BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Gerek hükümetin yargının bütün kurumlarını kendine bağlama hamlesi, gerek yargı kurumlarının neredeyse Meclis'e yön çizecek şekilde sürekli açıklamalar yapan pozisyonda olması kabul edilemez" dedi.
Baluken, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneği'ni (PMD) ziyaret etti.
Baluken, gazetecilerin güncel olarak yaşadıkları sorunları bildiklerini ve bunların çözümü için parti olarak ellerinden gelen yaptıklarını ve bundan sonra da yapacaklarını kaydetti.
Gazeteciler üzerinde ağır baskıların olduğunu öne süren Baluken, basın özgürlüğü önündeki engellerin bir an önce kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Hukuksal mevzuattaki bütün antidemokratik düzenlemelerin değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Baluken, "Cezaevlerinde bulunan bütün gazeteciler de özgürlüklerine kavuşmalı ve çalışmalarına dönmeliler" dedi.
Baluken, iş güvenliği ve sendikal örgütlenmeyle ilgili sorunların da ortadan kaldırılması gerektiğini kaydederek, bu konuda parti olarak ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söyledi.
-"İktidar çatışmasının karşılıklı hamleleri"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Baluken, HSYK kanun teklifiyle ilgili BDP'nin tavrının ne olacağı sorusu üzerine, şunları kaydetti:
"Son haftalarda yaşanan gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Olanların tamamını, iktidar çatışmasının karşılıklı hamleleri olduğunu düşünüyoruz. HSYK ile ilgili yapılan düzenlemeyi de bu çerçevede ele alıyoruz. HSYK'yı, tarafsız, bağımsız yargıyı, adaleti sağlayacak bir kurum, mekanizma haline getirmekten çok kendi denetimi ve vesayeti altına almaya çalışan karşılıklı iki gücün çatışmasıdır. Her iki tavrı da yanlış buluyoruz. Gerek hükümetin yargının bütün kurumlarını kendine bağlama hamlesi, gerek yargı kurumlarının neredeyse Meclis'e yön çizecek şekilde sürekli açıklamalar yapan pozisyonda olması kabul edilemez."
Ülkenin geleceğini bu kadar ilgilendiren bir teklifin siyasi partilerle, sivil toplum alanlarıyla, akademik çevrelerle tartışılmadığını belirten Baluken, "HSYK'nın bu şekilde Adalet Bakanı'nın ya da müsteşarının yetkili olduğu bir düzenlemeyle ele alınmasını, bu şekilde bir kanun teklifiyle tartışılmasını kabul edilemez buluyoruz" diye konuştu.
"Bu kaostan, krizden çıkmak, demokratik, sivil, özgürlükçü anayasa ile mümkün" ifadesini kullanan Baluken, "Tüm bu iktidar çatışmalarının bir tarafı olma konumundan özenle kaçınıyoruz" dedi. - TBMM
Son Dakika › Politika › 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?