GÖKMEN YÜCE - Burdur Gölü'ndeki su seviyesinin azalmasının gölle etkileşim içinde olan leylek popülasyonunu olumsuz etkilediği bildirildi.
Doğa Derneği Burdur Temsilcisi ve kuş gözlemcisi Ufuk Gökduman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göller bölgesindeki sulak alanların bazılarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, özellikle Burdur Gölü'ndeki su seviyesinin, gölü besleyen derelerdeki göletler ve yeraltı sularının yoğun kullanımı sonucu hızlı bir şekilde düştüğünü söyledi.
Burdur Gölü'ndeki su seviyesinde son 30 yılda yaklaşık 13 metre azalma yaşandığını anlatan Gökduman, böyle giderse 40 yıl sonra gölün tamamen kuruyabileceğine dikkati çekti.
"Eskiden kentteki ahşap evlerin çatılarına yuva yaparlardı"
Göldeki su seviyesinin azalmasının sadece göle gelen su kuşlarının değil, gölle etkileşim içinde olan diğer türlerin popülasyonlarını da düşürdüğünü anlatan Gökduman, şöyle konuştu:
"Özellikle leylekler Burdur'u terk etmeye başladı. Leylek popülasyonunda önemli bir düşme gözleniyor. Çünkü leylekler sulak alanlara yakın bölgelerde besleniyor. Beslenme alanlarının azalması sonucu leylekler de azaldı. Dolayısıyla sulak alanlar küçülüp yok oldukça leylekler de Burdur'u terk etmeye başladı. Eskiden Burdur kent merkezindeki ahşap evlerin çatılarında dahi leylekler yuva yapar, insanlarla iç içe yavrularını büyütürlerdi. Şimdi kenti bırakın, köylerde bile leylek yuvası göremez hale geldik."
"Leylek sayısının oldukça azaldığını görüyoruz"
Burdur'da genellikle Suudi Arabistan'dan gelen leylek türlerinin görüldüğünü anlatan Gökduman, bu kuşların resmi sayımlarının ise yapılmadığını bildirdi.
Leylek yuvalarını gözlemlediklerinde önemli oranda düşme yaşandığını belirlediklerini ifade eden Gökduman, "Yuvaların takibini yaptığımızda, o yıl gelen leyleklerin bir sonraki sene gelmediğini görüyoruz. ya da arazide diğer kuşların sayımlarını yaparken, rastlantısal sayımlara baktığımızda leylek sayısının oldukça azaldığını görüyoruz" dedi.
Gökduman, Anadolu'daki iç sular nedeniyle Türkiye'nin leylekler için önemli bir üreme alanı olduğunu kaydetti.
Leyleklerin Irak ve İran'ın güneyi ile Sudi Arabistan'ın bir kısmında kışı geçirdikten sonra üremek için mart ayından itibaren Hatay Belen üzerinden Türkiye'ye gelerek yayılım gösterdiklerini belirten Gökduman, "Leyleklerin bir kısmı da İstanbul Boğazı üzerinden bazı Avrupa ülkelerine giderek oralarda yavrulayıp, yine aynı yol üzerinden geldikleri yere dönüyorlar" diye konuştu. - Burdur
Son Dakika › Kültür Sanat › Burdur Gölü'ndeki Su Seviyesinin Azalması Leylekleri de Olumsuz Etkiledi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?