Aksaray'ın 400 Yıllık Şer'iye Sicili Bulundu - Son Dakika
Kültür Sanat

Aksaray'ın 400 Yıllık Şer'iye Sicili Bulundu

Aksaray'ın 1600'lü yıllara ait, 560 davanın görüldüğü mahkeme kayıtlarının yer aldığı Şer'iye sicili gün yüzüne çıkarıldı.

19.06.2014 11:49  Güncelleme: 12:19

Hakkı Ümit Gürün'e (61), dedesinin ölmesi üzerine, kütüphanesinde bulunan Osmanlıca belgeler miras olarak kaldı.

Osmanlıca bilmeyen Gürün, belgelerde yazılanların ne anlama geldiğini öğrenmek için, Osmanlı Arşivi uzmanı Orhan Özdil ve tarihçi-yazar Mustafa Fırat Gül'den yardım istedi. Kütüphanede araştırma yapan uzmanlar, belgeler arasında 1625-1633 yıllarına ait, 560 davanın görüldüğü Şer'iye sicilinin olduğunu belirledi.

Osmanlı Arşivi uzmanı Özdil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bulunan belgenin 4. Murat döneminden kalma Aksaray'ın mahkeme kadı sicili olduğunu söyledi.

Şer'iye sicilinin 8 yıllık dönemi kapsadığını dile getiren Özdil, "Aksaray kadısı tarafından 8 yıl boyunca görülen davaların tutanaklarıyla ilgili kayıtlar yer alıyor. Bu defterin en önemli özelliği; Aksaray'ın ilk şer'iye sicili defteri olmasıdır. Aksaray'ımızın 400 yıl öncesine ait hiçbir kadı sicili yoktu. İlk kez Hakkı Ümit Gürün'ün evinde bulundu." dedi.

Şer'iye sicilini, Aksaray'ın tarihinin aydınlatılması konusunda çok önemli bir kaynak olarak gördüklerini aktaran Özdil, "Bugüne kadar Türkiye'de 2 ilin şer'iye sicili mevcut değildi. Birisi Erzurum, diğeri ise Aksaray'dı.'' dedi.

Özdil, Aksaray'la ilgili olarak, ''İşgale uğramamasına rağmen, bugüne kadar hiçbir şer'iye sicili ortaya çıkmamıştı. Hiçbir kütüphanede böyle bir belge yoktu. Bunlar, Aksaray'ın geçirdiği büyük sel ve yangında kaybolmuş olabilir. Şehrin geçmiş dönemlerine ait bir belgenin bulunması, eksik olan halkanın tamamlanmasına katkı sağlayacaktır."


Tarihçi-yazar Mustafa Fırat Gül de şer'iye sicilinin iktisadi ve toplumsal hukuk açısından nadide bir kaynak olduğuna işaret ederek, günümüze ulaşabilen 400 yıllık tarihi belgenin gün yüzüne çıkarılmış olmasının sevindirici olduğunu anlattı.

Belgede, Güzelyurt ilçesinde yaşayan gayrimüslimlerin aralarındaki herhangi bir sorunu dindaşlarıyla çözmek yerine Müslümanların mahkemesine başvurduklarının görüldüğünü ifade eden Gül, şöyle devam etti:

"Avrupa'nın kadınlara hiçbir değer vermediği 1600'lü yıllarda, Aksaraylı kadı tarafından bir kadına nafaka olarak günlük 3 akçe verildiğini görüyoruz. O zaman imamın günlük maaşı 1 akçedir. Bu belge, Osmanlı dönemindeki kadın haklarıyla alakalı çok önemli bir belgedir. Belgeler arasında, 4. Murad'ın sigara yasağına ilişkin fermanın da bir sureti yer alıyor. Bunları ayrıntılı olarak okuyuculara ulaştıracağız." - Aksaray

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Aksaray'ın 400 Yıllık Şer'iye Sicili Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement