TURAN KAZAK - "Türk dünyasının UNESCO'su" olarak anılan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), yaptığı kültür ve sanat etkinlikleri ile üye ülkeler arasında kültürel bağların güçlenmesine katkı sağlıyor.
Türk dünyasının ortak kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için 1993 yılında kurulan TÜRKSOY, ressamlar buluşmaları, opera günleri, edebiyat kongreleri gibi faaliyetlerle, sanatçıların tecrübe alışverişlerine imkan sağlıyor.
Türkiye'nin de arasında yer aldığı 6 kurucu ve 8 gözlemci 14 üyesinin bulunduğu TÜRKSOY, her yıl farklı ülkelerden yüzlerce sanatçının katılımıyla, tiyatrodan sinemaya, müzikten plastik sanatlara kadar çeşitli festivaller düzenleyerek, Türk kültürünün paydaşlarının birbirlerini daha yakından tanımasına hizmet ediyor.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜRKSOY'un organize ettiği etkinliklerle dünyanın değişik yerlerindeki Türk sanatçıların bir araya geldiğini söyledi.
En önemli amaçlarının, ülkeler ve halkların kültürlerini birbiriyle tanıştırmak olduğunu vurgulayan Kaseinov, "Türklerin geleneklerini, kültürünü düzenlediğimiz etkinliklerle genç kuşaklara aktarıyoruz. Ortak kültürümüzün evrensel kültür içerisinde layık olduğu yeri alması ve bu mirasın gelecek kuşaklara başarıyla aktarılması için bu tür etkinliklere ihtiyacımız var" diye konuştu.
Her yıl farklı şehirlerde düzenledikleri festivallerin yoğun ilgi gördüğüne dikkati çeken Kaseinov, "Her yıl yaptığımız opera günleri, senfoni orkestrası konserleri, nevruz kutlamaları var. Ayrıca Türk dünyasındaki sanatçıları, ressamları, heykeltıraşları, edebiyat ve bilim adamlarını ortak bir paydada buluşturuyoruz. Birlikte Türk dünyasının zengin kültürünü tüm dünyaya tanıtıyoruz" ifadelerini kullandı.
-"Merv, Türk Dünyası Kültür Başkenti oldu"-
Kaseinov, her yıl farklı bir şehri "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
" Eskişehir, 2013'te kültür başkenti olmuştu. Sonraki yıl da Tataristan'ın başkenti Kazan oldu. Bu yıl ise eski İpek Yolu'ndaki tarihi şehirlerden, Türkmenistan'ın Merv şehri, Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Bu şekilde Türk dünyası için önemli kültürel çalışmalarımız devam ediyor. Türk dünyasını birleştirmek, Türk dünyasını tanıtmak, her Türk'ün boynunun borcudur. Türk kardeşlerimizle aynı amaç için bir arada bulunmak, onlara birbiriyle kardeş olduğunu hatırlatmak bizi çok mutlu ediyor."
TÜRKSOY'un Aksaray'da düzenlediği "18. Ressamlar Buluşması"na katılan ressamlardan Makedonyalı Emel Mahmut ise bu tür etkinliklerle Türk dünyasından sanatçılarla bir araya gelme fırsatı yakaladıklarına işaret ederek, "TÜRKSOY, Türk dünyasını bir araya getirmekle büyük bir görevi üstleniyor. Özellikle bizim gibi ana vatan dışında yaşayan Türkleri unutmaması büyük bir olay. Bizi sahiplenmeleri, ilgilenmeleri büyük moral veriyor" dedi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Türk Kültürünün Tanıtılmasına Türksoy Katkısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?