Üstad’ın vefatının 30. yılı anısına sahnelenen oyun, Engin Gürman rejisiyle perde açtı. Necip Fazıl’ın 1941’de kaleme aldığı ve 1941-42 sezonunda Muhsin Ertuğrul tarafından sahnelenen Para’ya konu olan olaylar meçhul bir tarihte, meçhul bir memlekette geçiyor. Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde galası yapılan ve Ekim ayında yeniden seyirci karşısına çıkacak olan oyun, ‘para’dan başka bir değer tanımayan banka patronunun en yakınlarının ihanetiyle yalnızlaşmasını, tükenişini ve bu dibe vuruşun ardından yeniden hayat buluşunu konu alıyor.
Kaçıranlar için Ekim’de
Aziz Sarvan’ın başrolde olduğu oyunun dramaturjisini Özge Ökten üstlenmiş. Ahlaki zaafların insanları en yakınlarıyla bile nasıl karşı karşıya getirdiğinin altı çizilen oyun, savaş öncesinde vurgun yaparak, ekonomik ve siyasal gücünü artırmaya çalışan ve oyunda ‘O’ diye adlandırılan bir banka patronunun hazin hikâyesini konu alıyor. Etrafındaki herkesin kendisi gibi rasyonel ve paraya tapar hale gelmesini salık veren ancak zaman içinde kendi yarattığı bu canavarın kurbanı olan banka patronunun gerçeği görmesinde para adeta bir katalizör işlevi görüyor.
Oyun, O, benzeri, kızı, hususi müdürü, casusu, oğlu, karısının kişisel menfaatler sözkonusu olduğunda birbirlerine karşı nasıl acımasız olabildiklerini gözler önüne seriyor. Yer yer abartıya kaçsa da genellikle başarılı oyunculukların sergilendiği oyunda belki de tek eksik oyunun finalinde yazarın adının anons edilmeyişi ve 30. vefat yılında usta yazara da bir alkış gönderilmeyişi idi. Para, 2013-2014 tiyatro sezonunda, Ekim ayından itibaren tiyatro severler ile buluşacak.
Son Dakika › Kültür Sanat › Para'nın Konuştuğu Yerde Ahlak Susar! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?