Balıkesir'e Yazma Eserler Müzesi - Son Dakika
Kültür Sanat

Balıkesir'e Yazma Eserler Müzesi

Balıkesir\'e Yazma Eserler Müzesi

Balıkesir Ticaret Odası'nın, satın aldığı tarihi taş binanın, Yazma Eserler Müzesi yapılması için Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile protokol imzalandı.

17.04.2013 15:16  Güncelleme: 16:48

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ın girişimleri sonucu, Dumlupınar Mahallesi Kazım Özalp Sokak ile Ali Hikmet Paşa Caddesi'nin kesiştiği noktada bulunan, Balıkesir Ticaret Odası'na ait tarihi taş bina, imzalanan protokol ile Yazma Eserler Müzesi olarak hizmet vermesi için 25 yıllığına Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne devredildi.

İmza törenine Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, Meclis Başkanı Recai Gürcan ile Yazma Eserler Müzesi Müdürü Şahin Gergin katıldı. Vali Ahmet Turhan, Balıkesir için olumlu ve güzel bir tören yaptıklarına dikkat çekti ve Balıkesir'in yeni bir müzeye kavuşacağını kaydetti. Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz da taş binayı 2005 yılında Ziraat Bankası'ndan ihale yoluyla aldıklarını, amaçlarının gelecek nesillere iyi bir eser bırakmak olduğunu vurguladı.

EGE'DEN ESERLER GELECEK

İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, Batı Anadolu'daki tek yazma eserler kitaplığının Balıkesir'de bulunduğunu hatırlattı. Soykan, "Yapılacak müze, Manisa, İzmir, Aydın, Çanakkale'de olmayan bir müze. Uzun yıllar biz bu müzeyi Balıkesir İl Halk Kütüphanesi bünyesinde barındırıyorduk. Eserleri burada koruyorduk. Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü İstanbul'da kurulduktan sonra Balıkesir'de yeni bir yazma eserler müzesi oluşturulması kararlaştırıldı. Yazma eserler çok kıymetli. İyi korunması gerekir. Ege'de bir eser bulunsa buraya gelecek. 11 bin yazılı eserin bulunduğu ender bir müze oluşturulacak" dedi.

ANITSAL YAPI

Yazma Eserler Müzesi'ne dönüştürülecek taş bina, 1911 yılında Ziraat Bankası Hizmet binası olarak yaptırıldı. Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 14 Mart 1986 tarih ve 2134 sayılı kararı, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 10 Şubat 1990 tarih ve 946 sayılı kararı ile anıtsal yapı olarak tescil edildi. Bina duvar köşeleri ve pencere kasaları ile dikkat çekiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Balıkesir'e Yazma Eserler Müzesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement