DURMUŞ GENÇ - Uluslararası Yavaş Kentler Birliği Genel Sekreterliğince 2010 yılında "sakin kent" ilan edilen Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi'ndeki Akçapınar sahili, sürekli esen rüzgarı nedeniyle Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'nın pek çok ülkesinden gelen rüzgar ve uçurtma sörfü tutkunlarını ağırlıyor.
Maviyle yeşilin bütünleştiği eşsiz bir doğaya sahip olan Akyaka Mahallesi'nde yer alan Akçapınar sahili, son yıllarda yerli turistlerin yanı sıra yabancı rüzgar sörfçülerinin de tercihleri arasında bulunuyor.
Bölgenin yılın her döneminde sörf için uygun rüzgar aldığının belirlenmesinin ardından Muğla Valiliğince "uçurtma sörfü alanı" olarak tescillenen sahildeki 11 özel okulda yerli ve yabancı ziyaretçilere rüzgar ve uçurtma sörfü dersleri veriliyor.
Rüzgar ve uçurtma sörfü alanında Avrupa'daki en iyi 8 sahil arasında gösterilen Akçapınar sahiline bu spor için yılda ortalama 15 ile 17 bin arasında sporcu geliyor.
Bölgeye özellikle mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında gelen yabancı sporcular, günün her saatinde esen rüzgarla sörf yapmanın heyecanını yaşarken, sahilde tatilini geçiren turistler de sporcuların adrenalin dolu gösterilerini izleme fırsatı buluyor.
Muğla Valisi Amir Çiçek, Akyaka'da 3 bin 500 metrelik sahilde birinci derece sit alanı içerisindeki bir alanın Anıtlar Kurulu ve Özel Çevre Koruma Kurumu'nun (ÖÇK) izniyle "Kıtesörf Alanı" olarak tescillendiğini belirtti.
Rüzgarla yapılabilen su sporlarına elverişli doğasıyla yerli ve yabancı sporcuların tercih ettiği Akyaka'da rüzgar sörfü de yapılabildiğini kaydeden Çiçek, "Rüzgar ve uçurtma sörfü alanında Avrupa'daki en iyi 8 sahil arasında gösterilen Akçapınar sahiline bu spor için yılda ortalama 17 bin sporcu geliyor." dedi.
"En önemli avantajı, sürekli esen rüzgarı"
Rüzgar ve uçurtma sörfü eğitmeni Özgür Ceylan ise Akçapınar sahilinin sürekli esen rüzgarı dolayısıyla sörf açısından dünyanın önemli merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi.
Muhteşem doğası ve elverişli hava şartları dolayısıyla Avrupa'nın pek çok ülkesinden sporcuların bölgeyi antrenman alanı olarak kullandığını anlatan Ceylan, "Akyaka'nın en önemli avantajı bu bölgede sürekli esen rüzgarı. Bunun yanı sıra tertemiz bir deniz, dağlar, nehirler, ormanlar ve coğrafi yapısı nedeniyle bu bölgeye benzeyen diğer turizm merkezlerine göre öne çıkıyor. En belirgin örneği ise 3-4 yıl öncesine kadar sörf merkezi olarak bilinen Alaçatı şu anda hala sezonu tam anlamıyla açamadı. Ancak burada sahil ağzına kadar dolu." diye konuştu.
Yurt içi ve yurt dışında yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen yabancı turistlerin Akyaka'ya geçen yıl olduğu gibi gelmeye devam ettiğine işaret eden Ceylan, "Bu bizim için çok önemli bir unsur. İnsanların burayı halen sakin bir şehir olarak görmesi, yaşanan olumsuzluklardan korkmadan buraya gelmeye devam etmesi bence burası için çok önemli bir unsur. Bu anlamda bu sporun Akyaka'da gelişmesi için çaba gösteren tüm yöneticilere teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.
Her yıl 17 bin sporcu sörf yapıyor
Ceylan, son yıllarda özellikle Avrupa'nın pek çok ülkesinden rüzgar sörfü yapan ünlü sporcuların da Akyaka'yı tercih etmeye başladığını vurgulayarak, geçen yıl 17 bin sporcunun uçurtma sörfü yaptığını kaydetti.
Ziyaretçilerin en çok İngiltere, Rusya, Almanya, Belçika ve Polonya'dan geldiğini dile getiren Ceylan, sahilin, sürekli esen rüzgar nedeniyle yılın 9 ayında bu spora elverişli olduğunu vurguladı.
"Muhteşem doğası ve korunmuşluğuna hayran kaldım"
Uçurtma sörfü yapmak için İstanbul'dan gelen doktor Feryal İlkova, yaklaşık 10 yıldır uçurtma sörfü yaptığını söyledi.
Akyaka'nın doğası ve korunmuşluğunun kendisini etkilediğini anlatan İlkova, " Çok gerçek ve çok sahici bir yer. En önemli özelliği ise sürekli esen rüzgarı. Bu nedenle hiç sudan çıkmak istemiyorsunuz." şeklinde konuştu.
Rusya'dan rüzgar sörfü yapmak için 2 yıldır gelen Oksana Profomova ise Akçapınar'ın Avrupa'daki en iyi rüzgar sörfü alanlarından biri olduğunu düşündüğünü kaydetti.
Rüzgar sörfü yapmak için sadece Akçapınar sahilini tercih ettiğini bildiren Profomova, "Burada sürekli rüzgar var. Atmosferi çok çok güzel. İnsanlar çok sıcak kanlı. Bu sporu yaparken suda kendimi özgür hissediyorum. Suyun üzerinde pratik yaparak sürekli kendinizi yenileyebilirsiniz. Ben tüm arkadaşlarıma da buraya gelmeleri için tavsiyelerde bulunuyorum." diye konuştu.
"Dünya şampiyonları antrenman yapıyor"
2015 dünya freestyle Kiteboard şampiyonu İspanyol Liam Whaley de 2 gün önce Akyaka'ya geldiğini ve gezdiği ülkelerde bu kadar güzel bir yer görmediğini ifade etti.
İki gündür rüzgarın sürekli estiğini ve kendisinin buna hayran kaldığını anlatan Whaley, şunları söyledi:
"Burada herkes çok sıcak kanlı ve insanlar çok iyi. Akçapınar sahilinde bu sporu yapmaktan çok büyük bir zevk aldım. Dünyanın birçok yerinde su üzerinde kaydım, yarıştım ama burası benim için en iyi yerlerden bir tanesi oldu. Benim için burası yeni bir hareket öğrenmek ve geliştirmek için çok avantajlı bir yer. Ayrıca bu spora yeni başlayanlar için de mükemmel koşullara sahip. Bundan sonra antrenmanlarımı yapmak için sürekli buraya geleceğim ve tüm arkadaşlarıma da burasını tavsiye edeceğim. Eğer burada da bir şampiyona düzenlenirse mutlaka katılacağım."
2015 Fransa şampiyonu Antoine Fermont ise uçurtma sörfü yapan tüm sporcuların aradığı özelliklerin tamamının Akyaka'da olduğunu ifade etti.
Bölgede sürekli esen rüzgarın kendisini çok etkilediğine işaret eden Fermont, "Bundan sonra mutlaka tekrar geleceğim buraya. Burada her şey mükemmel. Bu nedenle suyun üzerinde istediğimiz tüm hareketleri yapabiliyoruz. Ayrıca insanları çok iyi ve çok sıcak kanlı. Tüm arkadaşlarımı da buraya davet edeceğim." dedi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Sakin Kent'İn Rüzgarı Avrupa ile Yarışıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?