GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde, Mustafa Kemal Atatürk imzalı kararnameyle, 1937'de yöre halkına ekonomik gelir sağlanması amacıyla kooperatif kurularak üretimine başlanan ancak unutulmaya yüz tutan Tamzara dokuması, yeniden canlandırılıyor.
19. yüzyıldan itibaren dokunmaya başlanarak kervan yollarıyla Akdeniz, Mısır ve Suriye'ye kadar gönderildiği belirtilen Tamzara dokuması, Türkiye Cumhuriyeti'nin 27 Şubat 1937 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla kooperatif üretimine dönüştürüldü. Bu süreden sonra çeşitli nedenlerde kesintiye uğrayan üretim, Şebinkarahisar Kaymakamlığının çalışmalarıyla yeniden canlandırıldı. Tamzara Mahallesi'ndeki tarihi binada, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan kurs kapsamında kadınlar tarafından yeniden "Tamzara dokuması" dokunmaya başlandı.
Şebinkarahisar Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tamzara dokumasının, önemli geleneksel el sanatlarından biri olduğunu söyledi.
Tamzara dokumasını, ilk üretilmeye başlandığı mahallede yeniden canlandırdıklarını dile getiren Erdinç, "Tabii çok özellikli bir dokuma. Her şeyden önce el sanatı, yüzde yüz emek ürünü. İkincisi çok sağlıklı bir ürün, yüzde yüz pamuk olması Tamzara dokumasını değerli kılan özelliklerinden biri." dedi.
Erdinç, dokumanın tarihinin çok eski olduğunu belirterek, "Türklerin ve yine burada yaşamış olan Ermenilerin, Rumların çok eskiden beri uğraştıkları el sanatlarından biri. Yani o anlamda tarihinin çok eski olduğunu biliyoruz." diye konuştu.
Tamzara dokumasının geçmişine bakıldığında kooperatif kurularak üretildiğini aktaran Erdinç, "Kooperatifin, devlet desteğiyle o zamanki Bakanlar Kurulu kararıyla Reis-i Cumhur Mustafa Kemal Atatürk'ün de destekleriyle burada kurulduğunu biliyoruz. Tabii belirli şartlardan dolayı maalesef akamete uğruyor. Bizim Kaymakamlık olarak amaçlarımızdan biri bu geleneksel el sanatımızı yaşatmak. Şu anda 15'e yakın kursiyerle tarihi mahallede dokuma yapılıyor." diye konuştu.
Erdinç, bir zamanlar Tamzara Mahallesi denilince akla Tamzara dokumasının geldiğine dikkati çekerek, neredeyse her evde en az bir tezgahın bulunduğunu, sokaklarda yürürken dokuma seslerinin duyulduğunu anlattı.
"Dokumayı endüstriyel boyuta geçirmek amaçlanıyor"
Tamzara dokumasıyla ilgili geçen yıl defile düzenlediklerini kaydeden Erdinç, "Sonra çok ciddi rağbet gördük, talebi karşılamak üzere çalışmalarımızı artırdık. Tamzara dokuması moda endüstrisinde kullanılabilecek bir ürün olması dolayısıyla en çok tercih edilen kumaşlardan biri olma yolunda ilerliyor." ifadesini kullandı.
Erdinç, Tamzara dokumasından, şu anda akla gelebilecek her şeyin üretildiğini belirterek, "Elbise, bluz, fular, perde yani aklınıza gelebilecek her alanda kullanılabiliyor. En çok arzu ettiğimiz ürünleri, geleneksel Tamzara dokumasıyla buluşturmamız mümkün." dedi.
İkinci defileyi 16 Temmuz'da gerçekleştireceklerini bildiren Erdinç, amaçlarından birinin de dokumanın endüstriyel ve ticari boyuta geçirilmesi olduğunu söyledi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Tamzara Dokuması Yeniden Canlandırılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?