"Edirne Yazı ve Tiyatro Okulu" başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

"Edirne Yazı ve Tiyatro Okulu" başladı

"Edirne Yazı ve Tiyatro Okulu" başladı

Edirne'deki 80 üstün yetenekli lise öğrencisi, "Edirne Yazı ve Tiyatro Okulu" programı kapsamında yazı, şiir, hikaye, deneme, portre ve tiyatro alanlarında 8 yazar, çizer ve sanatçıdan ...

18.11.2013 20:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'deki 80 üstün yetenekli lise öğrencisi, "Edirne Yazı ve Tiyatro Okulu" programı kapsamında yazı, şiir, hikaye, deneme, portre ve tiyatro alanlarında 8 yazar, çizer ve sanatçıdan eğitim alacak.

Edirne Valisi Hasan Duruer, Devecihan Kültür Merkezi'nde, Valilik ve Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen programın başlaması dolayısıyla düzenlenen törende, kültür ve sanat dünyasına yeni bir çivi çakmanın ve yeni bir harç karmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

"Gençlikte öğrenilen şeyler mermer üzerine yazılan yazı gibidir. İhtiyarlıkta öğrenilen şeyler ise buz üzerine yazılan yazı gibidir" sözünün her şeyi ifade ettiğini belirten Duruer, gençliğin fikir, düşünce ve kültür dünyasının mayalandığı bir çağ olduğunu ifade etti.

"Akademi Edirne", "Meriç Hikaye Günleri", "Yazı ve Tiyatrro Okulu" programlarının gençlerin geleceğine ışık tutan faaliyetler olduğunu aktaran Duruer, şöyle konuştu:

"Yazı ve tiyatroyu çok iyi değerlendirmek lazım. Bir tarih yolculuğuna çıkacak olursanız Türklerin uzun tarihi boyunca dünyaya nizam verdiğini görüyorsunuz. Dünyadaki çok sayıda olayın Türkler sayesinde meydana geldiğini görüyorsunuz. Orta Çağ ve Yeni Çağın kapanması, bir Atina ve Roma'nın yıkmasından tutun da, hep Türk tarihi boyunca çok önemli olaylara imza atmışız. Fakat hep tarih yapmışız. Maalesef bunları hiç yazmamışız. Bizim en büyük eksikliklerimizden bir tanesi bizim yaptığımızı hep üçüncü kişiler yazmıştır. Çinliler yazmış, batılılar yazmış ve kendi düşüncelerini, kendi görüşlerini kendi doğrultularında yazmışlar. Kendi istedikleri gibi yazmışlar. Biz o büyük medeniyeti, o büyük tarihi yazmamışız."

Duruer, yazı ve tiyatro okulu programının öğrencilerin yazma yeteneğini ve sanata bakış açısını geliştireceğini vurguladı.

-"Sanat toplumun can damarı"

Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da sanat eğitiminin, bireyin içinde yaşadığı dünyayı kavramaya yardımcı olacağını söyledi.

Sanatın bireyin gördüğü ve yaşadığı şeyleri hissetmesi ve bunlara reaksiyon göstermesinde önemli bir rol üstlendiğini belirten Özcan, şunları kaydetti:

"Sanat bu bağlamda bir bütünlük içerisinde düşünüldüğünde birey ve toplum için can damarı durumundadır. Sanat eğitimi bireylerde var olan yaratıcı gücü geliştirme konusunda en etkin disiplindir. Gençler yaratıcı güce sahip öğrencilerdir. Bizler bu projede öğrencilerimizi edebiyat ve tiyatro eğitim ile yani sanat dünyasında gideceğiniz yolun başına kadar eşlik ediyor ve size ulaşabileceğiniz noktayı işaret ediyoruz."

Açılışta, şair Ercan Yılmaz, yazar Mehmet Nuri Yardım, tiyatro sanatçısı Süeda Çil, tiyatro sanatçısı ve yönetmen Sedat Bora Seçkin de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, Vali Duruer, yazar, çizer, sanatçı ve "Edirne Yazı ve Tiyatro Okulu" programının düzenlenmesine katkısı olanlara teşekkür belgesi verdi.

Okulun eğitimleri, 6 Haziran'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Edirne Yazı ve Tiyatro Okulu' başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement