sürmesinin zor ve güzel birşey olduğunu belirti, "Güzel bir aydınlanma hikayesi yaşıyoruz" dedi.

Bu yıl 11'ncisi düzenlenecek olan Antalya Uluslararası Piyano Festivali'nin tanıtım toplantısına, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın, açılış konseri konseri verecek olan ve aynı zamanda festivalin sanat yönetmenliğini üstlenen piyano virtüözümüz Fazıl Say, keman virtüözü Patricia Kopatchinskaja, Şef Howard Griffiths, sponsor firma Doğuş Otomotiv adına Koray Bebekoğlu katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, cazın ustalarından Japon sanatçı Yosuke Yamashita'nin 8 Aralık konseri için Japon basınında festival haberlerinin yer aldığından söz etti. Toplantıyı iki Japon gazetecininde izlediğini işaret eden Akaydın, "Klasik müziğin pahalı bir zevk olduğu düşüncesini yıkıyoruz. 11 konseri 175 TL'den izleyebiliyorsunuz. Üstelik 8 tane halk konseri ve atölye çalışmasıyla bu müziği halka sunuyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de bir festivalin 11 yıl sürmesinin zor olduğunu, özellikle klasik müzik festivallerinin daha zor olduğunu belirten Fazıl Say, "Her yıl salonumuz doluydu. Bu yılda, başlamadan bir gün öncesine kadar yüzde 95 dolu. Güzel bir aydınlanma hikayesi yaşıyoruz. Umarım diğer şehirlerde de olur" diye konuştu. Festivalin Antalyalılara hitap etmesini istediğini vurgulayan Say, bu yüzden Karaalioğlu Parkı'nda ve Kepez'deki Yenimahalle Semtevi'nde ücretsiz halk konserlerinde çaldığını söyledi. Bunun geri dönüşümü olduğunu da belirten Say, "Bizim festivalimizde turistleri otobüslere doldurup getirmek yok. Antalyalılar buraya iyi birşey görmeye geliyor. İyi bir yemeğe çıkıp da damakta tadın kalması gibi, bu konserlerde aynı ihtiyaç olsun" sözleriyle amacını işaret etti.

Eşi Türk olan ve Türkiye'yi 40 yıldır tanıdığını ifade eden Şef Howard Griffiths, 15 yıl Türkiye'de ikamet ettiğini anlattı. Antalya'ya 1971 yılında geldiğini ve yılbaşında denize girdiğini anlatan şef, 11'inci festivalde 11 konser olduğunun altını çizerek, "Burada yaşasaydım tüm konserleri izlerdim. Ben isterdim ki 50'inci festivale de geleyim ve 50 konser olsun burada. Festival bir çiçek gibi. Her zaman bakmak lazım, sulamak lazım. Yoksa bir tehlike olobilir" dedi.

Antalya'ya 5'inci kez gelmiş olan ünlü kemancı Patricia Kopatchinskaja, açılış konserinde Fazıl Say'ın Türk ezgilerini çok iyi yakalamış iyi bir bestesi Nirvana Burning'de çalmaktan gururlandığını söyledi. Böyle bir festivali oluşturmanın kolay olmadığına işaret eden Kopathinskaja, "Her yerden uluslararası ün yapmış müzisyenler geliyor. Ayrıca Antalya'da zaman geçirmek çok keyifli. Ben kızımla deniz kıyısında vakit geçirdim ve keyif aldım" dedi.

Toplantıda bu festivalleri daha fazla sanatseverin izleyebileceği büyük kültür merkezleri yapıp yapmayacağı sorulan Başkan Akaydın, Antalyalıların teşviği oldukça yönetimlerin harekete geçmesinde zorlanma olacağını söyledi. Antalya'nın doğru dürüst bir opera binası bile olmadığını söyleyen Akaydın, "Merkezi yönetim bana yer verirse, ki benim yerim yok, projelendirip yaparım. Bu konudan birinci derecede sorumlu olmadığım halde yaparım" dedi.

Sanat Yönetmenliğini ünlü piyano sanatçısı Fazıl Say'ın yaptığı festival yarın, Temmuz ayında Salzburg'da dünya prömiyeri gerçekleşen ve Say'ın son eserleri arasında yer alan ''Nirvana Burning'in Türkiye prömiyeri ile başlayacak. Kapanış gecesi 16 Aralık'ta yapılacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Açılış Konseri Fazıl Say'dan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement