Düyunu Umumiye İdaresi binası olarak kullanılan, Adana Ticaret Odası'nca restore edilen ve Çukurova Üniversitesine (ÇÜ) devredilen konak, kültür evi olarak hizmete açıldı.
Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından, merkez Seyhan ilçesi Türkocağı Mahallesi'nde satın alınıp restore edilen Kısacıkzade Konağı'nın ÇÜ'ye tahsis edilmesi ve ÇÜ Halk Kültürü Evi olarak hizmete girmesi dolayısıyla tören düzenlendi.
Vali Mustafa Büyük, törendeki konuşmasında, kendine özgü mimarisi korunan yapının, kent kültürünün yaşatılacağı konuma getirildiğini belirtti.
Konağın restore edilmesi kadar fonksiyonel hale getirilmesinin de önem taşıdığını vurgulayan Büyük, şunları söyledi:
"Belki bu noktada bazı çalışmaları geliştirmemiz de gerekebilir. Halk kültürü dediğimiz zaman sadece hayat biçimi, giyim, kuşam değil, somut olmayan kültürel miras diye adlandırdığımız sözlü, adet, gelenek, duruma göre eğlenmeyi de içine alan kültürlerin burada yaşatılmasını sağlamak da önemli. Bazı illerde bu anlamda sıra gecesi, helva gecesi gibi belirli zaman dilimi içinde geçmişten gelen geleneği, gelecek nesillere de aktarabilmek için özel konseptler geliştirebiliyorlar. Bu da kültür ve turizm açısından, kenti ziyaret eden insanlar açısından çok daha anlamlı hale geliyor. Bu mekanın bu manada kullanılır hale gelmesi de mümkün."
"İbret vesikası"
Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de Türk milli mimarisini ayakta tutmaktan öte konağın, geçmişte Düyunu Umumiye binası olarak kullanılmasından da çıkarılacak dersler olduğunu belirtti.
Emperyalizmin, Osmanlı döneminde vergi toplama hakkını devletin elinden aldığını, bu bölgenin vergilerini topladığını ve alacaklarını tahsil ettiğini anlatan Sözlü, şöyle konuştu:
"Binanın, bu özelliğiyle bir ibret vesikası olarak yaşatılması ve muhafaza edilmesinin ayrı bir önemi var. Bir dönem, cihan imparatorluğunun içerisine düştüğü zafiyeti yani zayıflık dönemimizi de hatırlatması açısından gençler ve bizler için ibret alacağımız bir binadır. 'Bize bir şey olmaz' diyenlere hatırlatmak isteriz ki 3 kıtada toprağı olan koca Osmanlı, kendi vergisini toplayamaz hale gelmiştir. Geçmişten ders almalıyız."
ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da bu tür yapıların, kent kültürünün korunması ve yaşatılmasında önemli işlev gördüğünü belirterek, kültür evinin, maddi halk kültürünün derlenmesi, araştırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kurulduğunu kaydetti.
ATO Başkanı Atila Menevşe de geçmişten geleceğe ışık tutulmasına katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Kibar ile ATO Başkanı Menevşe, konağın üniversiteye tahsisini içeren protokolü imzaladı.
Katılımcılar, ÇÜ Halk Kültürü Evi olarak düzenlenen konağı hizmete açtı.
Düyunu Umumiye İdaresi
İtilaf devletlerinin Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun dış borçlarını denetlemek ve alacaklarını tahsil etmek için kurduğu Düyunu Umumiye İdaresi, Kısacıkzade Konağı'nda faaliyette bulundu.
Savaş yıllarında Osmanlı Devleti'nden alacaklarını tahsil etmek isteyen işgalci devletler İngiltere, Fransa ve Rusya, halkın öz kaynaklarına bile el koyma yetkisi bulunan memurlarını burada çalıştırdı. - Adana
Son Dakika › Kültür Sanat › ÇÜ Halk Kültürü Evi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?