Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Celal Bayar Üniversitesi'nin işbirliğiyle 23 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti'nin hamam yapısı ve spor alanında sürdürülen kazılarda, 40 metre uzunluğunda koridor ortayı çıkarıldı.
Torbalı Belediyesi ve Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER) ile birlikte kazı çalışmalarına destek veren Sabancı Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, son 5 yıldır hamam yapısı ve spor alanında (palaestra) devam eden kazı çalışmaları sırasında, 40 metre uzunluğunda bir koridor gün yüzüne çıkarıldı.
Hamam yapısının kuzey, güney ve batı dış duvarlarına paralel inşa edilen tuğla tonozlu koridorlar, çok iyi korunmuş halde bulunurken, Metropolis'te ilk kez karşılaşılan bir yapı olan koridorlar, 2 bin yıl önceki toplumsal yaşama ait ipuçları veriyor.
Özellikle Roma İmparatorluğu döneminde hamam yapılarında karşılaşılan ve servis koridoru olarak hizmet etmesi amacıyla hamamın dış duvarına paralel inşa edilen bu yapıların, hamam çalışanları ve hizmetlileri tarafından kullanıldığı biliniyor. Kazılar sonucunda hamamın yıkanma havuzlarıyla aynı paralelde inşa edilmiş ocaklar da tespit edildi.
"Sürpriz kalıntılar şaşırttı"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, 6 bin metrekarelik kazı alanında çıkarılan sürpriz buluntuların kendilerini şaşırttığını bildirdi.
Hamam duvarlarına paralel koridor yapısını 7 metrelik bir toprak dolguyu temizledikten sonra ortaya çıkardıklarını belirten Aybek, yapının bugüne kadar bozulmadan ulaşmasının heyecan verici olduğunu kaydetti.
Gelecek yıllarda yapacakları çalışlamalarla bu binaların taban seviyesine ulaştıklarında yapının tüm mimari özelliklerini anlamalarının mümkün olacağını aktaran Aybek, aynı alandaki kazılar sırasında genç yaşta bir erkeğin ve bir oğlağın ayak izlerine rastladıklarını belirtti.
Aybek, "Bu ayak izlerine rastladığımızda, hamamın inşa edildiği ya da onarıldığı günler gözümüzün önünde canlandı. Ayak izlerinin, yapının harcı henüz kurumamışken buraya giren bir oğlağa ve onu kovalayan bir delikanlıya ait olabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
"Türkiye için önemli bir değer"
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise Metropolis'in tarihsel zenginliğinin, Türkiye için önemli bir değer olduğunu vurguladı.
Metropolis Antik Kenti'nin, her yıl yeni buluntu ve eserlerle kendilerini şaşırtmaya devam ettiğini kaydeden Koyunsağan, " 2 bin yıl öncesinin toplumsal yaşamına yönelik sorular, yeni buluntularla cevap buluyor. 2013 yılı kazı çalışmaları oldukça heyecan verici keşiflerle son bulurken, 2014 yılı kazı çalışmalarını merakla bekliyoruz" değerlendirmesinde bulund.
- Ören yeri çalışmaları tamamlanıyor
Bu arada 2012 yılında başlayan Metropolis Ören Yeri çalışmaları, kazılara paralel olarak devam ediyor.
Güvenliği sağlamak amacıyla 16 bin metrekarelik alanın çit ile çevrilmesiyle başlayan çalışmalarda, ziyaretçi karşılama merkezi, seyir terasları, gezi rotasını belirleyen yürüme yolları ve meydan düzenlemesi tamamlandı. - İstanbul
Son Dakika › Kültür Sanat › Metropolis'ta 40 Metrelik Koridor Bulundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?